Jump to content

Otvaranje obrta za Humanitarne svrhe :)


Fenixs

Preporučene objave

Poštovani,

 

.....planiram otvoriti obrt. Dio zarade davao bih u Humanitarne svrhe, a drugi dio novaca ulagao bi se u razvijanje i daljnje širenje obrta (firme).

 

 

> Da li se doniranje zarađenog novca u Humanitarne svrhe smatra troškom obrta i da li se mora platiti porez na tu svotu.

 

Primjer:

 

1. Ovaj mjesec donirano 10.000,00 kn - koliki je porez ako ga je potrebno platiti.

 

2. Da li je moguće na račun obrta (firme) kupiti sredstva koja će se donirati (npr. hrana, odjeća...), ako da, da li se na to mora platiti porez.

 

Molio bih da mi ukoliko je to moguće odgovorite što detaljnije. Možda ima još nešto vezano uz to što nisam pitao.. svaki savjet je dobrodošao!

 

 

Vrlo je teško saznati određene informacije, zato unaprijed zahvaljujem svim dobrim ljudima na odgovoru! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do 2% primitaka iz prethodne godine možete dati u humanitarne svrhe, a da vam se to priznaje kao rashod. Ta davanja mogu biti u novcu, a mogu biti i u stvarima, ali tada morate imati vrlo detaljnu i valjanu dokumentaciju o tome tko je od vas preuzeo stvari i zašto. Mislim da bi to mogli darivati samo nekim udrugama ili domovima, jer bojim se da bi vam porezni nadzor osporio takvo darivanje stvari fizičkim osobama.

Mislim da morate voditi računa o bitnoj stvari - obrt je po svojoj suštini djelatnost koju netko obavlja zbog stjecanja dohotka. Kad ga stekne, plati na njega porez i ostale dadžbine i od tog neto dohotka može davati u bilo koje svrhe koliko tog dohotka želi.

Ako mislite da ćete naići na neki drugi tretman od države zato što prije obračuna neto dohotka već usmjeravate dio dohotka u humanitarne svrhe, to baš i ne bi išlo u našim krajevima - svega 2% od primitaka prethodne godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija