htnet objavljeno: 18. prosinac 2010. Dijeli objavljeno: 18. prosinac 2010. Lijepi pozdrav kolege! Imam par nejasnoća u vezi Stečajnoga zakona, pa bih molio neku dobru dušu za pomoć. Evo idem redom: 1) od kada do kada stečajni i razlučni vjerovnici imaju pravo na kamate? Tu me zbunjuje to što čl. 72. SZ-a kaže da kamate teku od otvaranja stečajnoga postupka (tj. kada dospiju nedospjele tražbine - a to je dan otvaranja srečaja), ili se tu primjenjuje čl. 168. SZ-a, koji kaže da stečajni vjerovnici imaju pravo na kamate od izvještajnoga ročišta, da bi se zaštitili od odugovlačenja s postupkom. Pretpostavljam da kamate u stečaju teku do namirenja, bilo srečajnoga, bilo razlučnoga vjerovnika. Za razlučne vjerovnike - od kada oni imaju pravo na kamate? Ja smatram od izvještajnoga ročišta, a ne od otvaranja stečaja. 2)Krajnji rok za prijavu tražbine - min 15 dana, max 30 dana od otvaranja stečaja (za banke max 20 dana od otvaranja stečaja). Postoji i mogućnost naknadne prijave, ali ne poslije poziva za završno ročište. E sad, da li je moguće, i kako, da rok za prijavu tražbine bude i kraći? 3) Tko traži suglasnost od Ministarstva obrane RH, ako se stečaj ne može otvoriti nad pravnom osobom čija je osnovna djelatnost proizvodnja oružja i vojne opreme? Po mom tumačenju suglasnost traži stečajni sudac. Zahvaljujem! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dioničar odgovoreno: 18. prosinac 2010. Dijeli odgovoreno: 18. prosinac 2010. evo par riječi... 1) mislim da zz kamte teku od od dospijeća tražbine, jednako za stečajne i razlučne vjerovnike, a od otvranja stečaja, SZ čl. 72. samo uređuje redoslijed namirenja kamata koje teku nakon otvaranja, članak 168. odnosi se samo na razlučne vjerovnike i uređuje tijek zz kamate u posebnim slučajevima. 2) iako nigdje ovo pitanje nije konkretno uređeno malo je vjerojatno da rok bude kraći s obzirom na interese vjerovnika 3) stečajni sudac jasno Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
htnet odgovoreno: 19. prosinac 2010. Autor Dijeli odgovoreno: 19. prosinac 2010. Hvala puno kolega, znači da kamate definitivno teku od dospjeća (tj. otvaranja stečaja), a da se odredba da teku od izvještajnoga ročišta odnosi samo na zaštitu vjerovnika od odugovlačenja postupka (tj. to je specifično regulirano). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.