Jump to content

zaštita od (susjedovih) oborinskih voda


nikosat

Preporučene objave

Bog, ne znam jesam li na pravom mjestu,oprostite ako nisam ,ali me zanima slijedeće;naime graničim sa jedim susjedom,bili smo nekoč dobro ali zbog njegovih podlih poteza više nismo,ima jednu česticu zgrade tik uz moju viša je od moje građevina i ima ravni krov samo beton,kad pada kiša sva se voda slijeva na jedan kut i pada na moju zemlju,to več tako traje nekih 30 godina,iako može odvesti oborinske vode na javni put,da li ga ja mogu putem suda bezbolno natjerati da ogradi svoju ploču i oborinske vode odvede u šaht ili javni put sa tim da spriječi da se sa javnoga puta opet ne slijeva na drugom kraju moje parcele opet na moje ta voda?

i drugo pitanje isto vezano za istoga susjeda;

ista parcela sa druge strane on je kupio prije nekih 15 godina parcelu do mene a imao sam spor sa vlasnikom prije, naime bio je sporan kanal(potok) između nas,potpisana je sudska nagodba da je potok njihov sa tim da ja imam pravo služnosti do pola potoka gdje sam nekad prolazio više ne,dalje piše u nagodbi na moj zahtjev da potok mora ostati kakav je da se ne smiju zatvarati oborinske vode niti slične stvari koje bi išle na štetu moje parcele,međutim oni su uredno zatrpali potok malo po malo i sad oborinske vode ne idu više tuda nego kroz moj suhozid prolaze nekuda kroz moju parcelu i sad kad je bilo nevrijeme ogromne kiše su urušile dva zida od moje parcele,šteta je ogromna,donji zid je od susjeda i nasolonio se na njegovu kuću,i taj susjed me zvao da maknem taj zid koji je u njegovu vlasništvu i pao je na njegovu kuću što je posljedica elementarne nepogodene mora biti radi toga što nisu mogle otjecati oborinske vode kroz njegov potok ali može biti uzrok i to,ja sam ga več opominjao za taj potok dugo vremena,on je svaki put obečao da če ga očistiti,međutim nikad ga nije ni pipnuo,da li da dovedem policiju da utvrdi činjenično stanje ili več koga i da ga podignem tužbu protiv njega jer ne ide mirnim putem više ništa za oba dva slučaja ili što bi mi vi predložili?

Zahvaljujem unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Imam sličan problem sa susjedom sa njegovim oborinskim vodama. Kod svake malo jače kiše njegove oborinske vode sa krova , bez odvodnje puštaju se nekontrolorano na put gdje unište šodrani put dubokim kanalima , a k tome i meni ulaze na dvorište i na isti način mi se naprave usjeci od vode koje ja sam poslije o svom trošku moram sanirati.

Pitanje,

Dali mogu nekakvom tužbom natjerati susjeda da uredi odvodnju sa svog krova i iskopa odvodni kanal kako me nebi uvijek poplavljivalo i uništavalo mi dvorište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 113. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - "vlasnik nekretnine dužan je poduzeti sve potrebne mjere da kišnica koja se slijeva s njegove zgrade ne pada na tuđu nekretninu". Prema vašem opisu, on to nije učinio.

 

Iako, ovdje se postavlja i pitanje da li njegova oborinska voda direktno dolazi na vašu nekretninu ili prvo ide na cestu, pa onda dolazi (posredno) na vašu nekretninu? Ako ide direktno na vašu nekretninu, imate osnovu za tužbu (iako bi u duhu dobrosusjedskih odnosa ipak bilo to bolje riješiti razgovorom, ljudski). Ali ako ta voda prvo ide na cestu, pa onda tek vama (kao posljedica neodržavanih odvodnih jaraka), onda bi ovdje prije bila riječ o, ili pitanju održavanja ceste od strane onog koji njome upravlja, ili pitanju komunalnog karaktera za vaš(u) grad/općinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija