Jump to content

Nekoliko pitanja o obrtu


ivan1984

Preporučene objave

Poštovani,

 

nedavno sam otvorio obrt koji se bavi nespecijaliziranom trgovinom na veliko u tranzitu( uvoz/izvoz).Obrt se vodi iz stambenog prostora.Pošto sam novi u ovom poslu, a pokušavam sam voditi poslovne knjige imam nekoliko pitanja.

 

a) Primio sam nekoliko uplata iz inozemstva. Da li imam obvezu izvjestiti HNB o količini deviza koju sam primio i na koji način se to obavlja, tj. da li ima neki propisani obrazac za to?

 

b) Uplatu iz inozemstva sam primio 30.11., a taj iznos eura sam promjenio u kune 3.12. Da li taj iznos prikazujem u obračun PDV-a za 11. ili 12. mjesec?

 

c) Da li mogu doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje prikazivati kao trošak, tj. da li mi oni predstavljauju izdatke i smanjuju dohodak?

 

d) Vodim knjige URA, IRA, KPI, mjesečno podnosim obračun PDV-a. Sve naplate i plaćanja vršim preko žiro računa. Koje još evidencije i knjige sam obvezan voditi?

 

e) Kakav je računovodstveni termin kratkoročne pozajmnice? Da li nju prikazujem kao prihod, a kad bude vraćena kao rashod ili ju ne prikazujem nikako?

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovori slijedom Vaših upita:

 

a) http://www.hnb.hr/propisi/odluke-platna-bilanca/uputa_za_izvjescivanje_o_prihodima_i_rashodima_od_razmjene_usluga_s_inozemstvom.pdf

 

b) Izdane račune priznajete po datumu plaćanja, dakle u 11. mjesecu

 

c) Da, uplaćeni doprinosi vlasnika obrta kao i doprinosi te neto plaće radnika jesu izdatak obrta (knjiženi kroz KPI-izdaci na žiro račun,bez PDV-a) i smanjuju dohodak.

 

d) Osim navedenih potrebno je voditi Popis dugotrajne imovine (Obrazac DI)za sve stvari ili prava koje kupite u iznosu preko 3.500,00 kn (bez PDV-a) a kojima je rok uporabe duži od godinu dana.

 

e) Kratkoročne pozajmice dane od strane vlasnika obrta ili treće osobe vodite samo u svojim internim evidencijama (one nisu primici niti je povrat pozajmice izdatak-ne knjiži se kroz KPI).Jedino što morate uraditi jest-na kraju poslovne godine, prilikom godišnje prijave poreza na dohodak (predaje DOH obrasca poreznoj upravi), kopirati izvod žiro računa na kojemu je vidljiva dana pozajmica kako bi ste opravdali pozajmicu na žiro račun (porezna uprava ima uvid u promet Vašeg žiro računa) pa ukoliko Vi prijavite primitke od npr.100.000 kn godišnje a oni vide da je na računu potražna strana prometovala sa 150.000, morate dokazati da je taj "višak" od 50.000 u stvari-pozajmica. Stoga preslika žiro računa za svaku danu pozajmicu.

 

Lijep pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Po kojem tečaju u obrascu PDV prikazujem tu uplatu iz inozemstva? Da li po tečaju koji je vrijedio na dan 30.11. kad mi je izvršena uplata ili na dan kada sam promijenio eure u kune, tj. 3.12.? Da li koristim srednji tečaj ili kupovni tečaj banke?

 

U vezi toga imam dileme jer sam zapravo tu uplatu oprihodovao tek 3.12. kad sam ju pretvorio u kune( nadam se da koristim dobru terminologiju). Također imam dileme u vezi izdanih računa koje unosim u knjigu IRA. Kako su mi izdani računi u eurima njih sam u knjizi IRA pretvarao u kune po istom tečaju po kojem sam i uplate po izdanim računima pretvarao u kune. Da li sam to dobro napravio?

 

Unaprijed hvala.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da još niste predali PDV obrazac za 11. mjesec, ukoliko jeste napravite ispravku i pošaljite novi obrazac u poreznu.

Dakle, devizna uplata je izvršena 30.11. i na daj datum je morate "oprihodovati" (terminologija trgovačkih društava), ali razumijemo se :)

Kada izdajete račun u eurima, "pretvarate" ga u kunski s važećim srednjim tečajem HNB-a na datum izdavanja.

Kada Vam račun bude naplaćen tj.kad legnu devize na račun-preračunavate uplatu na taj dan-ponovno po srednjem tečaju HNB-a važećem na dan uplate.

Razlika koja se stvori su pozitivne ili negativne tečajne razlike, koje knjižite kao primitke na žiro račun (s pozitivnim ili negativnim predznakom) a kako bi ste zatvorili kupca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Nadam se da nisam dosadan, a stvarno bih htio to razjasniti pa ako možete na konkretnom primjeru.

 

Dana 22.12. izdan je račun na 4844 eura, sredni tečaj na taj dan je 7,393417 pa u knjigu IRA unosim 35813,71 kunu.

 

Taj mi je račun plaćen 24.11. i na račun mi je stiglo 4836 eura jer mi je INOBANKA uzela naknadu od 8 eura, te mi je od tih 4836 moja banka uzela još 9,67 eura. Srednji tečaj HNB-a na taj dan je bio 7,396546. Ja sam sad knjižio u knjigu KPI pod "prihod od prodaje" 4836 x 7,396546=35769,70 kuna, te pod izdatak "naknada INOBANKE" 59,17 kuna i "naknada banke" 71,48 (jer je taj iznos banka navela pri obavijesti o uplati iz inozemstva - uzeli su svoj srednji tečaj od 7,39). Da li sam dosada u pravu?

 

Meni je zapravo na računu ostalo 4836 - 9,67 = 4826,33 eura koje sam promijenio u kune na dan 30.11. po tečaju 7,365 te sam zapravo dobio 35545,92 kune.

 

Kako sada računam te tečajne razlike? Da li je ona jednaka

35545,92 - (35769,70 - 59,17 - 71,48) = - 93,13. Da li nju u knjizi KPI knjižim pod tečajne razlike primitci(u minusu) ili izadci( u plusu ).

 

Nisam još predao obrazac PDV-a pa me zanima koji od gore navedenih iznosa unosim u taj obrazac.

 

Ovo za PDV za 11. ili 12. mjesec mi je sada jasno. Isti je slučaj kao i kod ovoga računa pa sam zato dao primjer sa ovim datumima koji ću primjeniti i na račun naplaćen 30.11.

 

Puno hvala na odgovoru. nadam se da sam bio jasan i da ne gnjavim previše.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izdao sam R-2 račun kupcu u BiH pri preuzimanju robe, a svi detalji (cijena, rokovi plaćanja, način isporuke ...) su bili već prije dogovreni s kupcem.

 

Nisam vodio nadzorne knjige uvoza/izvoza, a da budem iskren nisam znao da to trebam. Naime, ja vršim samo izvoz za koji mi treba izvozna dozvola, a u njoj piše koju količinu sam izvezao.

 

Niste mi odgovorili na pitanje u vezi obrasca PDV-a. Da li u njega unosim iznos 35769,70 - 59,17 - 71,48=3 5639,05 kn.

 

I još jedno pitanje. Dana 30.11. stigla mi je uplata odjednom po dva izdana računa( kupac nije uplatu napravio na dva naloga). Da li ja to knjižim kao jedan primitak ili ih moram razdvojiti na dva primitka. To me zanima jer mi je po toj uplati inobanka uzela 8 eura naknade,a moja banka 19,67 eura jer se radi o samo jednoj uplati, pa da li ja sada tu uplatu razdvajam na dva dijela sukladno izdanim računima gdje od svake te uplate kao izdatke prikazujem po 4 eura naknade ino banke i 9,83(4) eura naknade banke.

 

Puno Vam hvala na dosadašnjim odgovorima, stvarno ste mi pomogli.

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da ste izvoznik svakako imate obvezu vođenja nadzorne knjige izvoza.

 

U PDV obrazac unosite ukupan iznos izdanog računa (jer je u ukupnom iznosu i plaćen),neovisno o tečajnim razlikama i naknadi banke (ove stavke Vam umanjuju/uvećavaju ukupni dohodak).

Dakle u PDV obrazac unosite 35.813,71 i to pod rednim br.I-Isporuke koje ne podliježu oporezivanju i isti iznos pod I, 2.-Oslobođene poreza, 2.1.-Izvozne.

 

Razdvajate na dva primitka, budući da morate zatvoriti dva računa kupca.

Naknade banci možete unijeti u jednom iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija