Jump to content

katastarski pravni postupak


zagy69

Preporučene objave

Napravljana je promjena vlasnika na katastarskim cesticama 2008 god . bez nasih dozvola i potpisa u korist jednoga vlasnika.Imam orginalno rijesenje sa zelenim pecatom iz 2005. god gdje smo sva trojca vlasnici iobavjestio sam nadlezne u katastru da naprave uvid u ovu promjenu .Mislim da je doslo do zamjne elaborata,Obavjestili su me da nesto nije uredu i da je odmah pokrenut pravni postupak.Posto trenutacno nisam u Zagrebu , da moram opunomociti nekoga tko ce me prestavljat u pravnom postupku ispred katastarske sluzbe,i da mi nije potreban odvjetnik.dali mi treba odvjetnik,koliko dugo traje pravni postupak,kakav je proces i dali da samo opunomocim mamu , jer ona nece nista potpisati bez moje dozvole ,takoder su rekli da ce biti samnom u kontaktu preko e maila .Molim za savjet,unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pred katastarskim tijelima ne vodi se pravni nego upravni postupak, koji je jedna vrsta "pravnog postupka".

 

U katastru se ne vode podaci o vlasnicima nego posjednicima, a u novije vrijeme se usklađuju podaci u katastru s podacima u zemljišnim knjigama. Ta problematika ponekad uopće nije jednostavna.

 

Za upravni postupak doista nije nužno da imate odvjetnika, ali pod pretpostavkom da se razumijete barem u osnovne stvari. To na prvom mjestu znači razlikovati usmenu i pismenu mail komunikaciju koja nema izravni učinak i za koju činovnici ne snose nikakvu odgovornost ako pogriješe ili vas pogrešno informiraju od odluka (rješenja, zaključaka itd.) koje su važne, i kod kojih treba paziti na rokove ako su potrebne žalbe. Potrebno je, naravno, paziti i na druge slične stvari.

 

Opunomoćiti možete i člana uže obitelji, ali nije dovoljno da se nešto ne potpiše, ponekad je važno i nešto poduzeti i potpisati.

 

Iz toga što su vam "rekli" da je pokrenut "pravni postupak" još ne proizlazi baš ništa, i moglo bi se desiti da propustite neke rokove ako vi sami formalno ne pokrenete odgovarajući postupak.

 

Zato bih vam preporučio barem savjetovanje s odvjetnikom ili pravnikom koji ima iskustva s upravnim postupkom, katastrom i zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

ok, danas mije mama bila u katastru sa procelnikom i navodno da je doticna osoba koja je napravila promjene stanja u katasru imala nasu punomoc(JEDINO AKO JE KRIVOTVORENA) da tu promjenu izvsi ,nemres vjerovat, apsolutno netocno nikda mu nismo dali nikakvu punomoc ili primili bilo kakvo rijesenje o promjeni.znaci promjena je napravljena prije 2 god , kada sam mailom probao dobiti infromaCiju OD KATASTRA kako i zasto ,naravno dobio sam odgovor PRIJE PAR TJEDANA da su me probali kontaktirati ali da se mail vracao, u meduvrmenu sam pokusavao preko odvjetnika rijesiti ovaj slucaj sa tipom na miran nacin posto je covjek stariji 78 godina i familija . zalosno znam.Uglavnom vide da ima nepravilnosti i savjetovali su me isto kao i vi da potrazim pomoc odvjetnika sto cu i uraditi.IMAM JOS JEDNO PITANJE ,POSTO SU NAM TEK DANAS URUCILI SLUZBENO RIJESENJE ,DALI IMAM 15 DANA DA SE ZALIM NA OVO RIJESENJE,IAKO JE PROSLO 2 GODINE ,MAMA MI JE IMALA OSJECAJ KO DA JOJ JE ON TO INDIREKTNO PREDLOZIO, UNAPRIJED ZAHVALJUJEM

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Ako imate omotnicu sa datumom primitka rješenja tada bez

problema imate pravo žalbe na rješenje u roku kako piše u rješenju. Nisu uvijek rokovi 15 dana ,pa na to treba obratiti pažnju .Vi imate pravo žalbe u naznačenom roku ,koji počinje teći idućeg dana od primitka .

Osim prava žalbe imate i mogućnost obratiti se za savjet općinskom državnom odvjetniku i dati kaznenu prijavu usmeno u zapisnik.

Ako je ntko krivotvorio punomoć i sl. to bi bilo kazneno djelo .

 

Smatram da trebate hitno uložiti žalbu i tražiti ispravak stanja u katastru .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Hvala ljepa na svemu , pokrenuo sam upravni postupak pocetkom 3 mjeseca 2011 i sve je bilo rijeseno i vraceno kako je bilo 2008 , nepravilosti su uocene i sada ispravlje, ispravili su ih u roku 4-5 mjeseci ,kaze mi odvjetik da nemoze vjerovati da su to tako brzo rijesili. Uglavnom poslao sam mamu sa svojom punomoci kod zamjenika nacelnice zagrebackog katastra sa svim papirima i pokreuo posupak ,oni su pokazli mojoj mami neku staru punomuc iz 2005 koju smo mi kao potpisali nemres vjerovati ,,,uglavnom onda je i moj odvjetnik to dalje pratio ,i to je sad rieseno .Medutim prica se sada nastavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija