Jump to content

Zakoniti i nezakoniti posjednici


svek

Preporučene objave

Postovani,

Tijekom raspetljavanja situacije oko rjesavanja suvlasnickih odnosa, naisao sam na novi problem. Naime, na nekoliko cestica kao posjednici upisane su dvije osobe u katastru, dok na nekoliko i dalje stoji jedan od suvlasnika, a fakticki ih koriste ova dvojica...

Posto sam u fazi izrade diobnog ugovora, koji bi svakog od suvlasnika doveo u posjed pojedine cestice 1/1, ovaj problem, s kojim sam se suocio ovih dana, ne znam kako da rijesim.

 

Pitanje je: da li da posjednike vec sad obavijestim da izadju iz posjeda ili? Ili da se pokrene nekakav sudski postupak protiv njih (?) tek nakon sto pojedine cestice u razdiobi pripadnu 1/1 jednom od suvlasnika?

 

Bojim se da, ako cuju sto im se sprema, sami ne pokrenu tuzbu na osnovi dosjelosti i stave nam zabiljezbu spora. Onda to sve komplicira...

 

Molim Vas da mi odgovorite kakav je status ovih zakonskih i nezakonskih posjedninika i sto da ucinim?

 

Napominjem da je te cestice moja pok. baka dala tim ljudima na koristenje, usmenim dogovorom, ali oni su sada na njima posadili vinograde, neki ih ogradili i bodljikavom zicom...

 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dizem temu. Angazirao sam odvjetnika u mjestu gdje je zemlja, a posto se cujemo samo telefonom i on je u pravilu u guzvi, jos od njega nisam dobio konkretan odgovor na pitanja iz prethodnog posta. Kaze, idemo redom, pa mi je tako dostavio punomoc za rodjake i suvlasnike nad nekretninama koji su strani drzavljani i zive u SAD. To je jedna punomoc koju potpisuju brat i sestra i koja ovlascuje odvjetnika da u njihovo ime provede ostaviski postupak u RH iza smrti oca (1981), ishodi OIB, dade nasljednicku izjavu, potpise diobni ugovor i sve ostalo sto to prati.

 

1. Cudno mi je i ne znam kakva je praksa nasih sudova i javnih biljeznika, tj. hoce li oni prihvatiti tu punomoc dviju osoba ili je potrebno da svaki od njih dade svoju punomoc, na svom listu papira?

 

2. U vezi tog ostavinskog postupka imam jos jednu dilemu. Naime, kako ce sud u RH znati da su njih dvoje jedini nasljednici? Iza smrti njihova oca u SAD, ostala je ziva i mati koja je u medjuvremenu umrla. Oni, kako mi je receno, trebaju iz SAD dostaviti rjesenje o nasljedjivanju (u kojem je pok. mati) s ostavinske tamo (kojom nije obuhvacena imovina u RH), smrtni list ostavitelja, preslike svojih osobnih dokumenata... Sto jos???

 

Molim cijenjene forumase za odgovor i sve vas srdacno pozdravljam.

 

P.S. Previse pitanja, znam, a ja ih imam jos bar tri puta toliko...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ad 2 (djelomično):

 

Sud - mak na konac - nikada ne zna sa 100%-nom sigurnošću da su ostavinskim postupkom obuhvaćeni svi nasljednici zato što to naprosto nije moguće nikakvim metodama osigurati. Sud postupa prema podacima koje dostave matični ured i nasljednici, a mogu ih dostaviti i treće osobe iako ne mogu same učestvovati u postupku. U pravilu će treće osobe to učiniti ako imaju neki pravni interes - recimo potrebu da se ustanovi nasljednik radi sređivanja nekog pravnog odnosa s njim umjesto s pokojnikom.

 

Da bi se zaštitila prava eventualnih nepozvanih nasljednika, njima Zakon o nasljeđivanju osigurava mogućnost da i naknadno tužbom ostvare svoja prava. Rokovi za takve tužbe su dosta dugi, u određenim slučajevima čak do 20 godina.

 

Takvi rokovi te činjenica da svjesno zatajivanje nasljednika od strane drugih nasljednika koji učestvuju u postupku može u određenim slučajevima biti i kazneno djelo čine prilično neisplativim svjesno zatajivanje nasljednika sudu. Time se postiže dosta visoka sigurnost u pogledu utvrđivanja nasljednika.

 

E sad, ako je pokojnik "posijao" negdje neko dijete za koje nitko od zakonitih potomaka ne zna i koje tek s 20 godina pokrene utvrđivanje očinstva ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija