Jump to content

stjecanje prava na godišnji odmor


posao1

Preporučene objave

Zanima me koliko bih trebao radit da steknem pravo na godišnji odmor.

Naime, ako je radnik zaposlen mjesec dana i promijeni poslodavca s prekidom ne kraćim od 8 dana kad može na godišnji kod novog poslodavca? Da li mu se ubraja i ovih mjesec dana kod prethodnog poslodavca koji mu nije isplatio godišnji za taj odrađeni mjesec?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 58.

 

(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

 

Najkraće trajanje godišnjeg odmora

 

Članak 55.

 

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna.

 

(2) Maloljetni radnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja, ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje pet tjedana.

 

Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora

 

Članak 56.

 

(1) Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog odredbom članka 55. ovoga Zakona te broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika, utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

 

(2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.

 

(3) Razdoblje privremene nesposobnosti za rad, koje je utvrdio ovlašteni liječnik, ne uračunava se u trajanje godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekid NE kraći od 8 dana? Znači više od 8 dana?

 

Pravo na puni godišnji odmor stječete nakon 6 mjeseci rada (da, računa Vam se i mjesec dana kod starog poslodavca ako niste koristili), ali po uvjetima iz nižeg članka imate pravo i na razmjerni dio godišnjeg (1/12 za svakih mjesec dana):

 

1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,

2) ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona,

3) ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.

 

Lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekid bi bio kraći od 8 dana. Kod sadašnjeg poslodavca radim do 15.02., a kod novog prelazim 16.02., znači prekid je kraći od 8 dana.

 

Ono što mene zanima je kako ću dokazati novom poslodavcu da nisam iskoristio razmjerni dio god.odmora kod starog poslodavca te da mi tih mjesec dana može uračunati u rok za stjecanje prava na puni god.odmora, obzirom da novim ZOR-om poslodavac nije dužan dati potvrdu o neiskorištenom god.odmoru, već ga treba platiti ukoliko ga radnik ne iskoristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš novi poslodavac ima obavezu do 30.06. napraviti raspored korištenja godišnjeg odmora te obavijestiti radnike o tome.

Nakon što to napravi pošaljite mu Zahtjev za zaštitu prava u kojemu će te ga obavijestiti da Vam je nepravilno izračunao dane godišnjeg odmora pošto nije uzeo u obzir dane ostvarene kod prethodnog poslodavca.

Ili možete otići u kadrovsku novog poslodavca i reći im to,kako bi odmah mogli napraviti ispravan raspored.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Imam pitanje vezano za stjecanje prava na puni godišnji. Upoznat sam sa zakonom no međutim moram priznati da neke stvari nisam uspio razumjeti. Zaposlen sam kod sadašnjeg poslodavca na određeno (12 mjeseci) od 06.06.2011. Što znači da sam napunio 6 mjeseci neprekidnog rada u ovoj kalendarskoj godini. Prije ovoga posla sam bio prijavljen do 03.06.2011. na 1/10 radnog vremena kod bivšeg poslodavca. Pošto je to bila prijava pro forme radi nisam koristio godišnji a i da jesam imao bi pravo na valjda jedan jedini dan. U zakonu stoji da se pravo na puni godišnji stječe nakon 6 mjeseci neprekidnog rada ako je to prvo zaposlenje i ako je prekid između dva radna odnosa duži od 8 dana. Mene zanima da li ja sada imam pravo na puni godišnji za ovu kalendarsku godinu i ako imam da li moram iskoristiti 2 tjedna godišnjeg u neprekinutom trajanju do kraja godine? Ako netko zna odgovoriti bio bih zahvalan.

__________________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija