Jump to content

Prekršajni zakon o zloupotrebi opojnih droga


G-O-R-A-N

Preporučene objave

Poštovani, molio bih vas pomoć u tumačenju prekršajnog zakona o zloupotrebi opojnih droga. Naime prekršajni sud mi je predudio da sam kriv što sam, citiram:

 

Kriv je što je na točno neutvrđen način i vrijeme došao u posjed 0,6g opojne droge tipa marihuana, tvari koja je propisom proglašena opojnom drogom, a što je tijekom pretrage osobnog vozila, pronađena u džepu vozačevih vrata, te oduzeta uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. Čime je postupio protivno odredbi čl.3 st.1 t.1 zakona o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, kažnjivo čl.54 st. 3 u svezi st. 1 t. 1 istog zakona, pa mu se temeljem istih izriče:

 

- Novčana kazna u iznosu od 5.000,00Kn

- Temeljem čl. 64 st. 1 zaštitna mjera oduzimanja ukupno 0,6g droge tipa marihuana

- Temeljem čl. 64 st. 3 primjenjuje zaštitna mjera odvikavanja od ovisnosti u nadležnoj ustanovi u trajanju od tri mjeseca, po pravomoćnosti ove presude

 

S obzirom na izmjene i dopune zakona o zlouptrebi opojnih droga iz 2003.god. objavljene u Narodnim novinama 163/03 gdje piše da se:

 

- U članku 64. st. 3 mjenja i glasi:

Ako je počinitelj prekršaja ovisnik o opojnoj drogi ili povremeni uzimatelj opojne droge, za prekršaje iz članka 54.–63. ovoga Zakona obvezno se uz novčanu kaznu izriče

zaštitna mjera obveznog liječenja u zdravstvenoj ustanovi koja za primjenu te zaštitne mjere ima odobrenje Ministarstva zdravstva ili zaštitna mjera odvikavanja od ovisnosti u ustanovi socijalne skrbi, udruzi, odnosno drugoj pravnoj osobi koja za primjenu te zaštitne mjere ima odobrenje Ministarstva rada i socijalne skrbi, u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.«

Iza stavka 3. dodaju se stavci 4. i 5. koji glase:

 

»(4) Novčana kazna izrečena za prekršaje iz članka 54. – 63. ovoga Zakona neće se izvršiti ako počinitelj prekršaja koji je ovisnik o opojnoj drogi, odnosno povremeni uzimatelj opojne droge postupak liječenja u zdravstvenoj ustanovi iz stavka 3. ovoga članka, odnosno odvikavanja od ovisnosti u pravnoj osobi iz stavka 3. ovoga članka, sa

uspjehom završi.

(5) Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, za prekršaj iz članka 54. – 63. ovoga

Zakona počinjen prvi puta, ovisniku o opojnoj drogi ili povremenom uzimatelju opojne

droge zaštitna mjera obveznog liječenja ili odvikavanja od ovisnosti izriče se samostalno

bez izricanja novčane kazne.«

 

Molim da mi se objasni kako mi je sudac mogao izreći ovakvu kaznu s obzirom na ove izmjene i dopune i činjenicu da prethodno nisam kažnjavan. Protiv mene se trenutno vodi još jedan prekršajni postupak, pa vas molim da mi savjetuje kako da satavim žalbu na ovu presudu s obzirom da još nije pravomoćna i nije stupila na snagu.

 

Nezaposlena sam osoba zadnjih godinu dana i nemam sredstva da potražim profesionalnu pomoć, stoga vas molim da mi što prije odgovorite, jer imam još par dana roka za žalbu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je što mi nitko nije odgovorio na temu. Rok za žalbu mi istječe sutra, pa sam je sastavio sam. Molim vas da kad pročitate istu, da mi date svoje mišljenje.

 

Ime i prezime

Adresa

 

Visoki prekršajni sud

Zagreb

 

Žalba

 

Na presudu Broj: X Prekršajnog suda

 

Poštovani,

 

Ulažem žalbu na presudu Broj: X Prekršajnog suda, zbog odluke o prekršajnim sankcijama.

 

Obrazloženje

 

Smatram da je Prekršajni sud nepravilno postupio kod donošenja odluke o kazni i zaštitnoj mjeri, jer nije uzeo u obzir odredbu čl. 64. st. 5. iz Izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga („NN“ RH br. 163/03), s obzirom da do sada nisam kažnjavan, kako i sam sud navodi u presudi, te mi je ovo prvo počinjenje prekršaja.

 

Kako je sud izrekao i novčanu kaznu i zaštitnu mjeru odvikavanja od ovisnosti, povrijedio je gore spomenutu odredbu Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga, koja izričito propisuje da se zaštitna mjera odvikavanja od ovisnosti izriče bez izricanja novčane kazne, ako je prekršaj počinjen prvi puta.

 

Također sud u presudi navodi kako sam novčanu kaznu dužan platiti u roku 15 dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom prisilne naplate, ne uzimajući u obzir odredbu čl. 64. st. 4. spomenutog zakona koji izričito propisuje odgodu novčane kazne pod određenim uvjetima.

 

U izrečenoj zaštitnoj mjeri sud vjeruje kako će se primjenom zaštitne mjere u trajanju od 3 mjeseca preventivno djelovati u smislu otklanjanja eventualne ovisnosti, što sam voljan prihvatiti i ispuniti obvezu koja mi je dana zaštitnom mjerom.

 

Stoga molim Visoki prekršajni sud da me oslobodi plaćanja novčane kazne, te tako postupi u skladu sa zakonom.

 

 

S poštovanjem,

 

 

Sretan Božić svim članovima foruma

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 11 mjeseci kasnije...

Dobio sam odgovor Visokog prekršajnog suda u Zagrebu danas nakon više od godinu dana, a isti je presudio još 8. veljače 2011. Tu mi nije jasno zašto je trebalo onda skoro godinu dana da dođe do mene?

 

- Presudio je:

 

Odbija se kao neosnovana žalba okrivljenika i potvrđuje pobijana presuda.

 

Tu mi nije jasno kako, kad je iz zakona i žalbe jasno vidljivo da presuda nije u skladu sa zakonom.

 

Da li imam pravo žalit se Ustavnom sudu, jer u presudi nije naznačeno da imam pravo daljnje žalbe?

 

Molim vas za odgovor, jer sam i dalje nezaposlen i nemam primanja da si osiguram profesionalnu pomoć.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija