Jump to content

tehnološki višak - javne službe


Issytop

Preporučene objave

Poštovani, molim vas odgovore...nije mi lako...

 

Zaposlena sam na neodređeno vrijeme u osnovnoj školi. Razmišljam o zamjeni radnog mjesta s kolegicom iz druge županije (duga priča). U toj "novoj" školi postoji mogućnost da najesen bude jedan učitelj viška. Ravnatelj zastupa stav da će tehnološkim viškom proglasiti onoga s najmanje staža u dotičnoj školi (dakle mene).

 

Ja imam 44 godine života, 22 godine radnog staža (15 u struci). Odlične radne i stručne reference, vjerojatno formalno gledajući najviše na toj školi. Nemam uzdržavanih članova obitelji.

 

Koje su moje mogućnosti obrane od otkaza, ukoliko pristanem na tu zamjenu (a puno bi mi značila, jer već dugi niz godina putujem na priličnu udaljenost?)

 

Hvala, pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju kad ured državne uprave ne odobri postojeći broj razrednih odjela u nekoj školi, pojavljuje se tehnološki višak. U razrednoj nastavi to je jedna osoba, a u predmetnoj svi pomalo - svakom učitelju nedostaje broj sati koji su odrađivali u razredu kojeg više nema.

Iz vašeg posta mi se čini da ste vi učiteljica razredne nastave, pa ću odgovarati s tom pretpostavkom.

Kad se upiše razredni odjel manje, ili se smanji broj učenika toliko da ured državne uprave spoji dva odjela, ravnatelj mora uprijeti prstom u učitelja koji će biti tehnološki višak. Zakon o radu ima četiri kriterija za to, ali oni su vrlo općeniti i ravnatelj ima prilične ovlasti da ih tumači kako misli da treba. Odluku o tehnološkom višku donosi nakon prethodnog savjetovanja s radničkim vijećem (ili sindikalnim povjerenikom u funkciji radničkog vijeća) i nakon toga tu njegovu odluku mora potvrditi i školski odbor. Osoba koja je tehnološki višak ima pravo na otpremninu u visini 1/3 prosječne bruto plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca (pazite, ne u sustavu školstva, znači da vi u toj drugoj školi baš i nećete imati prava na veliku otpremninu) i na otkazni rok koji traje maksimalno 4 mjeseca (za one preko 55 godina života). Nakon toga se uredu državne uprave prijavljuje da je osoba xy tehnološki višak i taj ured tu osobu nudi drugim školama koje mu se javljaju sa svojim potrebama, ali škole je ne moraju zaposliti - raširena je predrasuda da je sindikat uvrštavanjem ove obveze u Zakon o odgoju i obrazovanju... zaštitio učitelje i osigurao im prvenstvo kod slijedećeg slobodnog radnog mjesta.

Druga raširena predrasuda je da će tehnološkim viškom biti proglašena osoba sa najmanje godina radnog staža (onaj tko je najzadnji došao), jer to naprosto nije istina - odluka je na ravnatelju i on će je na sudu braniti po kriterijima iz ZOR-a jer su to jedini postojeći kriteriji - kolektivni ugovori o načinu odabira tehnološkog viška ne govore ni slova. Dodatno cijelu stvar uveseljava stanoviti dopis koji je MZOŠ lani uputio školama i gdje kaže da su ravnatelji pri određivanju tehnološkog viška dužni voditi računa o financijskim učincima na državni proračun - znači treba otkazati radniku kojem će trebati isplatiti najmanje otpremnine.

Gospođo, možda bi vam bilo najsigurnije da se držite škole u kojoj ste sada, još uvijek dobivate novac za prijevozne troškove, jer ako nemate uzdržavanih članova obitelji, već ste u nepovoljnijem položaju prema mlađim učiteljicama koje imaju djecu. Naravno da se svaki radnik na otkaz može žaliti i pokrenuti sudski postupak, ali ako već znate da će tamo biti tehnološkog viška - čemu hazardirati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ anamih, hvala Vam na zaista iscrpnom odgovoru.

 

U pravu ste, učiteljica sam. Iznenadio me onaj dio koji ste napisali da se kao poslodavac računa određena škola, jer u nekim drugim pravima se zbraja svo vrijeme zaposlenja u sustavu (neprekidno), bez obzira na promjenu škole. No, otpremnina i nije nešto što bi ovdje moglo biti presudno.

 

I sama sam, manje više na tragu (nevoljkog) odustanka od cijelog aranžmana, jer vidim da je mogućnost samovolje ravnatelja velika i prevelika.

 

(A mrkvica je doista zamamna, jer se radi o putovanju između dva udaljena grada, nema troškova prijevoza, nema dodatka na odvojeni život od muža, ništa. Studentski život, petkom tamo, nedjeljom amo... Malo ja, malo on. Pa tako godinama. Sustav nije predvidio da zaštiti osobu kojoj je grijeh da se udala predaleko.)

 

No niste Vi krivi za to, pa da Vas sada zasipam svojim nezadovoljstvom.

 

Hvala Vam još jednom i ugodan Vam dan.

 

Pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

anamih je napisao:

Dodatno cijelu stvar uveseljava stanoviti dopis koji je MZOŠ lani uputio školama i gdje kaže da su ravnatelji pri određivanju tehnološkog viška dužni voditi računa o financijskim učincima na državni proračun - znači treba otkazati radniku kojem će trebati isplatiti najmanje otpremnine.

Upravo ovakav način je isproba(va)n prije nekoliko godina (uključivo i bezbrojna savjetodavna telefoniranja ravnatelja sa relevantnim službama spomenutog ministarstva).

 

Iako, vođenje računa o teretu uzdržavanja, godinama starosti i stažu je (uz savjetovanja s istima također) znalo dati prednost sa npr. 1g starosti više + 1g kod istog poslodavca više + bez djece.

Istovremeno se može dogoditi da i tijekom nastavne godine GU u nekoliko mjeseci i u najmnogoljudnijim županijama nema niti jednu "uputnicu", jer je i to već viđeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ newbie, hvala i Vama.

 

Već ste mi više puta pomogli svojim znanjem i savjetom - što ne znači da ste me njima i usrećili :)))

 

Dakle: šutiti, slati uzaludne zamolbe i ne gubiti nadu da će ipak jednom...

I čekati mirovinu - u svrhu spajanja obitelji...

 

Hvala vam svima i ugodan dan!

 

Pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija