Jump to content

ostavina i ugovori o darovanju


bubymirko

Preporučene objave

pozdrav!

Baka mi je preminula u 95. godini u 12.mjesecu 2009. Živjela je u zajedničkom kućanstvu sa svojom drugom kćeri (sestrom moje mame - mojom tetom) i njenim sinom s kojima nisam u kontaktu. U početku sam mislila da je moja teta pokrenula ostavinsku raspravu, a kada sam shvatila da to nije učinila, ja je iz osobnih razloga nisam pokrenula do 9.mj.2010. U međuvremenu je preminula moja mama pa smo sada sestra i ja nasljednice moje mame, tj. moje bake.

Naknadno sam saznala da moja teta nije podignula smrtni list niti prijavila smrt moje bake. Zanima me - da li je moguće da je u međuvremenu - od dana bakine smrti - primala bakinu mirovinu (osim hrvatske, baka je primala i talijansku mirovinu)te da li će dio bakine ostavine tada činiti i taj dug? Ako je tako bilo, što mi je činiti?

Isto tako, naknadno sam saznala da je glavninu svoje imovine, moja baka ugovorom o darovanju iz 10.mj.2009. godine prenijela na moju tetu. Da li ta imovina ikako spada u nužni dio? Što da napravim kada dobijem poziv za ostavinsku raspravu jer ne raspolažem bakinim štednim knjižicama niti ikakvim bankovnim karticama pa ne znam što se je u ovih 9 mjeseci događalo?

puno hvala na odgovorima (jer ne znam kako bi sada ikoga platila da mi u ovome pomogne) :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

postoji mogućnost da je teta sve prisvojila sebi(darovnim ugovorom) i ona neće pokrenutu ostavinsku raspravu.

a tu je i talijanska mirovina .

njoj odgovara stanje kakvo je .bez ostavinske .

 

provjeriti u gruntovnici dali se imovina bake još uvjek vodina na njeno ime ili je darovnim ugovorom sve prešlo na tetu.

u matičnom uredu izvadi smrtovnicu i prijavi ostavinsku iza bake.

navedi svu bakinu imovinu (kao da neznaš za ugovor)pa neka se teta pravda.

nasljednici ste svoje majke i bakine kćeri pa imate pravo tražiti nužni dio i ako na ostavinskoj bude priložen darovni ugovor.

 

ako hoćete malo zagorčati život teti ako je primala bakinu mirovinu i nakon njene skrti.

kopiju bakine smrtovnice pošaljite mirovinskom

a i talijanskom isplatitelju mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokrenula sam ostavinsku, dobila poziv za ročište.

imovina je u gruntovnici prepisana na moju tetu - osim malog malog dijela (235 kvadrata). kome će se teta pravdati u svezi s darovnim ugovorom - bilježniku ili će nas on slati na sud? ja na ročištu kod bilježnika samo izjavim da tražim nužni dio?

da li će svota novaca koju je moja teta (možda) primila kao mirovinu moje pok.bake biti uključena u ostavinu kao dug i da li ću i taj dug morati prihvatiti kada zatražim nužni dio(iako se ja nisam ni sjetila navesti mirovinu kao dio ostavine)?

kada pošaljem smrtovnicu na mirovinskom - kreće neki kazneni postupak ili oni to drukčije rješavaju? ma ne želim nikome zagorčavati život, sama si ga je već zagorčala, nego bih se htjela osigurati da mene netko nekako ne tereti?

puno, ali puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko vas ne može teretiti za nešto u čemu niste sudjelovali.

 

Ostavinu pokojnice čini sva pokretna i nepokretna imovina ostaviteljice u času njezine smrti.

 

Nužni dio računa se u odnosu na svu tu imovinu uvećanu za darovanja koja je ostaviteljica učinila drugim nasljednicima.

 

Ako su postojale štedne knjižice, sud (odnosno javni bilježnik) može službenim dopisom zatražiti od banke podatke o tome. No, za to bi bilo potrebno da znate barem kod koje banke su bile knjižice.

 

Također u ostavinu spada možebitni dio mirovine na koju je baka imala pravo do časa smrti, ali joj nije isplaćen zbog smrti, pa i to treba navesti.

 

Ako je darovana imovina u z.k. upisana na tetu, morat ćete dostaviti neki dokument da se radi o darovanju. Ako teta ne predoči dobrovoljno ugovor o darovanju, trebate tražiti povijesni izvadak iz z.k. iz kojeg je vidljivo kojim temeljem je izvršen prijenos, a nakon toga i kopiju dokumenta - ugovora o darovanju - iz zbirke isprava.

 

Ako je teta primala bakinu mirovinu nakon smrti (što ne mora biti bez obzira na to što ostavinski postupak nije pokrenut), onda je ona nezakonito prisvajala taj novac i to nema nikakve veze ni s pokojnicom, niti s vama.

 

Međutim, ta činjenica može biti dobar "motivator" za vašu tetu da vas ne pokuša izigrati, budući da bi zbog vaše prijave mogla nastradati.

 

Što će učiniti HZMO nakon prijave, nije vaša briga. Vjerojatno je da će prvo zatražiti povrat novca, a ako ne bude išlo tužit će i/ili podnijeti kaznenu prijavu.

 

Ako teti odmah date do znanja da joj ne želite praviti probleme umjesto da budete energični i uporni, ona će se s tim u skladu i ponašati pa neće imati razloga da vam predoči podatke o štednim knjižicama i druge, a vi možda ostati bez dijela onoga što vam pripada. To je vaš izbor.

 

S obzirom na situaciju, prvo ročište će vjerojatno biti prekinuto da bi stranke prikupile potrebnu dokumentaciju o vlasništvu pokojnice.

 

Ako bude očito da se ne možete složiti oko sastava ostavine, bit ćete upućeni u parnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija