Jump to content

Prodaja otkupljenog društvenog stana ?


pape

Preporučene objave

Od svog rođenja (punih 66 godina) živim u društvenome (tzv. socijalnome) stanu kojega sam ovih dana otkupio. Stan je u centru grada ali je oronuo, u jako lošem je stanju i imam nekoliko zainteresiranih kupaca za njega.

E sad neznam da li ga ja sad mogu prodati bez da platim nekakav porez na dobit ili moram platiti porez.

To pitam zato šta mi moj odvjetnik kaže da ne trebam ništa platiti s obzirom da je to bio društveni stan dok sa druge strane neki moji poznanici (koji nisu odvjetnici) kažu da su čuli da tek nakon 3 godine (od dana otkupa stana) mogu prodati stan bez plačanja poreza na dobit a u suprotnome trebam platiti 30 % tržišne vrijednosti stana.

Kome da vjerujem, mom odvjetniku ili poznanicima jer ne bi htio napraviti nešto protuzakonito, pošto imam loše iskustvo iz prošlosti u vezi savjeta nekih odvjetnika.

Da li postoji možda u narodnim novinama neki članak-objašnjenje u vezi takovih slučajeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve piše u Zakonu o porezu na promet nekretnina:

http://www.zakon.hr/z/69/Zakon-o-porezu-na-promet-nekretnina

 

Moje tumačenje za koje ne dajem ruku u vatru pa bih volio da ga potvrdi netko tko to zna sto-posto:

Prema tome zakonu kupci stanova koji imaju stanarsko pravo na tim stanovima kada ih kupuju ne plaćaju porez na promet. Za te vlasnike ne postoji ograničenje prodaje. Ograničenje prodaje postoji za one koji prvi put kupuju nekretninu i time rješavaju svoje stambeno pitanje. Oni koji kupuju nekretninu na koju imaju stanarsko pravo u pravnome smislu nemaju veze s onima koji prvi put kupuju nekretninu. Tako netko tko ima deset nekretnina isto tako ne plaća porez na kupljenu nekretninu na kojoj ima stanarsko pravo iako mu je to 11. nekretnina. Bistro?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morate biti precizni i potpuni u opisu činjeničnog stanja, pa bih molio da potvrdite ili opovrgnete radi li se o sljedećoj siutaciji:imali ste stanarsko pravo pa ste sukladno Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo negdje 1994. 1995. godine zaključili s općinom/gradom ugovor o obročnoj otplati cijene stana na nekih 20-ak godina,općina je za iznos cijene stana upisala založno pravo-hipoteku,sada ste prekinuli obročnu otplatu tako da ste zaključili aneks ugovora s općinom isplatili dugovani iznos na određeni dan a oni su vam nakon uplate dali brisovnu dozvola (radi brisanja hipoteke) ili se možda radi o nekoj drugoj situaciji jer me buni naznaka "socijalni" stan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nikakovi porez na dohodak nećete platiti ,samo porez na promet nekretnina se plaća, vi ste otkupili stan sukladno zakonu kao i tisuće drugih građana ,cijena jest bila niska ali i prodavatelj je dobio iznos kupoprodajne cijene (45 % općina 55 % RH) a nije gradio stanove nego su te stanove gradila bivša društvena poduzeća, uglavnom, a ovo je bio način kako izvršiti pretvorbu stanarskog prava u pravo vlasništva a na svekoliko zadovoljstvo,potpisom ugovora i upisom u ZK vi ste postali vlasnik u punom smislu te riječi i bez ikakovih ograničenja ili uvjeta osim već spomenutog založnog prava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija