Jump to content

osobni automobili i druga sredstva za osobni prijevoz


vi_02

Preporučene objave

U zakonu o porezu na dobit, kao i odnedavno u zakonu o porezu na dodanu vrijednost, na više mjesta spominje se sintagma "osobni automobili i druga sredstva za osobni prijevoz".

 

Ne znam je li to samo mene muči, ali vidim da su shvaćanja te sintagme podijeljena. Pitanje oko kojega se lome koplja je odnosi li se "za osobni prijevoz" samo na druga sredstva ili i na osobne automobile.

 

Ne zanima me stručno mišljenje pravnih stručnjaka, jer je ono, zahvaljujući nebulozno i dvosmisleno sročenom zakonu (kao i obično), potpuno irelevantno.

 

Čak je relevantnije mišljenje jezikoslovaca, a moja supruga, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, smatra da se u ovom slučaju "za osobni prijevoz" odnosi i na osobne automobile, tj. da se vezane odredbe ne odnose na osobne automobile koji nisu za osobni prijevoz.

 

Uglavno, zanima me kako pokrenuti postupak da se od zakonodavca dobije jasan i jednoznačan odgovor na postavljeno pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Definicija pojma "osobni automobil" za potrebe oporezivanja navedena je u odredbi članka 3. stavak 1. Zakona o posebnom porezu na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove.

 

pod pojmom "i druga sredstva za osobni prijevoz" podrazumijevaju se motocikli, motorne sanjke, plovila, helikopteri, zrakoplovi i dr.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija