Jump to content

Potpisala mi je za skrbništvo nad djecom. Što dalje?


marc33

Preporučene objave

Prošli tjedan predali smo na sud Zahtjev za sporazumni razvod braka u kojem bi je buduća-bivša potpisala; da ja, kao otac , dobivam skrbništvo nad svo 3 malodobne djece (ionako žive kod mene).

 

Da pojasnim malo situaciju. Ne živimo zajedno više od 1 godine a gđa "mama" ima neke druge prioritete u životu; izlasci i provodi i sl...

 

Ono što mene zanima je; daljnji tijek događanja i vremenski rokovi kada okvirno mogu očekivati da će sud odrediti skrbništvo? Živim kao podstanar u manjem gradu i navodno da to brže ide?

 

Ima li uopće šanse i koja je sudska praksa da otac dobije skrbništvo nad 3 male djece???

 

Da li mogu u slučaju da se nešto iskomplicira tražiti da sud njoj naredi testiranje na droge?

 

Pomagajte, očajan sam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ovako gledajte mogu vam dat samo moje iskustvo mi smo u 12. mjesecu predali zahtjev za sporazumni razvod tu smo se mogli dogovoriti oko svega kad dođete na prvo ročište na sudu sutkinja vas pita sve dali ste se dogovorili oko dijteteta,oko alimentacije ovisno tko će je plaćati i čak visinu alimentacije sve se možete dogovoriti, i to kad će roditelj koji ne živi sa djetetom viđati dijete sve je to na vama da dogovorite...e sada mi nismo dogovorili skoro ništa... osim toga da kod koga god dijete bude što se tiče viđanja drugi ga roditelj može viđati kad hoće...

naravno sud nas je posla u centar za socijalnu skrb tamo morate obaviti mirenje...znači mi smo sa rješenjem iz suda otišli se naručiti u centar...sad vjerojatno radi blagdana ovi iz centra su nas tek nakon mjesec dana zvali...znači u 2 mj. nisam je prvo ročište u centru za socijalnu skrb ...tamo još nisam bio tako da ne znam koliko ćemo se tamo zadržati al pretpostavljam da sve ovisi o tome koliko je situacija komplicirana...

al trebali bi te pitati nekog odvjetnika mislim čak da ako se dogovorite sve na sudu na prvom ročištu moglo bi sve biti riješeno u jedan dan al vam nisam 100 posto siguran ...

 

nadam se da sam koliko toliko pomogao...

kad opisujete vašu ''bivšu''kao da opisujete moju samo što moja dijete prepušta svojim roditeljima neće da ga meni da da ne bi izgubila ugled majke iako sa njim nije nikada ...uglavnom vrijeme i brigu o njemu vodim ja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi smo sve naveli u zahtjevu: Visinu alimentacije,visinu primanja, kod koga će djeca živjeti, kada će ih "mama" viđati... Baš sve a to smo se i dogovorili. To je i potpisano i predano sudu.

 

Čuo sam da nema "mirenja" ako ne živimo dulje od 1.godine zajedno?

 

Čak sam bio u centru za socijalni rad tražiti privremeno skrbništvo do presude, ali na mene kao muškoga 10 starijih gospođa gledalo je ispod oka...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko vidim ti se brineš unaprijed!

Ako sam dobro shvatio..djeca su kod tebe, bivša se sa tim slaže i za sada i u buduće! Ako ona ostane pri tom stavu onda nemaš zbog čega lupat glavu!

Mirenje moraš proći, iz više proceduralnih razloga jer takav je zakon! Odi tamo i reci da se ne želiš pomiriti...isto to će vjerovatno i druga strana izjaviti! Ako ste stvarno tako odlučili oboje, ekipa sa socijalnog će biti vjerovatno sretna jer imaju jedan lagan slučaj koji je jasan i ne oduzima im puno, niti truda niti vremena!

Sa njihovim papirom idete na sud i, opet kažem, ako ti bivša u međuvremenu nije promjenila stav, razvedeni ste na jednom ročištu a na istom i potpisali sve ostale dogovore!! Vaš dogovor će biti ozakonjen sudskim rješenjem koje je pravovaljano nakon isteka roka žalbe!

Nakon toga imaš skrbništvo, imaš sudski reguliranu i dogovorenu alimentaciju, viđanje djece i slič.!

I onda..život ide dalje svojim tjekom...dok netko od vas ne dobije ideju da nešto mjenja!

Napisao sam ti svoje mišljenje u koje sam gotovo potpuno sigauran, da je i danas tako, pošto je prošlo dosta godina od mog razvoda!

Ako ste oboje sigurni i ostajete pri svom internom dogovoru, ne vidim razloga da ga institucije ne poštuju!

Ako ima netko kompetentniji ovdje, slobodno neka me ispravi i tebi da nekakav drugačiji savjet!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skrbništvo niti tražite, niti ćete ga tražiti, niti ćete ga dobiti, a niti ste to u prilici, jer vaša djeca imaju roditelje koji imaju roditeljsku skrb nad njima i prije i poslije razvoda braka. Sud prilikom razvoda braka maloljetnu djecu samo povjerava na zajednički život jednom od roditelja. Dakle, o skrbništvu nema ni riječi.

 

Vaš kontinuitet brige za i oko djece ne bi smjela biti nebitna stvar i moralo bi biti izrazito važno tko je onaj pouzdani i kod djece prisutan roditelj, ma što se događalo.

Nije sporedno ni kakav odnos djeca imaju sa vama i vi sa njima. U tom zbroju bi se mogli nalaziti kvalitetni argumenti za povjeravanje djece vama.

 

Povjeravanje djece jednome od roditelja na zajednički život nije u nadležnosti CZSSa niti ima takve ovlasti...

 

Sada ćete tek biti pozvani na prvo ročište na kojemu ćete biti upućeni na posredovanje CZSSu, a kojemu je zakonski rok do dovršetka 3 mjeseca (vrlo često prekoračen, malo pa do višestruko). Tek sa njihovim stručnim mišljenjem nastavljate dalje s razvodom braka...

Kada imate maloljetnu djecu, posredovanje nije baš preskočivo, osim ako ste u npr. udaljenim zemljama pa bi takvo što bitno otežalo izvedivost...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz dužno poštovanje moderatoru..!

Newbie je obrazložila kako se situacija tumači po slovu zakona! A ja opet mislim da autor marc33 očekuje nekakvo jednostavnije objašnjenje! Možda griješim..pa ako griješim upozorite me, ali evo...sad i mene zanima, kad bi se danas razvodio, i sve dogovorio sa "budućom ex"..dali bi sud išao kontra našeg dogovora, na svoju ruku i po svojim procjenama..da tako kažem!?

Meni je po ovom pitanju sve jasno...djeca su kod jednog roditelja..drugi ih viđa, posjećuje i plaća alimentaciju, vodi o njima brigu na puno drugih načina..ili možda i ne vodi!

Ali ako to tako funkcionira bez nekih problema koga je briga kako je zakon formulirao takav odnos!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naša je dužnost ljude upoznati sa njihovim mogućnostima, upravo onakvim kakve zakonski jesu moguće. Takvih mogućnosti biti imenovani skrbnik nema. Možda se nekome sviđa izraz skrbništvo u ovakvim prilikama, ali nije nimalo točan, i dapače jednog od roditelja stavlja u inferioran položaj. S moderatorske točke i moje osobne, radi li se o ocu ili majci ne razlikujem stav od situacije kada otac ili majka traže navodno skrbništvo nad djetetom. Na pravnom smo portalu i u najmanju ruku smo dužni upoznati ljude sa osnovnim pojmovima onoga što im se u životu doista zbiva.

Usput, iznimno se često događa da su ljudi uvjereni da su dobili skrbništvo nad djetetom, da su njegov imenovani skrbnik, a potom se razuvjere kad naknadno shvate da roditeljsku skrb i dalje dijele s drugim roditeljem.

 

Sud nije vezan niti sporazumom roditelja niti stručnim mišljenjem CZSSa prilikom donošenja odluke kojem će roditelju povjeriti dijete na zajednički život nadalje, ako smatra da sporazum roditelja ili mišljenje CZSSa nije na dobrobit djeteta. Upravo zato istaknuh, osim onoga što već jesu naglasili prethodnici (da je postignuti sporazum najčešće na dobrobit djeteta), da su kontinuitet brige o djetetu, aktivna prisutnost uz njega, te odnos djece i tog roditelja ključni argumenti da se sve te kockice podudaraju i slože u željeni, isti mozaik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

shadow_1 je napisao:

Ali ako to tako funkcionira bez nekih problema koga je briga kako je zakon formulirao takav odnos!?

Kako je zakon što formulirao očito zanima mnoge i to upravo radi izostanka tog "ako" iz vašeg pitanja.

Za svaku stvar u koju nismo apsolutno sigurni, kao i za svaku koju želimo naknadno promijeniti ili postaje problem- raspitujemo se koje su nam zakonske mogućnosti i kako to zakon formulira.

Barem mi se tako nekako čini pri šetnji tu po Legalisovom forumu... :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U principu sam shvatio poruku, ovo što je moderatorica napisala, i ispričavam se u koliko sam u svojim postovima širio nekakve dezinformacije!

Ali ostajem pri stavu da su zakonske formulacije dosta nejasne osobama koje se po prvi puta susreću sa istim! Uostalom, i sam pokretač ove teme, prije ideje o razvodu, sigurno je od kompetentnih službi i osoba dobio kvalitetne informacije...al ih jednostavno nije povezao u jasnu sliku!

Ako uspije putem ovog foruma, bude mi drago!

Lijepi pozdrav svima! ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, ako sam dobro shvatio ide nekako ovako ako je sve sporazumno dogovoreno:

 

1.Sud - prvo ročište (potvrđujemo sporazumno)... cca do 1 mj

2.Centar za socijalni rad (donošenje mišljenja)..cca do 3 mj

3.Sud - drugo ročište (presuda)................. cca do 2 mj

 

Puno je jasnije. OK, hvala shadow_1 i hvala newbie.

 

Dopustite još pitanja:

 

1.Ukoliko se jedna strana predomisli, druga mora pokrenuti tužbu?

 

2.Sumnjam li na uporabu droga, mogu li tražiti i da li netko može narediti ili predložiti (sud ili CZSR) testiranje na droge?

 

3.Što s plaćanjem alimentacije ako je osoba nezaposlena?

 

4.Čuo sam da je podjela imovine u razvodu braka zaseban proces. Da li se mora pokrenuti paralelno s razvodom i kako?

Pretpostavljam opet sporazumno ili tužbom !

 

Hvala puno i lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predpitanje o vremeniku... bilo bi sjajno kad bi u stvarnosti tako redovio i bilo, pa računajte da se svaka od tih stvari može i oduljiti.

 

1. Ako jedno odustaje od sporazumnog, znači da će krenuti drugim putem, jer se u braku ne može zadržati nikog prisilno ako to osoba ne želi (u dijelu "brak se razvodi"). Ostatak paketa, koji nužno ide s time, povjeravanje djece, iznos uzdržavanja, vrijeme koje će dijete provoditi s onim s kojim neće živjeti je redovito bolje ako se uspije postići dogovor u svim detaljima...

2. Može svašta ako se potrebnim, kao i vještačenje ne samo prosudba roditeljskih sposobnosti od strane CZSSa.

3. Nije oslobođena dužnosti uzdržavanja djeteta. Ni da živi s djetetom mu zasigurno ne bi rekla u četvrtak: oprosti mi dijete, ručak ćeš dobiti kad se zaposlim za 5-6 godina.

4. Utvrditi bračnu stečevinu i imovinu se dijeliti može bilo kada, radilo se o razvodu ili ne uopće, za vrijeme, kasnije ili nikada. I opet, uvijek jednostavnije sporazumjeti se nego tužiti, ako nije neophodno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Newbie.

Ukoliko sporazum se izjalovi i padne u vodu, odnosno ona se predomisli i zatraži djecu, meni preostaje prikupljanje ponovno svih dokumenata i sastavljanje tužbe?

 

U tužbi tada mogu sve činjenice navesti i zatražiti da sud naredi vještačenje, tj testiranje na droge? Isto prijaviti CZSR ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija