Jump to content

ovrha na nekretnini


kristina46

Preporučene objave

Zbog neredovitog plaćanja alimentacije, na temelju pravomoćne presude pokrenut je postupak ovrhe na nekretnini. Donešeno je Rješenje o ovrsi, koje nije dobilo pravomoćnost, jer je tokom tri mjeseca odbijao potpisati dostavnicu i preuzeti rješenje. Nakon uručenja članu zajedničkog kućanstva, i nakon što je prošao zakonski rok žalbe, žalio se da nije bio informiran o istom jer je bio na putu, te poriče traženu svotu tvrdeći da je novce davao djeci na ruke i da će se braniti svjedocima. Rasprava je zakazana za slijedeći tjedan.

S obzirom da je brakorazvodna parnica trajala 3 god. baš zbog izbjegavanja obaveze uzdržavanja (prekinuo radni odnos čim je primio poziv za prvu raspravu, zatajio imovinu na sudu, iznosio laži koje su dokazima opovrgnute, 4 mj. odbijao primiti presudu etc.) molim savjet kako da postupim u novonastaloj situaciji, jer stvarno više nemam snage ni zdravlja za višegodišnji sudski postupak. Napominjem da je u presudi izričito određeno da se svota za uzdržavanje maloljetne djece uplaćuje na moj račun, te je na osnovu njegovih povremenih necjelovitih uplata i izračunata svota potraživanja. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, zahvaljujem na iskazanom interesu!

 

Neredovito znači da je od napuštanja obitelji 2007. povremeno (nekad svaki mjesec, nekad po tri mjeseca ništa) davao djeci na ruke svote od 500 - 1000 kn. Te sam svote uredno navela na sudu, preko CZSS se izborila da uplaćuje na račun, jer je svaki put traumatizirao djecu (a i mene). Na takav način je sudjelovao u uzdržavanju djece do pravomoćnosti presude (3 godine). Nakon pravomoćnosti presude uplatio je 4 cijele alimentacije, a zatim 3 mjeseca ništa. U presudi je navedeno da sve zaostatke (za svako dijete i mjesec) treba isplatiti u roku 15 dana, što nije, te dalje svaki mjesec određenu svotu do 10.mj. što se dogodilo samo 4 puta.

Na Državnom odvjetništvu u Vukovarskoj sam bila i oni su mi rekli da za zaostatke sama pokrenem ovrhu, a ako ne bude plaćao kontinuirano 6 mjeseci, da se obratim CZSS ili njima.

Ovrhu sam pokrenula na nekretnini, jer je službeno nezaposlen, i stigla do nepravomoćnog Rješenja o ovrsi. Zatim je nastala u prvom postu navedena situacija. Nisam upućena u Ovršni zakon, te molim pomoć. Napominjem da mu je žalba uvažena, iako je prošao zakonski rok. Nije mi jasno s čime da nastupim na ročištu, kad je ovrha i tražena na osnovi ovršne pravomoćne presude. Za sve njegove uplate imam potvrde, a svote koje je prije znao dati djeci sam navela na sudu i sud ih je priznao, te se sad potražuju zaostaci. Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kristina46 je napisao:

a ako ne bude plaćao kontinuirano 6 mjeseci, da se obratim CZSS

Preskočili su vam reći (a moja je napomena, vama i ostalima sa sličnim problemom, da je to izrazito čest slučaj i skoro bez iznimke, pa i od serije CZSSova koji su to pravo dužni priznati) da nije jedina varijanta 6 mjeseci kontinuiranog neplaćanja, već i 6 mjeseci sa prekidom unutar zadnjih 7 mjeseci.

 

Čim se nakupi ta brojka, sutradan po dospjeću (datum u mjesecu vam piše u presudi) 6. puta koji nije plaćen unutar zadnjih 7 mjeseci, CZSSu dostavite poštom ili (bolje) urudžbirajte osobno pismeni zahtjev za privremenim uzdržavanjem, koji su dužni odobriti s danom njegovog podnošenja, a isplaćivati 50% minimalnog iznosa za uzrast vašeg djeteta.

 

Ujedno su dužni podnijeti kaznenu prijavu protiv roditelja koji je prema pravomoćnoj odluci dužan uzdržavati dijete, a 3 mjeseca od pravomoćnosti rješenja o privremenom uzdržavanju pokrenuti državno odvjetništvo da uganja natrag novce koje su umjesto njega davali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem!

 

Presuda je postala pravomoćna u 3.mj. ove godine, od onda je uplatio 4 alimentacije, a 3 ne. U ponedjeljak osobno nosim zahtjev za privremenim uzdržavanjem u CZSS. Molila bih Vas, ako znate informaciju kada i kako to rješenje stječe pravomoćnost?

Na ovrsi na nekretnini nisam znala da i to rješenje treba biti pravomoćno, smatrala sam da mi je u svim daljnjim postupicma dovoljna pravomoćna i ovršna presuda, a očito nije. Da li ima netko tko je uspio dobiti zaostatke provedbom ovrhe na nekretnini, molila bih da mi pomogne, može i na pp ili mail. Većina odvjetnika to smatra nemogućom misijom.

 

I samo da napomenem, izdržavam djecu kako god znam i umijem, često gladna idem leći, i samo želim ostvariti njihova zakonska prava i omogućiti im malo više, koliko je to moguće s minimalnom alimentacijom za dvoje srednjoškolaca, opet bi im dobro došlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kristina46 je napisao:

je uplatio 4 alimentacije, a 3 ne. U ponedjeljak osobno nosim zahtjev za privremenim uzdržavanjem u CZSS.

7 (zadnjih mjeseci)-3(plaćana)= 4

Ne =6.

Matematika Zakona o izmjenama i dopunama nema...

:namiguje:

Ali, lako moguće da ćete pravo na privremeno uzdržavanje od CZSSa moći ostvariti uskoro.

Tek toliko da ne zaboravite na mogućnost....

newbie je napisao:

Čim se nakupi ta brojka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

 

Baš mi nije jasna ta matematika, ali dobro!

S današnjim danom nisu uplaćene 4 alimentacije u kontinuitetu. Ukoliko niti slijedeći mjesec (studeni) ne uplati, onda djeca imaju pravo na privremeno uzdržavanje, ako sam ispravno shvatila Vaša uputstva.

 

Inače, jutros kad sam se spremala u CZSS, stigao je dopis od njih kojim me obavještavaju da sam ih dužna obavijestiti ako obveznik plaćanja uzdržavanja ne ispunjava svoju obvezu redovito. Također naveli su uvjete (istovjetne Vašim) pod kojim djeca stječu pravo privremenog uzdržavanja. Dakle, Centar je dao vjerodostojniju informaciju, nego Državno odvjetništvo.

Nazvala sam pravnicu i dogovorila sastanak krajem mjeseca. Gospođa je rigorozna, zakone tumači šturo, izletite iz kancelarije prije nego uđete, pa želim biti informirana o dječjim pravima prije tog susreta.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslali su vam ono što im je zakonska obveza i u obavijesti naveli točno ono što propisuje Obiteljski zakon da mora sadržavati obavijest, a kaže:

 

čl. 273.

(2) U obavijesti iz stavka 1. ovoga članka centar za socijalnu skrb će roditelja s kojim dijete živi osobito:

– upozoriti da je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb ako obveznik plaćanja uzdržavanja ne ispunjava svoju obvezu redovito i u cijelosti, te

– da dijete ima pravo na privremeno uzdržavanje (članak 352.) ako roditelj ne ispunjava svoju obvezu uzdržavanja dulje od šest mjeseci neprekidno ili ako ne plati za šest mjeseci s prekidima unutar razdoblja od devet mjeseci.

 

Uočit ćete malu ali ne i nebitnu razliku između onog što su dužni napisati u obavijesti i onog što je Zakonom propisani uvjet prema kojemu su dužni to pravo priznati (potcrtane riječi "devet"- čl.273.-gore i "sedam"-čl.352.-dolje).

 

Članak 352.

(1) Ako roditelj koji je na temelju pravomoćne sudske odluke, privremene mjere radi uzdržavanja ili nagodbe sklopljene pred sudom ili centrom za socijalnu skrb dužan pridonositi za uzdržavanje djeteta, ne udovoljava svojoj obvezi duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio za šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci, centar za socijalnu skrb dužan je na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju i u skladu s njom

isplaćivati uzdržavanje sve dok roditelj – obveznik uzdržavanja ne počne ponovno udovoljavati svojoj obvezi, u ukupnom trajanju od najdulje tri godine.

propisuje zakonske uvjete za privremeno uzdržavanje.

 

Ostali su... mrvicu neusklađeni. :-P

 

Naime, u obavijesti koju su dužni poslati, dužni su i napisati 6 mjeseci (s prekidima) unutar razdoblja od 9 mjeseci.

Matematika: 9 mjeseci- 6 neplaćenih ukupno= 3 plaćena napreskok

 

S druge strane, ovim Zakonom propisani uvjet za ostvarivanje tog prava je 6 neplaćenih mjeseci (s prekidima) unutar razdoblja 7 mjeseci.

Matematika: 7 zadnjih-6 neplaćenih=1 mjesec plaćanja između

 

Ako je do sada neplaćeno 4 mjeseca, sljedeće neplaćanje će biti 5., a treba ih biti neplaćenih 6. Kontinuirano ili s prekidom unutar 7 mjeseci, ali 6.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na informacijama i tumačenjima!

Stvarno sam se zbunila u izračunavanju kad se može ostvariti dječje pravo i bez Vašeg detaljnog objašnjenja ne bih mogla. Jako sam umorna od svega i stalno ispada da se moram boriti sa institucijama koje bi trebale štititi dječja prava. Po većini institucija već bi umrli od gladi.

 

U poslanoj obavijesti naveli su ..ili ako ne plati za šest mjeseci s prekidima unutar razdoblja od sedam mjeseci.

Ne navode devet mjeseci. U svakom slučaju ja ću inzistirati na članku 352., a zakonske proturječnosti nek' ispravlja tko ih je i donio. Strpiti ćemo se još ta dva mjeseca, pa će valjda nakon mog zahtjeva i Centar nešto poduzeti.

 

Slijedeći tjedan imam raspravu zbog njegove žalbe na Rješenje o ovrsi na nekretnini, dosad je odbio primiti Rješenje tri puta i žalio se nakon roka, pojima nemam što će me na raspravi dočekati... no on sa neprimanjem preporučenih pošiljka, sve odugovlači sebi u korist, djeca će još malo biti punoljetna, a bili su osnovnoškolci kad sam podigla tužbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo, obavila sam razgovor s pravnicom u CZSS,a iznjeti ću i iskustva jednog predavanja zahtjeva za privremeno uzdržavanje, pa ako nekom mogu pomoći ove informacije:

Pravnica me informirala o ostvarivanju prava na osnovi čl. 352; kada se ispune vremenski uvjeti potrebno je napisati zahtjev, priložiti rodne listove djece, pravomoćnu presudu i potvrdu o prebivalištu roditelja koji podnosi zahtjev. Važna informacija je da samo maloljetno dijete može ostvariti privremeno uzdržavanje, dakle do 18.g. života. U slučaju mog djeteta, vjerojatno neće ostvariti ništa, bez obzira što se redovno školuje u gimnaziji, jer će za uskoro biti punoljetan. Imao 14.g. kad je pokrenut brakorazvod i tražena alimentacija! :palacdolje:

Predavanje zahtjeva: 1. portir prilikom legitimiranja traži da mu ispričate cijelu svoju životnu priču i razloge dolaska na CZSS 2. socijalna radnica u prijemnom uredu traži isto, te se poziva na čl. 273, tvrdeći da treba proći razdoblje neplaćanja 6 mj unutar 9 mj 3. nakon inzistiranja da zaprimi zahtjev, odbija dati potvrdu s urudžbenim brojem, ljutito tražeći objašnjenje u koju svrhu Vam to treba 4. cijelo vrijeme govori: Vi nemate zakonska prava, Vi ovo, Vi ono, a Vi ispravljate: Ne, ja, nego djeca! što ju dodatno razljućuje...

Savjet: odlazite na CZSS dobro informirani i inzistirajte na pravima Vaše djece, sve predajte u pisanom obliku i tražite urudžbeni broj!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kristina46 je napisao:

2. socijalna radnica u prijemnom uredu traži isto, te se poziva na čl. 273, tvrdeći da treba proći razdoblje neplaćanja 6 mj unutar 9 mj

Eh, da.... čitanje s razumijevanjem ponekad "zašteka".

 

Čl. 273 st.1 i 2. propisuju samo sadržaj pismene OBAVIJESTI koju je CZSS dužan poslati roditeljima.

Čl. 352 iznosi zakonske UVJETE za privremeno uzdržavanje od CZSSa.

 

To što brojka sa obavijesti koju moraju slati i brojka koja je zakonski uvjet nisu usklađene već 2 godine od izmjena Obiteljskog zakona i njihovog stupanja na snagu, jednostavno nije vaš problem (ali ni njihov). Svakako je bitno predati zahtjev i imati o tome dokaz, jer su pravo dužni priznati s danom njegovog podnošenja (ako su ispunjeni uvjeti, naravno). Pa, ako ne plate prije onda će kasnije, ali od tog dana.

:namiguje:

 

Ali, nije mi jasno kako su vam se od 11.10. do 28.10. namnožila još 2 mjeseca neplaćanja?!

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev nisam predala ja, nego poznanica koju sam uputila (ispunjava uvjete) i radi se o istom centru, išle smo jučer zajedno. Za svoju djecu mogu predati 13.12., a sad sam samo bila na razgovoru.

Zahvaljujem što pratite temu i molila bih ako znate odgovor na slijedeće: Ukoliko obveznik uzdržavanja ne uplati npr. 4 alimentacije, ili uglavnom manje od 6, kako se onda one potražuju?

 

Pozdrav i jedna primjedba: Koliko samo roditelja u našoj državi ne ostvari dječja prava, nemaju svi internet, niti su u mogućnosti boriti se s institucijama i nesavjesnim roditeljem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija