Jump to content

Dioba imovine - vlasnički list?


Pine

Preporučene objave

Ugovorom o darivanju iz 1987. godine od strane roditelja suvlasnik sam na parceli od 342 m2. Kuća tlocrtno ima oko 160 m2, a BRP je 400 m2. U jednoj točki tog ugovora naglašeno je da imam posebni ulaz za svoj dio kuće, te da imam pravo služnosti preko preostalog zrmljišta.

Testamentom majke iz 1995. godine meni i bratu je ostavljeno po pola kuće, a zemljište iza kuće bratu.

Osobnim pismom 2002. otac me obavijestio da mi pored zapadne polovine kuće pripada i pristupni put do mojih stanova.

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju između roditelja i mog brata naglašeno je da bratu daruju zemljište 342 m2 i svoje dijelove kuće. Tim ugovorom se naglašava moje pravo služnosti po pristupnom putu na tom zemljištu, a ne vlasništvo. Pod moje vlasništvo navode se dva stana ukupne površine 100m2.

Presudom Općinskog suda 2005. po tužbi mog oca određeno je da meni pripada uknjižba prava vlasništva na predmetnoj nekretnini i to 2/8, bratu 3/8, ocu 3/8.

U vlasničkom listu od 2006. navodi se u odjeljku posjedovnica da se radi o kući i dvoru površine 342 m2. U odjeljku vlastovnica navedena su tri vlasnika: dva po 3/8 i jedan sa 2/8 - to sam ja. Više se u vlasničkom listu ne navode nikakvi podaci. Etažni elaborat nije napravljen, ali otprilike koristim stambene površine baš u tom omjeru 2/8 - koristimo dva stana ukupne površine cca 100 m2, a kuća ima ukupno cca 400 m2.

Moje pitanje glasi kako se dijeli preostalo zemljište, odnosno da li u ovom slučaju imam pravo na 2/8 preostalog neizgrađenog zemljišta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija