Jump to content

Osnivanje, obveze, direktor,minimalni troškovi, ZTD ... početnici?


DomagojNikolic

Preporučene objave

Poštovani,

 

imam jedan problem. Nime, pročitao sam skoro cijeli vaš forum i na kraju ostao još više zbunjen :-? , jedni kažu "da", drugi "ne" ... i što na kraju. :kavica:

 

Zanima me:

 

1) Da li direktor treba biti prijavljen kao zaposlenik (d.O.o. nema zaposlenika nego samo direktora. Ne bi isplaćivali plaću ali bi sudjelovali u dobiti nakon oporezivanja u omjeru 50/50. Dva su suvlasnika, jedan je zaposlen drugi je student.)

 

2) Da li za direktora treba uplaćivati doprinose (npr. ako je za direktora u ovom slučaju imenovan student-suvlasnik društva. Naime drugi vlasnik ne bi smio biti vidljiv kao direktor)?

 

3) Koji su minimalni godišnji troškovi poslovanja društva ako nema prijava za zaposlenike? (Članarina za HGK i porez na ime tvrtke .. da li ima još nešto, naravno, ne računajući u ove troškove i računovodstvo).

 

4) Ako imenujemo jednog suvlasnika kao direktora, a drugog kako prokurista da li njega treba prijaviti kao zaposlenika i da li treba za njega uplaćivati doprinose jer bi prokurist u ovom slučaju svoju funkciju obavljao dobrovoljno bez naknade)

 

5) Koje su sve uopće naše obveze kao društva prema državi u ovom slučaju?

 

6) Da li ured (sjedište) može biti moj stan ili npr. podrum :smijeh: i da za njegovo korištenje ne trebam isplaćivati najamninu.

 

Ako se još nečega sjetite a što je vrlo važno početnicima(nama) molim vas napišite ...

 

Svaki početak je težak pa i naš. Nadamo se da ćemo moći i mi u budućnosti pomagati i drugima stoga vam se srdačno zahvaljujem na vašoj nesebičnoj pomoći.

 

Srdačan pozdrav,

Domagoj

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

odgovaram redom na Vaše upite:

 

1. Ukoliko je direktor osiguran po drugoj osnovi (zaposlen kod drugog poslodavca koji mu uplaćuje doprinose,ima svoj obrt,OPG,samostalno uplaćuje doprinose i sl.) ne mora biti zaposlenik svoje tvrtke tj. ne mora sklopiti ugovor o radu i uplaćivati doprinose (isto niti ne može ako je osiguran drugdje) ali može raditi u svojoj tvrtci i za svoju tvrtku i obnašati dužnosti direktora.

 

2. Ako se student imenuje direktorom, ne morate ga staviti u radni odnos (dok ima status redovitog studenta) ali ukoliko je izvanredni student tada morate sklopiti ugovor o radu i uplaćivati doprinose i neto plaću.

 

3. Fiksni troškovi malog poduzetnika:

55,00 kn/mjesečno-HGK

500,00 kn/godišnje-porez na tvrtku

sve ostale obveze prema državi (porez na dobit,članarine turističkoj,spomeničkoj,šumama..ovise o rezultatu poslovanja).

 

4. Ne, prokurist ne mora biti u radnom odnosu.

 

5. Vaše obveze su,nakon upisa u sudski registar, prijava poslovanja nadležnoj poreznoj upravi, upis u sustav PDV-a (ukoliko želite, budući da u prvoj godini poslovanja niste obvezni upisati se, tj do ostvarenja oporezivih isporuka većih od 85.000,00 kn), obveza redovite predaje izvještaja (PDV obrasca, tromjesečnih i godišnjih statističkih i poreznih izvještaja).

 

6. Ukoliko ste vlasnik nekretnine na kojoj je upisano sjedište tvrtke, trebali bi ste napraviti ugovor o najmu (između sebe i poduzeća), pa makar za najam jedne prostorije koja će služiti kao ured tvrtke.Ugovor se mora ovjeriti kod javnog bilježnika i jedan primjerak dostaviti nadležnoj ispostavi porezne uprave.

 

Sretno u poslovanju !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija