Jump to content

ostavinska-djedovina


palmica

Preporučene objave

Molim za žurni odgovor.Naime ostavinskim postupkom naslijedila sam 1/4 kuće i zemljišta djedovine umjesto moje pokojne mame jer djed nije ostavio oporuku.Ostali naslijednici su još njegovo 3 djece.Problem je što jedan od ujaka uživa u svemu tome već dugi niz godina.Iskreno djed je umro prije 14 godina i oni su se između sebe natezali a moram napomenuti da nismo u dobrim odnosima pa neznam sve detalje oko tih rasprava jer nisam bila prisutna.Sad nakon toliko godina je pronađena naknadna imovina i raspoređena je ta sva imovina na 4 dijela od strane suda odnosno rješenjem koji je imao rok za žalbu 15 dana nitko se nije žalio i postalo je pravomoćno i uknjiženo je na mene ta 1/4 i obavila sam prijavu poreza sad kad je to sve gotovo pitala sam ujaka kako čemo se dogovoriti oko isplate jer on je taj koji uživa u tom posjedu on nije htio ni čuti već mi je rekao da će doći još jedno rješenje i da će mi uzeti tu 1/4 e sad meni nije jasno po kojoj osnovi on meni može poništiti osporiti moja prava i šta ja moram napraviti? dali ti netko može oduzeti već uknjiženu imovinu? i o kakvom drugom rješenju on govori?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ćete saznati kad dobijete "rješenje". Naime, nikakvog rješenja u zakonito provednom postupku ne može biti prije prethodnog provođenja toga postupka uz sudjelovanje svih stranaka. Dakle, vjerojatno ćete dobiti tužbu radi stjecanja dosjelošću ili nekim drugim temeljem.

 

Ipak, s obzirom na našu praksu, pratite stanje u zemljišnim knjigma, događa se da se promijeni a da stranke ne budu obaviještene. To možete putem interneta.

 

Dokle god imate 1/4 nekretnine koju uživa drugi suvlasnik, imate pravo na naknadu korištenja svoga suvlasničkog dijela. Ne znam kako se konkretno utvrđuje iznos, ali bilo bi dobro da od toga suvlasnika tražite tu naknadu, ako treba i tužbom. Osim što ćete ga - bez obzira na iznos naknade - time potaknuti da malo drugačije razmišlja o situaciji i o razvrgnuću, imat ćete ujedno dokaz da faktično koristite svoja vlasnička prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru! zaboravila sam naglasiti da kad je djed umro ja sam tad bila maloljtna pa je moj skrbnik išao umjesto mene na prvu raspravu ostavinske i on je tamo izjavio da ako imam ikakava prava da se prihvačamo i onda su počela natezanja braća i sestara za neki dio pa su se tužakali pa je onda sud kroz to sve pronašao naknadnu pronađenu imovinu i rasporedio je ovako gore napisano nisam se pojavljivala na ostale tasprave koje su se vodile između njih.Ako sam sad dobro shvatila ja bi trebala pokrenuti prijedlog sudu o razvrgnuću suvlasništva? možete li mi o tome nešto napisati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je postupak (ili više njih) u kojima se raspravljalo o nasljedstvu pravomoćno okončan i vi ste konačno upisani u zemljišne knjige, nebitno je što se prije događalo u tim postupcima. Bitno je samo to što piše u izrekama konačnih odluka (rješenja, presuda) i u z.k.

 

Što s tiče razvrgnuća, bilo je puno tema o tome pa upišite u Legalisovu tražilicu razvrgnuće ili razvrgnuća i potražite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobra vecer zanima me sljedece ako mi neko moze objasniti

 

moja majka i pok. otac nasljedili su jedan dio kata tj stana od moje pok bake. Nakon toga tata mi umire a moja majka sa mojom bakon tada jos zivom sklapa ugovor da se ona tj mama odrice svega tj stana kata i daruje ga mene tj ostavlja ga meni

Ali posto mi vise nismo u dobrim odnosima tuzi me i trazi taj dio sta je sklopila sa bakom Jeli to sa moze i na osnovu cega me tuzi tj trazi svoj dio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis je pomalo nejasan.

 

Prvo, kako je moguće da majka i otac nasljeđuju po baki (čijoj - po ocu ili po majci)? Takva situacija bi ukazivala da su oboje u nekom odnosu prema ostaviteljici koji nije spojiv s brakom (npr. da su oboje bakina djeca), osim ako nisu naslijedili oporukom. No, postojanje oporuke nije u skladu s onim što ste dalje napisali.

 

Ako je prije toga došlo do odricanja od nasljeđivanja vaše majke, što su onda otac i majka naslijedili?

 

Nadalje, niste napisali ima li iza bake i drugih nasljednika osim vaših roditelja odnosno vaše majke.

 

Također niste napisali da li je iza smrti bake proveden ostavinski postupak i kako je završio.

 

Što se tiče samog ugovora:

 

Općenito, svi ugovori kojima se raspolaže nasljedstvom prije smrti ostavitelja su ništavi.

 

Izuzetno, nasljednik koji je potomak budućeg ostavitelja može s ostaviteljem sklopiti ugovor o odricanju od svog nasljednog dijela, i pri tome navesti odnosi li se to odricanje i na njegove potomke ili ne.

 

Pretpostavljam da se u vašem slučaju radi o tome.

 

Međutim, takvim ugovorom ne može se konkretno odrediti osoba koja će steći nasljedstvo koje je predmet odricanja. To bi onda bio ugovorni odnos s još jednom osobom, pri čemu bi ta osoba (vi) morala prihvatiti ponuđeno. Međutim, tu bi se onda radilo o raspolaganju ostavinom prije smrti ostavitelja, što nije dopušteno.

 

Dakle, vaša majka se mogla odreći svoga nasljednog dijela samo u svoje ime, a ne i u ime svojih potomaka, ali na mjesto majke u tom slučaju u nasljeđivanju iza bake dolaze svi majčini potomci, ne samo vi. Ako ste jedini, onda nema razlike, ali to niste napisali.

 

Dakle, ako se radi o čistom ugovoru o odricanju od nasljeđivanja koji je propisno sastavljen i ovjeren, takva je izjava neopoziva i može se pobijati samo radi mana volje, pojednostavljeno zbog toga što je dana na temelju neke bitne zablude. U vašem slučaju čini mi se malo vjerojatnim da je majka bila u nekoj zabludi.

 

Na što će se pozivati vaša majka u eventualnoj tužbi, to ćete vidjeti.

 

Ako se bude pozivala na to da se radilo o darovanju (koje je inače pod određenim uvjetima moguće opozvati), moje je mišljenje da u tome ne može uspjeti jer niti se formalno-pravno radilo o darovanju (iako učinak može biti isti) niti bi darovanje bilo valjano jer je nedopušteno iz razloga koje sam gore naveo.

 

Moram istaknuti da je ovo moja osobna interpretacija, i da po struci nisam pravnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

više mi ništa nije jasno! upravo sam uvidjela da se promjenilo stanje u zemljišnim knjigama na ime onog što uživa u posjedu a bio je u 1/4 dijela nasljedstva kao i ja.Kako je moguće da u par dana dobijem pravomoćno rješenje i izvadim vlasnički list predam za porez i krenuvši u bitku za razdiobu vlasništva sad je sve na njemu? jel ja ovo sanjam ili šta? kako je to moguće??????? šta sad ja da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje mogu zatražiti tu ispravu? na sudu ili gruntovnici? hoće li nam sud poslati opet rješenje po kojem je sad on sam valsnik imali i u tom slučaju rok za žalbu? mislim da se radi o darovnom ugovoru s kojim je deda dao tom sinu prije 20 godina tako kažu ali mi nije jasno kako je moguće da sud to nije prihvatio na prvoj ostavinskoj pa je rasporedio na jednake dijelove sima nama i postalo pravomoćno a sad taj valjda darovni vrijedi kad smo se svi već uknjižili? kakav je to zakon? dali je moguće da se takav paradoks dam ti pa ti uzmem i to gle čuda u samo par dana se događa? i samo da Vas još pitam ako sumnjam u pravovaljanost isprave odnosno u djedov potpis da je to njegov šta se u tom slučaju radi kako provjeriti? A šta je s porezom koji sam već uredno prijavila? Zahvaljujem ljudima koji imaju strpljenja čitati i odgovarati

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U gruntovnici, odnosno u zemljisnoknjiznom sudu se nalaze sve isprave na osnovu kojih je vrsen upis promjena.

Morali bi ste dobiti to rjesenje o upisu obzirom da imate polozaj stranke.

Medjutim, zatrazite tu ispravu.

Sto se tice utvrdjenja nevaznosti ili nevaljanosti isprave ona se sprovodi u sudskom parnicnom postupku.

Obratite se obvezno odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U povijesnom dijelu z.k. izvatka možete vidjeti redoslijed radnji na tom izvatku i nazive dokumenata temeljem kojih su vršene promjene.

 

Ako ste temeljem rješenja o nasljeđivanju ubilježeni u z.k., nikakava naknadna promjena nije se mogla legalno provesti jer u z.k. darovatelj više nije bio neposredni prednik.

 

Ako ste, međutim, samo podnijeli zahtjev ali niste bili i upisani, moguće je da je drugi predao zahtjev nešto ranije (bilježe se i minute!), pa je izvršen upis temeljem redoslijeda.

 

Ako je postojao darovni ugovor, on je trebao biti predočen u ostavinskom postupku jer se bez uvida u njega nije mogla utvrditi ostavina.

 

U svakom slučaju ćete morati u parnicu, a imam osjećaj da takav redoslijed upisa nije slučajnost nego je taj drugi dobro promislio kako sve to izvesti. Naime, sada je on vlasnik dok se ne dokaže suprotno. Zato što prije podići tužbu i unijeti zabilježbu spora u z.k. da ne bi u međuvremenu došlo i do prodaje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija