Jump to content

molim vas da mi odgovorite i date koji savijet


antonio_sb

Preporučene objave

Ja sam dijete poginulog Hrvatskog Branitelja. i zanimam me dali ce moja mama imati pravo na mirovinu s tim da sam ja napunio 18 godina , a njoj fali 4 godine do sticanja prava opet na mirovinu... s tim da sam ja svoje skolovanje zavrsio i ona sada koristi onaj zakon da nakon skolovanja imamo pravo na mirovinu 12 mjeseci. a ja sam odlucio nastaviti skolovanje odnosno faklteta.. e pa sad me zanima dali ce ona opet nastaviti primati mirovinu bez obzira na praimanje nakon mog srednjoskolskog zavrsetka. ?????? i zanima me kakav je to zakon kad je vlada odredila koliko moras imati godina da bi dobio stalnu mirovinu , dali je to zakon da dijete i supruga Hrvatskog Branitelja zive 4 godinje bez primana s tim da se danas nemoze naci poso!!??? nasa je Drzva zapostavila branitelje i njihovu dijecu... bitno je sa su sebe i svoju dijecu opskrbili za cijeli zivot , a neki i unućad!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za tebe (citirano iz ZOMO):

Dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu i koristi se tim pravom nakon navršene 15. godine života ako je u trenutku smrti osiguranika na redovitom školovanju ili započne takvo školovanje nakon smrti osiguranika.

To pravo pripada djeci do kraja redovitog školovanja, ali najduže do navršene 26. godine života.

 

 

Za mamu (citirano iz ZOMO):

Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu:

 

1) ako je do smrti bračnog druga, po kojem joj to pravo pripada, navršila 50 godina života ili

 

2) ako je mlađa od 50 godina života i ako je do smrti bračnog druga nastupila opća nesposobnost za rad ili je takva nesposobnost nastala u roku od jedne godine nakon smrti bračnog druga ili

 

3) ako je nakon smrti bračnog druga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu po ocu, a udovica obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci. Udovica kod koje tijekom trajanja prava na toj osnovi nastupi opća nesposobnost za rad zadržava pravo na obiteljsku mirovinu dok postoji takva nesposobnost.

 

(2) Udovica koja do smrti bračnog druga nije navršila 50, ali je imala navršenih 45 godina života, ima pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života.

 

(3) Udovica koja je tijekom trajanja prava na obiteljsku mirovinu, stečenog prema stavku 1. točki 3. ovoga članka navršila 50 godina života, zadržava pravo na obiteljsku mirovinu trajno, a ako udovici to pravo prestane prije navršene 50. godine, ali nakon navršene 45. godine života, može pravo ponovno ostvariti kada navrši 50 godina života.

 

(4) Udovica koja je do smrti bračnog druga ili prestanka prava na obiteljsku mirovinu navršila 45 godina života, stječe pravo na obiteljsku mirovinu i prije navršenih 50 godina života ako kod nje nastupi opća nesposobnost za rad.

 

 

Dakle, sve je jasno, još trebate otići u HZMO i pitati treba li dostaviti nekakvu dokumentaciju da ste nastavili sa školovanjem (potvrdu o upisu na fakultet....).

 

 

 

antonio_sb je napisao:

 

zanima me kakav je to zakon kad je vlada odredila koliko moras imati godina da bi dobio stalnu mirovinu , dali je to zakon da dijete i supruga Hrvatskog Branitelja zive 4 godinje bez primana s tim da se danas nemoze naci poso!!??? nasa je Drzva zapostavila branitelje i njihovu dijecu... bitno je sa su sebe i svoju dijecu opskrbili za cijeli zivot , a neki i unućad!!!!

 

Moj ti je savjet da nastaviš sa redovnim školovanjem i želim ti da uspješno završiš fakultet i nađeš posao, a za ovakvu raspravu o zakonodavstvu mislim da si malo premlad.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija