Jump to content

pomoč,darovanje nekretnine


planina

Preporučene objave

pozdrav..molim pomoč i savjet,naime prije 3 mjeseca prodao sam vlastiti stan i kupio nekretninu na moru koju sam platio gotovim novcem od prodaje svoga stana,mene sada zanima pošto su se okolnosti u mom životu promjenile ja bih ponovno kupio stan ili kuču u unutrašnjosti tako da bih navedenu nekretninu koju sam kupio na moru prodao ili mjenjao za unutrašnjost..nemam prijavljenu adresu na tu nekretninu na moru,i sada se bojim ako dobro prodam navedenu nekretninu ili mjenjam poreza na dobit jer sam to na moru kupio više nego povoljno,a koliko sam skužio 3 godine postoji zabrana otuđenja objekta,napominjem da nemam drugih nekretnina na sebi..pa me zanima sada dali postoji kako mogučnost da se izbjegne taj porez na dobit da navedenu nekretninu darujem roditeljima te tada da roditelji istu prodaju i na taj način izbjegnemo taj famozni porez na dobit koji bi se pojavio u razlici cijene kada je objekat kupljen i prodan..a koliko sam upoznat država uzima 33 posto poreza na dobit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ha neznam sada to za pet godina..ako je tako to bi mi odgovaralo..jer prvi stan sam kupio 2004 godine di sam imao adresu i isti sam prodao ljetos da bi kupio to na moru i to relativno povoljno i sada imam priliku to prodati na moru ali me pati taj porez na dobiti..jer puno je državi dati 30 posto..dali je netko imao sličan slučaj..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudi zar nema neki pravnik koji je dorastao sustavu...nemogu nikako nači način da zaobiđem porez na dobit kod prodaje nekretnine..nisam neki švercer ali puno mi je državi dati 35 posto...šta da radim..bio u poreznoj kažu mi darujem nekretninu na roditelje i tada oni sa istom naprave što žele..ebiga..odem provjeriti za svaki slučaj kod drugog poreznog za nekretnine on kaže..nekretninu možeš darovati i tu nema uopče problema..ali isto moji ako ju prodaju teče 3 godine moratorij od dana kada sam ju ja stekao i računat če se porez na dobit ako se proda za veču cijenu od one za koju je kupljena..šta da radim..da kada darujem svojima nekretninu stavimo daleko veču cijenu od one koju sam ja platio pa ako če nekome moji prodavati porezna nebude gledala moj ugovor kupoprodajni,nego darovni između mene i staraca di če biti daleko veča cijena pa neče biti razlike za platiti porez na dobit..jel ima tko kakvu ideju,raspitao se i za ovo tri nekretnine u pet godina..kažu u poreznoj da oni odmah računaju ako si šta preprodo i zaradio..nikakva treča nekretnina..a koliko sam skužio ni u poreznoj djelatnici baš neznaju sve..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na dobit plaća se ako se nekretnina otuđi unutar 3 godine od stjecanja, a nije se koristila za vlastito stanovanje (niste tamo imali prijavljenu adresu stanovanja).U praksi je dosad bilo dovoljno da se prijavite, i imate tu adresu u ugovoru kada prodajete nekretninu. Nije se baš provjeravalo koliko dugo, i živite li uopće na toj adresi.

Možda se sada više ne bi trebalo u to pouzdati.

 

Ako se prodaju više od tri nekretnine unutar 5 godina, porezna uprava će provjeriti bavi li se osoba preprodaom nekretnina, te postupiti u skladu s utvrđenim činjenicama.

 

Osnovica za oporezivanje je razlika u cijeni (prodajna - kupovna) . Umanjena za plaćeni porez na promet nekretnina (normalno 5%), ekskontnu stopu NBH/god., te za ulaganja u nekretninu koja se mogu dokazati računima.

Dakle, ako je porezna procjenila nekretninu na 500000 kn, i platili ste porez 25000 kn, ako sada prodate za 525000, nećete platiti porez. Ako ste ugradili novo centralno grijanje, i za to imate račun na 20000 kn, onda možete kuću prodati za 545000 kn,da ne platite porez.

 

Nabavnom /prodajnom cijenom smatra se cijena koja je navedena u rješenju porezne uprave o porezu na promet nekretnina.

 

Ako nekretninu prodajete tri mjeseca od kupnje, dovoljno je da u ugovor napišete cijenu koja je u poreznom rješenju (kad ste kupovali nekretninu), tj. ne veću od toga. Porezna bi teško opravdala različitu procjenu nekretnine u tri mjeseca (naravno , ako u nju nije ulagano).

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima...kod mene se radi o tome da bi se pojavila dosta velika dobit pošto sam stvarno jeftino kupio..nekih čak 250000 kuna dobiti bi bilo i sada normalno državi bih trebao dati sigurno nekih 80000 kuna ako ne i više..navodno ima neka šema da kupcu svoje nekretnione dam običnu punomoč da sa mojom nekretninom može raspolagati raditi šta želi..upisati vlasništvo i slično..i na taj način se ja više nespominjem nigdje nego kupac temeljem te punomoči isposluje upis u zemljišne knjige i sve šta treba a meni isplati dogovorenu cijenu..ili nemoram dati punomoč kupcu mogu bilo kome tko če sa takvom punomoči moči prodati moju nekretninu i ja se nigdje nebudem spominjao..a dobit ču svoje novce..recimo dam punomoč bratu da može raspolagati nekretninom i on temeljem punomoči odradi posao umjesto mene..ja se više nigdje ne spominjem,sve legalno,on temeljem punomoči potpisuje kupoprodajne i obavlja sve radnje..to moram još malo razraditi..ali mislim da je to dobar način..takav sam savjet dobio..pa eto ima tu pravnika na forumu..šta oni misle o ovome..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pusti te punomoći, to su gluposti. Da se tako može izbjeći porez, nitko ga ne bi ni plaćao (postoje načini, ali ne bi o tome - u najboljem slučaju su na granici zakonitog).

 

1. Tko bi pristao 'kupiti' nekretninu na taj način?

 

2. Treba stvarno i naći kupca za tu 'pravu' cijenu. Danas su cijene nikakve, možda je realna cijena upravo ta za koju je nekretnina kupljena.

 

3. Ja bi se koncentrirao na procjenu porezne uprave. Nebitno je što piše u ugovoru. Za poreznu upravu je cijena ona koja piše u poreznom rješenju. Treba naći kupca koji će pristati da se ta cijena napiše u ugovor (može biti uvećana za plaćeni porez, 5%).

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neznam..a čuj i ovo što kažeš..vidjeti sa kupcem da stavimo cijenun koju mi je procijenila porezna uprava,tako da nema dobiti i nemoram ništa plačati..ali za to mi treba kupac sa kešom..jer ako čovijek kupuje kreditom treba mu prava dogovorena cijena nekretnine zbog realizacije kredita..ili se strpiti 3 godine..adresa prebivališta mi ne odgovara nikako..budem još malo kopao pa ču vidjeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma koji porez na dobit??? ako otuđiš (prodaš, daruješ) nekretninu koju si kupio na moru unutar roka od 3 godine, plaćaš porez na dohodak od imovine i imovinskih prava i to po stopi od 25% na razlku nabavne cijene i cijene otuđenja. cijena ne mora bit realno iskazana u tvom ugovoru, zato će ti porezna uprava procjenom utvrdit stvarnu vrijednost nekretnine i zaračunati porez.

ako se odlučiš nekretninu darovati roditelju, onda ne plaćaš porez. jedino ako RODITELJ otuđi nekretninu tako đer u roku 3 godine od kad si je TI kupio, onda će se roditelju utvrdit obveza plaćanja tog poreza.

Zakon porezu na dohodak, čl.27, točka 5.,6.,7. i 8.

jesi li ti već dobio porezno rješenje za nekretninu na moru, odnosno oni su ti zaračunali porez na vrijednost koju si platio???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evellin je napisao:

ma koji porez na dobit??? plaćaš porez na dohodak od imovine i imovinskih prava

 

Zahvaljujem na ispravku.

Taj porez se stvarno tako zove u RH, iako je to terminološki potpuno pogrešno. Svugdje u svijetu ovakav dobitak naziva se kapitalnim dobitkom (capital gain) , a ne dohotkom (income).

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav..hvala na odgovorima.točno tako kako ste rekli stvari i stoje raspitao sam se u poreznim upravama..jesam dobio sam porezno riješenje,porezna uprava je normalno napraviLA SVOJU PROCJENU i meni dostavila račun..to bih trebao platiti u roku 15 daNA..TAJ POREZ MISLIM NEMOŽE SE NIKAKO IZBJEČI,premda planiram čim platim porez nekretninu darovati roditeljima..nekako je sigurnije da je to na njima..barem se nebudem morao bojati eventualnih nekih ovrha i sličnoga..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija