Jump to content

Razvod i podjela imovine


_damirs

Preporučene objave

Pozdrav svima. Imam problem, a ne znam kako ga riješiti. Ako netko ima neki savjet, bio bih mu jako zahvalan.

Naime u braku sam 25 god. i sad je došla voda do grla. Živim sa ženom i jednom kćeri u stanu i već 2 godine žena i ja nemamo nikakvih odnosa. Na razvod pristajemo i ona i ja, ali me muči podjela. Za cijelo vrijeme braka sam ulagao u stan i zajedničko kućanstvo kupujući sve što je bilo potrebno. I namještaj i TV kao i sve ostale uređaje da ne nabrajam. Supruga nije od svojih prihoda ništa kupila od gore navedenoga. Čak cijelo vrijeme braka nikada mi nije htjela reći kolika su njena primanja. Prije 10 godina je otvorila obrt o čijoj solventnosti ništa ne znam. Poslije ostavinske za umrlu Majku brat me je isplatio i promjenio sam auto s tim da sam datadašnji ostavio kćerima. Dali i auto ulazi u podjelu imovine, ako sam ga kupio od ostavinske? Kako da suprugu "natjeram" da mi podastre rezultate svog poslovanja i dali i ja imam kakve obaveze ili udjele u tom obrtu. Od svojih novaca sam kupio i vikend zemljište koje je na meni. Dali i ono ide po pola? Zahvaljujem na odgovoru i još jedno pitanje. Ako se ja i supruga prije razvoda složimo oko popisa podjele imovine i kao takav ga ovjerimo kod javnog bilježnika, dali je on vjerodostojna isprava i dali se može pobiti? Još jednom hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlastita imovina - imovina koja ne ulazi u bračnu stečevinu bila bi imovina koju

1) ste imali u trenutku sklapanja braka braka

2) ste stekli tijekom trajanja bračne zajednice na pravnom temelju različitom od rada (nasljeđivanje i darovanje, prisvojenje, nalaz itd)

3) ste stekli nakon prestanka bračne zajednice

4) njegovo autorsko djelo

5) stvari i prava koja vam pripadaju nakon razvrgnuća stečevine ili pojedinog prava iz nje na temelju bračnog ugovora ili odlukom suda.

Ako ste neku imovinu imali prije sklapanja braka, a ulagali tijekom bračne zajednice, čija je to imovina prosuđuje se prema pravilima u odnosu na tu stvar ili pravo.

Ukoliko ste zemljište kupili od novaca koji nemaju porijeklo u gore nabrojanim slučajevima - ono je zajedničko. Auto je Vaš jer je kupljen novcem od nasljedstva (to biste trebali dokazati). Sud bi trebao "natjerati" Vašu ženu predati podatke o obrtu, jer ako je ono osnovano ulaganjem novčanih i drugih vrijednosti koje predstavljaju bračnu stečevinu jedino bi na temelju toga mogao odrediti što sve čini diobnu masu. Ako je to sporno, sud će to određivati u parničnom postupku. Nakon tog možete postići sporazum o razvrgnuću (pisani oblik, ovjereni potpisi - moglo bi se pobijati po općim pravilima građanskog pravA). Od imovinske mase odbit će se tražbine odnosno dugovi koji terete bračnu stečevinu (neplaćeni dijelovi kredita, računi, dugovi prema trećim osobama itd.. Tražbine biste mogli istaknuti prema ženi, ako uspijete dokazati da je raspolagala na štetu vrijednosti bračne stečevine bez Vašeg pristanka i tako je umanjila. To što Vam se čini da ste se možda Vi ponašali štedljivo, a druga osoba rasipno, ne utječe na suvlasničke udjele. Ako se ne sporazumite, način razvrgnuća odredit će sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Dobar dan svima... sada mi je došao u glavu jedan problem...nastupit će razvod braka...trenutno smo oko alimentacije za djete,ali doći će i razvod,žena ne želi primirje nikako...navela je naravno dali joj želim potpisati sporazumni razvod braka...ja sam se kod odvjetnika raspitao kakav je to "sporazumni razvod".. i poslije sam joj rekao da budem potpisao ako ona inzistira...ali sada je primirje oko toga kada smo na sudu zbog alimentacije...ali sada me zanima u braku smo od 24.06.2010.godine znaći malo više od 6mj.imam pitanje dali se i kod nas radi o djeljenju stečevine...znaći npr novac od svadbe koj smo dobili...stvari koje sam kupovao...radovi u kući kod nje... naravno ja sam otišao kod nje nakon sklapanja braka i tamo smo živjeli zajedno... nismo zajedno od 14.10.2010.godine,znaći ja sam doma ona je doma sa djetetom...različita atresa....dali ima ona pravo i tražiti nešto u mojoj kući znaći? ili samo ja kod nje kada smo kod nje živjeli....ona nikada nije provela ni noć kod mene...a kada sam otišao od nje 14.10. još je bilo nešta novaca od svadbe itako...sve sam to ostavio tamo....može li netko reći nešto oko ovoga? hvala vam unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija