Jump to content

Forma prijedloga za pokretanje ostavine


Tilda9

Preporučene objave

Molim vas uzorak Prijedloga za pokretanje ostavine - što sve u njemu treba biti osim podataka o umrlom, smrtovnice i podataka o nasljednicima?

 

Da li postoji rok zastare za pokretanje ostavine?

 

Radi se o osobi umrloj u prvoj polovici prošlog stoljeća u drugoj državi, gdje nije vođena ostavina jer nije imao ženu ni djecu, a upisan je u našim zemljišnim knjigama kao suvlasnik zemljišta koje upravo rasčišćavamo zbog traženja EU da sve čestice budu 1/1.

 

Najljepša hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne pokreće se ostavina nego ostavinski postupak. Ostavina je imovina (i prava) koja ju pokojnik imao u trenutku smrti, dakle imovina koju nasljednici nasljeđuju.

 

Osim podataka koje ste nabrojili, treba priložiti dokaze o imovini - dakle, za nekretninu izvadak iz zemljišnih knjiga i/ili posjedovni list iz katastra, i to novi.

 

Ne postoji rok.

 

Ostavinski postupak se obavezno provodi (u Hrvatskoj, ali vjerojatno isto tako i u drugim državama) ako je pokojnik imao nekretnine, a uopće ne ovisi o tome da li je imao ženu ili djecu, budući da ga mogu naslijediti drugi nasljednici ili imovina može preći u državno vlasništvo.

 

Ako je imao nekretnine u Hrvatskoj, za to je isključivo nadležan hrvatski sud pa je u redu da pokrećete ostavinski postupak u Hrvatskoj, bez obzira na to gdje je pokojnik umro i čije je državljanstvo imao, te da li je u državi u kojoj je umro proveden takav postupak.

 

Nikada nisam čuo da EU traži da sve čestice budu 1/1 tj. da imaju samo po jednog vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa na odgovoru.

 

Da li je moguće, umjesto zk-izvadaka, priložiti rješenja o ostavini po njegovim roditeljima na osnovu kojih je on bio upisan u zemljišnim knjigama?

 

Naime, radi se o sudu u Starom Gradu na Hvaru gdje je u istoj zgradi i Sud i Gruntovnica. Mada mi je važniji razlog što su neke čestice u međuvremenu bespravno otuđene i on je obrisan kao vlasnik - na način da je jedan od suvlasnika pokrenuo postupak razdiobe suvlasništva u kome je kao tužene naveo sve pokojne osobe za koje je naveo da su adrese nepoznate i sud je presudio da je on, tj. taj koji je tužio, jedini vlasnik te čestice, iako su postojale plombe za upis po rješenjima o ostavini za neke od tih pokojnih osoba koje je naveo (kao npr. za moju pok. baku koja je bila na popisu tuženih, plomba za upis njenih nasljednika je stavljena još 1996. (ali je proknjižena tek 2009.-te)!!, a 2003. je sud presudio da je taj tužitelj jedini vlasnik cijele čestice i dao objašnjenje da su ostali suvlasnici nepoznata boravišta). Ima i slučajeva gdje se pojedini suvlasnik najprije katastarski "odcijepio", tj. formirao je novu katastarsku česticu uz 3 svjedoka da je upravo taj dio njegov, i nakon toga je tražio i dobio i sudsku presudu da je on jedini vlasnik te nove čestice - a u tom sudskom sporu je isto naveo pokojne i razlog "adresa nepoznata".

 

Tako da ako uz zahjtjev za pokretanje ostavinskog postupka dam samo zk-izvatke, znači da se odričem onih čestica koje su bespravno oduzete, a za koje, jednom kad skupim novce, namjeravam pokrenuti tužbu.

 

Možete li mi, možda, i tu pomoći, kako formulirati taj tužbeni zahtjev za te sudske presude donesene na osnovu neistinitih podataka i bez mog prisustva, kojima su mi oduzeli moje nasljedstvo, čak i one čestice za koje sam već bila upisana u zemljišne knjige, da bi me obrisali na osnovu takvih presuda!?

I da li tu postoji rok zastare? Ili kriminal nema zastare?

 

Hvala lijepa na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija