Jump to content

Odvojenje sa zajedničkog vodomjera


Senco48

Preporučene objave

Poštovani , molim za pomoć!

Radi se o stambenoj zgradi sa tri stana i tri suvlasnika. Jedan od suvlasnika zatražio je od ostalih suvlasnika suglasnost za ugradnju vlastitog vodomjera u zajedničko vodovodno okno i provođenje vlastite vodovodne instalacije kroz zajedničko dvorište i zajedničko stubište, od svog novog vodomjera pa do svog stana na prvom katu (Odvojenje sa zajedničkog vodomjera). Ostali suvlasnici sa 68% suvlasničkih dijelova iz određenih razloga , donjeli su odluku da se navedenom suvlasniku njegov zahtjev NE odobrava.

Nakon ne dobivanja suglasnosti ostalih suvlasnika , navedeni suvlasnik na sudu pokreće parnicu radi trpljenja protiv ostala dva suvlasnika koji su donjeli odbijajuću odluku. Znaći da sudska odluka zamjeni suglasnost preostala dva suvlasnika. Parnica traje već dvije godine i do danas nije okončana.

Tužitelj je ovih dana samovlasno zapoćeo radove na uvođenju vodovdne instalacije kroz zajedničko dvorište i stubište pa do svog stana. Isti je od ostalih suvlasnika pismeno i usmeno upozoren na protuzakonito postupanje i da sa istim prestane. Isto tako upozoren je i izvođać radova , ali jedno i drugo upozorenje ostalo je bez rezultata jer se radovi i dalje bezobzirno i drsko nastavljaju.

Pitanje glasi : kako obuzdati samovolju navedenog suvlasnika u protuzakonitom postupanju ? Kome nevedeno prijaviti , građevinskoj inspekciji , upravitelju zgrade , policiji ( mislim da to nije u njihovoj nadležnosti ) , podnjeti tužbu radi smetanja posjeda ili nešto drugo.

Najljepše molim da mi pomognete sugestijama i savjetima što učiniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da je problem u tome što postoji više suvlasnika na zajedničkim dijelovima zgrade.

 

Nije mi jasno zašto niste dozvolili odvojenje od zajedničkog vodomjera, kakvi to interesi za taj nerazumni postupak mogu postojati.

 

Tim više što ste gradnju mreže mogli pismeno uvjetovati dovođenjem svakog narušenog dijela zgrade u prvobitno stanje. Imali bi manje problema u budućim odnosima sa tim suvlasnikom, a možda ćete i vi jednog dana krenuti tim putem.

 

A vjerujem da će sud i donijeti odluku kojim se odobrava odvojenje uz obvezu dovođenja narušenih dijelova u prvobitno stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slavko1941 je napisao:

Naravno da je problem u tome što postoji više suvlasnika na zajedničkim dijelovima zgrade.

 

Nije mi jasno zašto niste dozvolili odvojenje od zajedničkog vodomjera, kakvi to interesi za taj nerazumni postupak mogu postojati.

 

Tim više što ste gradnju mreže mogli pismeno uvjetovati dovođenjem svakog narušenog dijela zgrade u prvobitno stanje. Imali bi manje problema u budućim odnosima sa tim suvlasnikom, a možda ćete i vi jednog dana krenuti tim putem.

 

A vjerujem da će sud i donijeti odluku kojim se odobrava odvojenje uz obvezu dovođenja narušenih dijelova u prvobitno stanje.

 

Potpuno se slažem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ne bi ostalo nerazjašnjeno kakvi su to interesi za nerazumni postupak ( odvojenje vodomjera ) , pokušati ću pojasniti stvar kroz nekoliko činjenica. Mislim da je svima nama već preko glave dosta nasilnika, prevaranata i močnika koji za postizanje vlastitih koristi ne prezaju ni pred ćime. Tako je spomenuti suvlasnik nakon odbijenice ostalih suvlasnika zatražio lokacijsku dozvolu za prenamjenu dijela tavana u stan koju je i dobio ( na temelju urednog prava građenja ). U lokacijskoj dozvoli uspio je u općim uvjetima kod vodovoda smuljati da se radi o dva nova stana , pa prema tome u porebu ugradnje dva vodomjera , pa tako zaobići “nerazumnu” odluku ostalo dvoje suvlasnika i odvojiti vodovodnu instalaciju za svoj stari već postojeći stan. Upravo je na toj činjnici dotični pokrenuo parnični postupak na trpljenje pozivajući se na navode u lokacijskoj dozvoli. Ostali suvlasnici su nakon primljene tužbe intervenirali kod osobe zadužene za izdavanje potvrde glavnog projekta , koja je ostala zgrožena postupkom suvlasnika i manipuliranja kod vodovoda , te je u potvrdi glavnog projekta izričito navela i naglasila da se radi o samo jednom stanu.

Što se tiće problema u budućim odnosima sa navedenim suvlasnikom oni ne mogu biti lošiji nego što su to sada , dno , dna. Ponaša se kao gazda u zgradi , radi što hoće pa i silom , maltretira ostale suvlasnike ( n.p. dolazi na sastanak suvlasnika sa 1,5 litrom gemišta i onda smo svi mi ostali udbaši, denuncijanti ili ustaše, poziva pauka jer jedan od suvlasnika na jedan sat parkira auto ispred kolnog ulaza , a taj jedini ima automobil u zgradi i još puno, puno toga ). I sad kako biti razuman prema takvom susjedu a da čovjek ne ispadne majmun ? I naravno vodovodna instalacija do njegovog starog stana je u međuvremenu provedena, još smo neka šuška i vodomjer je tu , a mi ovce neka šutimo i blejimo.

I na kraju će kako slavko1941 piše : “A vjerujem da će sud i donijeti odluku kojim se odobrava odvojenje uz obvezu dovođenja narušenih dijelova u prvobitno stanje.”, mi ćemo još platiti i parnične troškove !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Senco48 je napisao:

Tako je spomenuti suvlasnik nakon odbijenice ostalih suvlasnika zatražio lokacijsku dozvolu za prenamjenu dijela tavana u stan koju je i dobio ( na temelju urednog prava građenja ). U lokacijskoj dozvoli uspio je u općim uvjetima kod vodovoda smuljati da se radi o dva nova stana , pa prema tome u porebu ugradnje dva vodomjera , pa tako zaobići “nerazumnu” odluku ostalo dvoje suvlasnika i odvojiti vodovodnu instalaciju za svoj stari već postojeći stan.

 

Kakve su to gluposti, kakva lokacijska dozvola?

 

Dotični nije mogao dobiti nikakvu dozvolu bez vaše suglasnosti, kao suvlasnika zgrade. Nebitno je pritom imate li 68 % , ili samo 6% udjela u vlasništvu.

 

Dogradnja mijenja vlasničke udjele, i ne može se legalizirati, tj. uknjižiti u gruntovnici.

 

Pošaljite dopis-prijavu u tom smislu svim strankama u postupku (ministarstvo graditeljstva, građevna inspekcija, ured graditeljstva koji je izdao dozvolu,vodovod, arhitekt, itd, ). Ja bi prijavio i sumnju u korupciju - ta dozvola nije izdana bez 'podmazivanja'.

Ukratko, dignite frku, spomenite i obraćanje medijima.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor sam pokušao dati samo na one činjenice koje ste iznijeli u svojoj osnovnoj poruci, a to je odvojenje od zajedničkog vodomjera.

 

I smatram da sam pokušao, ali samo na to pitanje, dati neki pošteni odgovor.

 

Ali nije u redu postaviti pitanje i dati samo djelomične podatke tako da se nakon nekoliko odgovora dođe do saznanja da to nije ona tematika za koju smo dali svoje prijedloge rješenja i za koje smo konačno utrošili i vrijeme i dobru volju za čim ne bi žalili da je pitanje obrađivalo stvarno stanje.

 

Gosp. feliks je na vaše, sada malo drugačije stanje dao dobar i jasan odgovor.

 

Mislim da bi trebali dobrog odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, iskreno se zahvaljujem na Vašem trudu i utrošenom vremenu da mi pomognete. Nije mi bila namjera dati samo djelomične podatke , poanta je u početnom postu i pitanju kako obuzdati samovolju navedenog suvlasnika u protuzakonitom postupanju ? Kome nevedeno prijaviti , građevinskoj inspekciji , upravitelju zgrade , policiji ( mislim da to nije u njihovoj nadležnosti ) , podnjeti tužbu radi smetanja posjeda ili nešto drugo”. To pitanje i dalje stoji.

 

Još ću si samo uzeti slobodu da pokušam pojasniti Gosp. felixx-u oko lokacijske dozvole. Još 1999.g. svi suvlasnici stambene zgrade podijelili su zajedničke prostore stambene zgrade ( tavan i podrum, javni bilježnik ) , preko međusobne uspostave prava građenja na tim prostorima. Na temelju tog prava građenja sporni suvlasnik ishodio je lokacijsku dozvolu za prenamjenu dijela tavana u stan , sve legalno, svi suglasni. Kako sam prije spomenuo u lokacijskoj dozvoli uspio je u općim uvjetima kod vodovoda smuljati da se radi o dva nova stana , pa prema tome i potrebu ugradnje dva nova vodomjera u zajedničko okno. Nakon toga svoje pravo građenja je prenio na svoju kčer koja je zapoćela sa gradnjom stana, a on je nasilno proveo svoju vodovodnu instalaciju od vodovodnog okna kroz zajedničko stubište do svog starog stana, unatoć protivljenja ostalih suvlasnika. Jasno nitko od suvlasnika nema i ne može imati ništa protiv za izvedbu vodvodne instalacije i vodomjera za novi stan, sada njegove kčeri. Ali protiv ponašanja navedenog suvlasnika imamo! No sad je sve to gotovo i jedino nam preostaje ishod sudske presude i eventualno dizanje frke kod vodovoda ako mu dođu ugraditi vodomjer prije konačne sudske odluke, tražeći papire po kojoj osnovi ugrađuju.

Još jednom zahvaljujem !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Senco48 je napisao:

Kome nevedeno prijaviti , građevinskoj inspekciji , upravitelju zgrade , policiji ( mislim da to nije u njihovoj nadležnosti ) , podnjeti tužbu radi smetanja posjeda ili nešto drugo”. To pitanje i dalje stoji.

 

Na temelju tog prava građenja sporni suvlasnik ishodio je lokacijsku dozvolu za prenamjenu dijela tavana u stan , sve legalno, svi suglasni.

 

Ako ste s nekim u takvim odnosima, beskorisno je tužakati se oko smetanja posjeda, ili sl. Udarite tamo gdje je najranjiviji, a te suvlasničke nebuloze ionako morate 'istjerati na čistac'.

 

Kada je i za što dobio tu lokacijsku dozvolu? Jeste li pritom potpisivali kakvu suglasnost?

 

 

Spominjete suvlasnički dio 68%. Ima li zgrada uknjižen elaborat etažiranja, i, ako ima, kako su označeni podrum i tavan (neuređeni dijelovi)?

 

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lokacijska dozvola je dobivena za prenamjenu dijela tavana na kojem ima pravo građenja, u stan . Za navedeno ima suglasnosti svih suvlasnika i susjeda. Te suglasnosti svi suvlasnici dali su si međusobno 1999. uz Međuvlasnički ugovor, a suglasnosti su neopozive i bez ikakvih daljnjih pitanja. Zgrada nije etažirana , zajednički dijelovi tavan i podrum označeni su u Međuvlasničkom ugovoru među suvlasnicima, diobenim nacrtima , gdje je sada svaki posebni dio određen određenom bojom. Ovakav međuvlasnički ugovor ( moj ) uredno je prije par dana prošao kod javnog bilježnika u postupaku naknadno pronađene imovine iza moje pokojne majke i pripisano mi je kao nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budete li susjeda tužakali gubite spor i novac.

ugovorom između suvlasnika zgrade zajedniči djelovi zgrade su podjeljeni .

temeljem takvog ugovora ishodio je dozvole za prenamjenu u stambeni prostor.

 

da je susjed cijevi za vodu trebao postavljati po zidu stana koji je u vlasništvo bilo kojeg suvlasnika zgrade

zakonski na to ima pravo a to bi mu i sud odobrio.(korištenje tuđe nekretnine za izvođenje potrebitih radova).

za postavljanje vodovodnih cijevi i vodomjera na djelu zajedničkog vlasništva

netreba ničiju suglasnost

ali treba korišteni dio nekretnine vratiti u prvobitno stanje.

 

ljubomora,zavist ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se vrtimo u krug i ne razumjemo se!

 

1. Ja ne tužakam nikoga već susjed mene, jer nije dobio suglasnost, parnica je u tijeku.

2. Slažem se sa korištenjem tuđe nekretnine za provođenjem svojih instalacija, to stoji.

3. Slažem se da za postavljanje vodovodnih cijevi i vodomjera na djelu zajedničkog vlasništva

ne treba ničiju suglasnost , jer su suglasnosti već dane 1999.g., ali samo za potrebe NOVOG

stana.

4. Ne slažem se nasilnim provođenjem vodovodnih instalacija kroz zajedničke prostore do svojeg

starog POSTOJEČEG stana, bez suglasnosti ostalih suvlasnika ili sudske presude koja

zamjenjuje suglasnost , a to su uvijeti koje određuje Vodovod i koji kaže da bez tih uvijeta

nema odvojenja vodomjera.

5. Nema ljubomore niti zavisti , ali ima da ne želim biti nećiji majmun i mrzim samovlasno

ponašanje.

Nadam se da se možda sada razumjemo, hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Pozdrav!

Molim pomoć u konkretnom slučaju.

Kupili stan u Koprivnici,renovirali ga, postavili nove instalacije i sad kad želimo postaviti vlastiti vodomjer komunalno poduzeće ga ne želi postaviti dok god ne dobijemo potpise ama baš svih 100 posto stanara u zgradi (ima 20 stanova!!!).

Pola stanara ne želi dati potpis jer zašto bi mi plaćali manje od njih!!!!

Spreman sam angažirati odvjetnika ukoliko bi to imalo smisla, odnosno ako imam uporište tražiti svoje pravo sudskim putem???

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija