Jump to content

razvrgnuće na dvorištu


Mak

Preporučene objave

Susjedi imaju u suvlasništvu par kvadrata u našem dvorištu. Oni nisu neposredni susjedi nego par kuća udaljeni od nas.Može li se u tom slučaju tražiti sudsko razvrgnuće jer oni stalno polažu pravo na tih 6 kvadrata i žele nas ometati Nažalost ne žele da im to platimo i inate se bez potrebe.Može li sud donjet odluku o razvrgnuću i njima pravičnoj nadoknadi na koju mi pristajemo .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SPQR je napisao:

može ukoliko je dvorište posebna čz ali pazite da se ne bi radilo o nekretnini koja obuhvaća ukupnu parcelu sa objektom

 

 

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Molio bi da mi malo objasnite kako da si to protumačim.

 

Znači li to da se radi o posebnoj čestici zemlje?, i što bi se desilo ukoliko bi se radilo o ukupnoj parceli sa objektom

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..onda je to vrlo složena situacija, mora se jako paziti.

Ukoliko je čestica dvorište povezano sa objektom svako davanje suvlasništva je riskantno jer suvlasnik postaje suvlasnik svega što se na toj čestici nalazi, znači vaše kuće, svega što je u vašoj kući......

Razvrgnuće suvlasništa - oprez!!

 

Konzultirajte obavezno "dobrog odvjetnika" koji će stvarno zastupati vaše interese.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom znači da su na javnoj dražbi prodaje nekretninu i onda podijeli novac srazmjerno suvlasničkim udjelima, što onda znači da možete podnijeti zahtjev za prodajom de facto vašeg obiteljskog stambenog objekta i to onda treća osoba kupi na javnoj dražbi, pitanje cijene je posebno problematično

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala htio sam shvatiti razliku.Kod mene se radi o posebnoj zk čestici koja je jako mala i u njoj susjed ima suvlasništvo na 6 mkvadratnih.Nebi to bio problem da me zbog toga ne maltretira i hoče koristiti te kvadrate čime ometa moju cjelovitost posjeda.Pitam ako postojitakav razlog može li sud dosudit razvrgnuće uz naše plačanje tih 6 kvadrata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš slučaj riješava zakon o vlasništvu i dr. stvarnim pravim i to glava:

 

Pravo na razvrgnuće isplatom

 

 

Članak 51.

(1) Suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno određeno zakonom ili pravnim poslom, ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka ostali suvlasnici imaju do isplate založno pravo na stvari koja je pripala tražitelju razvrgnuća. Ne isplati li ih u roku, oni mogu zahtijevati ispunjenje ili naplatu iz vrijednosti zaloga, a mogu i tražiti da se poništi odluka o razvrgnuću isplatom.

(3) Suvlasnici čiji su suvlasnički dijelovi zajedno barem devet desetina, ne moraju učiniti vjerojatnim osobito ozbiljan razlog iz stavka 1. ovoga članka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija