Jump to content

ovrha nad tekućim računom


lavlav

Preporučene objave

U listopadu 2010. godine provedena mi je privremena ovrha nad tekućim računom iako sam u ugovoru o zajmu potpisao da pristajem,u slučaju ne plaćanja,na oduzimanje 1/3 plaće.

Banka mi uzima svu plaću i stavlja na poseban račun budući da je moja žalba na ovrhu još na Županijskom sudu.

 

Molim da mi odgovorite, smije li se po zakonu oduzimati cijela plaća jer nemam sredstava za život.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neprecizni ste sa pitanjem. Naime, "privremena ovrha" sugerira na sudsku ovrhu - "privremenu pljenidbu".

No dobro, pažljivo provjerite što je osnova pljenidbe (sudsko rješenje, njegov naziv, poziv na propise; javnobilježnički ovjerena izjava i dr.)

 

Za prvu ruku - Ovršni zakon:

 

Posebne odredbe o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja su izuzeta od ovrhe

Članak 122.

(1) U slučaju iz članka 118. stavka 1. ovoga Zakona, ako se ovršeniku uplaćuju primanja i naknade iz članka 91. ili iznosi koji su izuzeti od ovrhe iz članka 92. ovoga Zakona, ovršenik je o tome dužan obavijestiti Agenciju.

(2) Po obavijesti iz stavka 1. ovoga članka, Agencija je bez odgode dužna dostaviti ovršni nalog ili rješenje o ovrsi uplatiteljima iz stavka 1. ovoga članka koji su, bez odgode, dužni uskratiti uplatu na ovršenikov račun primanja i naknada iz članka 91. ili iznosa koji su izuzeti od ovrhe iz članka 92. ovoga Zakona.

(3) Ako se primanja i naknade iz članka 91. ili iznosi koji su izuzeti od ovrhe iz članka 92. ovoga Zakona uplaćuju ovršeniku putem banke, banka je dužna po nalogu Agencije ovršeniku otvoriti poseban račun. O otvaranju posebnog računa banka je bez odgode dužna obavijestiti Agenciju, a Agencija uplatitelje iz stavka 2. ovoga članka radi uplate na poseban račun. Banka ne naplaćuje naknadu za otvaranje, vođenje i zatvaranje posebnog računa.

(4) Uplatitelj primanja i naknada iz članka 91. ili iznosa koji su izuzeti od ovrhe iz članka 92. ovoga Zakona, odnosno banka, dužni su na zahtjev ovršnog tijela dostaviti podatke o uplatama, odnosno podatke o uplatama i stanju na posebnom računu iz stavka 3. ovoga članka.

(5) Ministar financija propisat će uvjete, rokove i način postupanja Agencije, banke, ovršenika i drugih subjekata iz ovoga članka, uključujući sadržaj ovršenikove obavijesti te način otvaranja, vođenja i zatvaranja posebnog računa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija