Jump to content

Porezna prijava - nezavisni prevoditelj


fajrstata

Preporučene objave

Imam netom završen faks, još nemam svoju poreznu karticu, a na očevoj poreznoj kartici još sam uvijek dodan kao olakšica.

No, još tijekom studiranja počeo sam prevoditi za jednu inozemnu tvrtku, preko ugovora pod nazivom 'independent contractor agreement'.

 

U prošloj sam godini ostvario prihode više od 25 tisuća kuna, te me zanima mogu li još uvijek (na poreznoj prijavi za 2010.) biti na očevoj kartici, ako ne, na koji način podliježem porezima?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, u 2010. godini ste ostvarili preko 10.800 kuna bruto primitka kao uzdržavana osoba. Vaš otac je dužan podnijeti godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak za 2010. godinu u kojoj vas neće navesti kao uzdržavanu osobu. Time će mu se možda pojaviti obveza plaćanja razlike poreza za 2010. godinu. U 2011. godini možete mu i nadalje biti uzdržavana osoba koja se navodi na njegovoj poreznoj kartici.

 

Sami ste bili dužni u roku od 8 dana od svakog pojedinog primitka naknade izravno iz inozemstva obračunati, prijaviti i uplatiti u proračun predujam poreza na dohodak, možebitni prirez porezu na dohodak, doprinose iz primitka (MIO).

 

Kako vaš je vaš otac dužan podnijeti godišnju poreznu prijavu tako ste i vi sukladno odredbi članka 85. stavak 1. točka 3. Pravilnika o porezu na dohodak. U vašem slučaju iskoristit ćete vaš osobni odbitak 1.800 X 12 i možda ostvariti pravo na povrat poreza

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija