Jump to content

Obracun poreza kao dohodak ili kao dobit i drugi dohodak


Bore

Preporučene objave

Znaci imam obrt i sada placam porez i doprinose kao dohodas.Zaposlio sam se i u jednoj tvrtki i kod njih primam placu.Znam da do nekih 60 000 tisuca kuna godisnje ako mi je neto placa ne moram placati vise doprinose koje sam placao po rijesenju porezne uprave kao obrtnik kroz obrt( osnovica je oko 5 000 kn mjesecno)

 

Zasto se nisam prijavio kao dobitas nego kao dohodaš je iz razloga sto neostvarujem veliku zaradu a i najbitnija stvar je sto kao dobitas bi morao placati doprinose na osnovicu od oko 8 000 kn mjesecno ali bi mi stopa poreza na zaradu bila u iznosu od 20% ali isto tako morao bi voditi knjige kao i da imam d.O.o.(slozenije knjigovodstvo)

 

E sada citam (Knjiga porezen uprave "Obrtnici 2010" str.132)citiram:

 

"Fizicka osoba koja obavlja samostalnu djelatnost obrta kao drugu djelatnost,a od samostalne djelatnosti utvrdjuje dobit"

 

osnovica za obracun doprinosa je oko 60 000 kn sta u konacnici ispada da mi je onda ako se prijavim kao dobitas porez na zaradu 20% a sve to govorim iz razloga je cu ubuduce kroz obrt a kako ce mi se smanjiti troskovi obrta za doprinose ujedno i povecati za taj iznos i dobit a onda cu morati placati porez na zaradu po vecim stopama ako ostanem kao dohodaš.

 

Sta Vi mislite o svemu napisanom.

 

Pozdrav. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da biste trebali napraviti nekakvu kalkulaciju za break-even point, tj. izračunati očekivani iznos dohotka koji mislite ostvariti u ovoj godini, da biste vidjeli do kojeg iznosa vam se više isplati biti dohodaš a do kojeg dobitaš.

 

Mislim da se više isplati prijeći na porez na dobit ako ste zaposleni negdje drugdje i vlasnik obrta u isto vrijeme.

 

Nadam se da sam bio jasan.

 

ps.

Može li se porezni sistem (dohodaš/dobitaš) promijeniti u tekućoj godini ili se samo može podnijeti prijava u tekućoj za promjenu oporezivanja u idućoj godini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija