Jump to content

Suvlasništvo


Veki_40

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

 

Molim informaciju. Bivši i ja smo poslije rastave braka suvlasnici stana, svaki u 1/2 dijela.On se odselio, ja sam ostala sa djecom živjeti u tom stanu.On se odrekao uživanja u svojoj polovici stana na 5 godina. Za to vrijeme sam mu uplaćivala moju polovicu rate kredita za otplatu stana kao i sve tekuće račune. Da li je i on dužan plaćati polovicu iznosa od pričuve za održavanje zgrade s obzirom da je i on vlasnik stana u svom dijelu jer on naime smatra da je to moja dužnost s obzirom da živim u stanu.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš jednostavno odgovoriti, jer ovisi i o tome što i kako ste se dogovorili. Je li taj dogovor formalan, ili strogo definiran, sastavljen i popisan?

Pričuvu bi trebao plaćati vlasnik, dakle vi i bivši popola. Ali ako se on odrekao korištenja, tj. vi stan koristite, bilo bi u redu da vi to plaćate.Otplata polovine kredita vaša je obaveza, kao suvlasnika polovice sana. Režije mora plaćati korisnik stana.

Savjetujem da to svakako međusobno riješite. Iznos nije velik, a ovrha će teretiti vas kao suvlasnike - ne možete reći - ja sam platila, on nije. Vrijedi li se oko toga svađati?

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj vaš dogovor o stanu vjerojatno je dio šireg dogovora (o bračnoj stečevini, možda alimentaciji, itd.)?

 

Iako je obaveza vlasnika da plaća pričuvu, nisam siguran kako bi se sud postavio da dođe do spora.Jer, bivši se 'odrekao' prihoda , polovine vrijednosti najamnine. Za vaš stan ( ne znam lokaciju i veličinu , pa nagađam) - 2000 kn za najam, polovina je 1000 kn. Istovremeno , pričuva je oko 150 kn ( pola je 75 kn)?

Osobno mislim da je normalno da ako netko dobije nešto na korištenje bez naknade, snosi trošak održavanja.

 

Najvažnije, ne vidim da je tih cca 75 kn vrijedno svađe i spora.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija