Jump to content

Uskraćeno pravo na susrete s djetetom - pravni savjet


NadaH

Preporučene objave

Brak je okončan pravomočno prije 7 godina. Sporazumno sam dobila skrbništvo nad djetetom. Ocu su određeni susreti na kojima sam inzistirala bez obzira na djetetovo negodovanje. Otac uopće nije plaćao alimentaciju. Podigla sam ovršni posupak za namirenje alimentacije, no dijete mi nakon jednog od susreta za vikend nije vraćeno kući. Kontaktirala sam CZSS i policiju. Djetetu je bilo uskraćen svaki kontakt sa mnom. Pokušala sam putem ovrhe doći do djeteta no otac je zatražio skrbništvo. Da ne duljim uz pomoć dobro nam poznatih načina u našim institucijama skrbništvo je i dobio. Susreti u trajanju postupka mene i djeteta ne postoje i CZSS to zna. Neprestano ju zovem, šaljem sms no od svega jako malo. Pomirila sam se sa situacijom te sam prestala forsirati susrete nadajući da će to donijeti rezultat. Tražila sam savjet pravobraniteljice Jelavić i Maje Šupljika-Gabelica. Nakon čega je CZSS ljutitio napravio reviziju slučaja i sve je ostalo na istom. Kako je moje dijete raslo počele smo tu i tamo komunicirati. Ove godine je pokazala interes za susretima te sam putem CZSS pokušala doći do situacije da se pravomoćno rješenje o susretima poštuje. Nakon toga susreti opet prestaju. Kako dokazati CZSS-u da je dijete izmanipulirano od strane drugog roditelja, i kako ostvariti svoje pravo roditelja - susrete i druženja sa djetetom? :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiram iz DPR–552–04/09–005/2 Pravobraniteljice za djecu:

 

Obveza je oba roditelja, i onog s kojim dijete živi i roditelja s kojim dijete ne živi osigurati ostvarenje tog prava. Nepoštovanje tog prava djeteta, podliježe izricanju mjera obiteljsko pravne zaštite. Također, u odnosu na roditelja koji onemogućuje ostvarivanje tog prava, kao i u odnosu na roditelja koji izbjegava tu obvezu postoji mogućnost pokretanja kaznenog postupka radi neizvršavanja mjera koje su izrečene za zaštitu djeteta. U primjeni zakona ne smije biti razlike. Roditelj se u ime djeteta ne može odreći niti jednog djetetovog prava pa tako niti samoinicijativno odlučiti ukinuti mu ili onemogućiti pravo na kontinuirani razvoj odnosa s oba roditelja, u slučajevima u kojima je procijenjeno da su susreti i druženja s roditeljem u interesu djeteta. Prema našim saznanjima, centri za socijalnu skrb se najčešće služe mogućnošću izricanja mjere upozorenja u odnosu na roditelje koji ne uvažavaju pravo djeteta na susrete i druženja s roditeljem, temeljem koje ih upućuju u savjetovališta, terapiju, uključivanje u program škole za roditelje i sl.

 

Aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu usmjerene su praćenju individualnih slučajeva kršenja prava djeteta i poduzimanju općih inicijativa usmjerenih poboljšanju položaja djece suočene s konfliktnim razvodima braka ili prekidom izvanbračne zajednice roditelja."

 

Obratite pozornost na dio "Također, u odnosu na roditelja koji onemogućuje ostvarivanje tog prava kao i u odnosu na roditelja koji izbjegava tu obvezu postoji mogućnost pokretanja kaznenog postupka radi neizvršavanja mjera koje su izrečene za zaštitu djeteta."

 

Glede samog CZSSa i ignoriranja/nepostupanja, mogli biste se obratiti i službama nadležnog im ministarstva (MZSS).

 

I na kraju, da vas malko korigiram: niti ste vi dobili skrbništvo prije niti djetetov otac kasnije. Dijete je povjereno na zajednički život jednom od roditelja, a skrbništvo je oblik zaštite maloljetne djece bez roditeljske skrbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na ispravci.

No u cijeloj situaciji ne vidim na koji način dokazati psihologu u CZSS-u da je dijete svaki puta spriječeno da dođe do mene. Npr. ovaj vikend idem u zološki vrt, idući na krstitke, slijedeći pomaže u kući, slijedeći nije uz mob. pa mi se ni ne javi, slijedeći dolaze im gositi pa pomeže spremati, slijedeći lijepe pločice pa ne može.... i tako svaki put. Bilo da je riječ o vikendu ili danima u tjednu. Prilikom razgovora oca i psihologinje u CZSS otac govori da on ničime ne priječi odlaske djeteta i da zna da ona ponekad neobavezno navrati k meni. A sigurna sam da ne zna jer djete ne želi ništa uzeti sa sobom kako kod kuće nebi morala reći da je bila kod mame. A i djete prilikom razgovora s psihologinjom djeluje kao da priča nešto posve drugačije od onog kako djeluje i priča kada navrati k meni. Sa bivšim ne komuniciram. Dijete ima 14 godina i dobra je učenica. Pratim njen razvoj i učenje u školi što više mogu.

Jučer sam opet kontaktirala CZSS na što mi je psihologinja rekla da bi to ja sama s ocem morala riješiti te da će opet obaviti info razgovor s nama svima. Kuda to vodi? Da li je ta žena psiholog a "ne vidi šumu od drveta"?

Upoznata sam sa Kaznenim zakonom no ne znam koje sve predradnje moraju biti zadovoljene da se pokrene nešto takvo te na koji način se može nešto takvo i pokrenuti:

 

Članak 215.

 

(1) Tko spriječi izvršenje odgojnih ili drugih mjera određenih od suda ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(2) Odgovorni djelatnik na radu u ustanovi ili državnom tijelu koji s namjerom ili iz nehaja ne provodi odluke suda ili državnih tijela za zaštitu djeteta ili maloljetne osobe pa zbog toga bude ugroženo zdravlje ili razvitak djeteta ili maloljetne osobe,

 

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

 

:place::place::place::place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije pravni savjet, ali se odnosi na stavove o roditeljskoj skrbi. Možda (iako ne komunicirate sa bivšim) da krenete npr. tijekom tjedna:

- "Čuj, dolazim po kćer u petak u (..) sati i vraća se u nedjelju u (..) a ti joj objasni da nije bitno što vam doma lijepe pločice, dolaze ti gosti i nema obavezu pospremanja baš ta dva dana."

pa nek kaže da kćer ipak ne može doći ili mora biti doma jer (nešto) ili će u ZOO provesti cca 50 sati kontinuirano i sl.

 

Bilo bi dobro izbjeći postavljanje djeteta u situaciju kada nastoji ispuniti neverbalizirana očekivanja roditelja ili čak samo pretpostavljena ne bi li im udovoljilo, a moguće sasvim pogrešnom procjenom. I isključiti takvu mogućnost.

I da, u ovom dijelu bi psiholog mogao poprilično pomoći razumijevajući o čemu se sve može raditi. Naročito kad se i u izvješćima pravobraniteljice uredno navode učestale nemogućnosti eto_sasvim_slučajno_baš_tada kad dijete treba biti sa roditeljem s kojim ne živi, uz udjel roditelja s kojim živi u tome, kao određena vrsta manipulacije na koju se ne može blagonaklono gledati.

 

Ako se radi o pretpostavkama djeteta, koje misli da će ispuniti očekivanja roditelja s kojim živi izbjegavajući roditelja s kojim ne živi, uočavajući njihov nepostojeći odnos ni u minimalnom komunikacijskom obliku, pomoć vas oboje ili stručna bi mu bila solidno rješenje... (i na ovo bi vas psiholog CZSSa tijekom razgovora mogao lagano "podsjetiti").

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost takav pristup sam primjenila odmah čim je djete bilo povjereno ocu (prije nekih 4 godine). Cca godinu dana sam redovno odlazila po dijete, zvala ju nadajući se da ću na neki način doći do nje, pokušavajući joj izači u susret raznim primamljivim prijedlozima (npr. izletima, odlaskom na bazen, u kino, i naravno ponestane i tu ideja). Znala sam ju čekati na parkiralištu po sat vremena no bez rezultata. Nailazila sam na "zid" koji nisam mogla srušiti. Pomislila sam da dijete ne želi te sam se malo povukla. Sama je počela navraćati k meni na posao, prilikom odlaska kući iz škole. Nakon što sam se uvjerila da dijete nije to koje ne želi susret kontaktirala sam CZSS što sam Vam već navela u prvom mojem javljanju. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Tek sam sada proćitao ovaj tekst.Nemam pravni savjet,ali

mogu reći da CZSS sa svojim djelatnicima na čelu sa Marijom Pavić nemaju pojma i ne djeluju u dobrobit djece,

Godinu dana su me sprečevali u kontaktu(zajedno sa majkom)sada kad sam ja puko i odustao ,sada me ganjaju da kontaktiram.Teško mi je ,ali ja sam isti kao i prije godinu dana znaći da razlog za sprečavanje kontakta još postoji.

Nesposobni su i ne očekujte pomoć od njih.

 

PS.

Ako ćete oćekivat pomoć od jane pravobraniteljice za djecu gđe.Mile Jelavić, također ste u zabludi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da se nalazimo u sličnoj situaciji TIHI, i također se slažem s vama da CZSS stvarno nije od nikakve koristi mislim da ipak moramo poštivati neke procedure. Stiskanje CZSS-a je samo stepenica koju valja iskoristi i otići na viši nivo. Meni je bitno da je moje dijete dobro. I naravno ne budem stala dok se susreti ne počnu odvijati redovno, a gušt bi bio da naš "dobar" sustav kazni svakog roditelja koji ne poštuje pravomoćne odluke suda i koji manipulira djetetom. Naravno da će zastrašeno dijete reći svašta bojeći se i za onog drugog roditelja kojeg voli a ne smije to reći ili pokazati.

Uskoro idemo opet psihologu pa budemo vidjeli....

Žalosno je to što ću ja još godinama voditi bitku sa birokracijom, psiholozima i CZSS dokazujući svoja prava dok će vrijeme odmicati i djete će odrasti. Inače radi se o CZSS-u iz Slavonije.

Pozdrav :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana,

 

na vašem bi mjestu svaki puta najavio dolazak po dijete pismeno, sms ili mail, po rješenju. Ukoliko dijete ne dobijem otišao bi podnjeti prijavu u policiju sa rješenjem u ruci. Tražio bi i zapisnike od policije,napominjem, dužni su vam ih na traženje dati, plaća se neka mala pristojba. Kada vide da je to kontinuirano sa svime prikupljenim tražio bi od suda ostvarivanje prava na viđanja i susrete i kaznu za oca.

 

Pozdrav i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pisati czss, policiji svaki put kad ne vidite dite po rješenju(jedan primjer dopisa pečatiran sačuvati) kad odete po dite bilo bi dobro imati svjedoka a imate pravo tražiti od policije da oni pošalju 2 djelatnika koji će napraviti službenu zabilješku. obratite se dorh-u i podnesite kaznenu prijavu protiv roditelja koji onemogućava susrete( naravno to morate dokazati, što je jako teško), ukoliko czss na sve to o čemu ih obavještavate ne napravi ništa možete tražiti od MZSS upravni nadzor a i podnijeti KP.

roditelju svakako pismeno s povratnicom napisati dopis kad i gdje ćete doći po dite(onako kako u rješenju o susretima piše)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to ok. Odlazila sam ja po dijete sa još jednom kolegicom u slučaju da se pokuša osporavati moje inzistiranje na susretima. No, mogu reći da mi to i nije baš pomoglo ni u čemu. Nije mi jasno kako CZSS može hladnokrvno reći da dijete ne želi i tako je to sve i prošlo. Čak je i povjereno na odgoj i čuvanje ocu a da u tome trenutku nije imao bolje uvijete niti stanovanja niti primanja. Doc.dr.sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece jasno je naglasila da je veoma teško dokazati manipuliranje susretima djece od strane roditelja s kojim ono živi. No, moguće je. Ali za to je potrebna velika volja i trud psihologa CZSS-a koji vodi određeni slučaj. Dok se vode ovakve sporedne stvari, činjenica je da dijete polako odrasta i čemu onda sve to. Dijete nije stvar koju možemo premetati malo tu pa malo tamo. Treba voditi računa i o djetetu te mu pomoći. Tražila sam i pomoć psihologa i pedagoga u školi koju pohađa ne bi li bar nekako došla do saznanja zašto je moje dijete preko noći počelo veoma žestoko odbijati susrete sa mnom.

 

Budemo vidjeli što će CZSS opet reći....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"zašto je moje dijete preko noći počelo veoma žestoko odbijati susrete sa mnom."

 

Vi sada po meni imate nešto puno "opipljivije" na čemu morate inzistirati, a to je razlog odbijanja susreta djeteta sa vama. Pitanje je samo dali su u nadležnom Centru spremni i dali imaju znanja pozabaviti se time. Na PM šaljem vam svoj kontakt možete mi se javiti da vidimo što bi bilo dalje najpametnije učiniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija