Jump to content

Udruga i gospodarska djelatnost


primorije

Preporučene objave

Molim vas da mi odgovorite dali pri registraciji udruge se mora navesti kojim se gospodarskim djelatnostima udruga ima namjeru baviti?Ili se može napisati u statutu "bavljenje gospodarskom djelatnošću" a poslije odlučiti kojom i dali će se uopće njom baviti.I dali se športska udruga uopće može baviti nekom gospodarskom djelatnošću i kojom?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Naime na ova pitanja dobijamo oprečne odgovore u uredima državne uprave i na stranicama ureda za udruge Republike Hrvatske.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobijate oprečne odgovore upravo iz razloga što niti Zakonom o udrugama, niti Zakonom o porezu na dobit i dr. nije precizno definirano obavljanje gospodarske djelatnosti udruga.

Udruge se u pravilu ne osnivaju radi obavljanja gospodarske djelatnosti međutim, ukoliko u svom statutu navedete da ćete se baviti nekim oblicima gospodarske djelatnosti, morate definirati kojim.

Ako bi obavljanje te gospodarske djelatnosti dovelo do ostvarivanja dobiti koju nećete koristiti samo za unapređenje neprofitne udruge tj.ako bi dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu, tada Vam porezna uprava može donijeti rješenje da postajete obveznici poreza na dobit.

Mišljenja sam da bi Vam obavljanje gospodarske djelatnosti putem športske udruge donijelo velike komplikacije jer se podrazumijeva da se športska udruga osniva radi društveno korisnih ciljeva kojima svrha nije tržišno poslovanje, pa ćete, budete li se bavili gospodarskom djelatnošću često nailaziti na "zidove".

Preporučam, u svrhu obavljanja gospodarske djelatnosti, osnovati zadrugu (ukoliko ne želite obrt ili trgovačko društvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija