Jump to content

Valjanost pismene oporuke


Patnik

Preporučene objave

Pošto nemam zakonkih nasljednika da li će e priznato vlastoručna oporuka kojom svoju imovinu ostavljam prijatelju. Da li se takva oporuka mora ovjeriti ili negdje pohraniti, ili će je sud priznati ako ju nasljednik predoči prigodomostavinske raprave.

 

Od rodbine imam sestru i dvije nečakinje - ali oni navodno nisu zakonski nasljednici. Hvala na odogovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj otac je prije 4 godine prije operacije napravio vlastoručnu oporuku u cijelosti i istu potpisao (bez svjedoka). U njoj stoji da nakon njegove smrti sva imovina pripada meni. Otac ima kćer iz prvog braka i iako su u dobrim odnosima nisu baš "familijarni". Danas on i ja znamo načeti temu što će biti kad će biti, i da li će moja sestra imati pravo potraživati dio imovine ili više iako nikada nije sudjelovala u niti jednoj sferi njenog nastajanja i održavanja i iako otac nema nikakvih dugovanja prema njoj. On tvrdi da oporuka vrijedi, a ja mislim da ne, ako nije ovjerena kod javnog bilježnika?! Molim pojašnjenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

predlažem ugovor o doživotnom uzdržavanju za vas i to takovi koji će biti pohranjen u sudu ovjeren od suca ukoliko ste a

vi jeste u prvom nasljednom redu za ovaj ugovor.zbog eventualnog sudskog spora. U slučaju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, plaćate porez na promet nekretnina ,naime zakon o porezu na promet nekretnina i takovi zakoni se tumače vrlo restriktivno, spominje se samo u slučaju oslobađanja od plaćanja poreza ugovor o doživotnom uzdržavanju tada imovina prelazi na davatelja uzdržavanja nakon smrti ostavitelja a u slučaju ugo. o dosmrtnom uzdržavanju odmah po potpisu ugovora odnosno nakon potpisa upisom u zemljišnik,pogledajte članak prof.dr. Hrvoje Kačer na portalu ius-info o tome

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija