Jump to content

Tko i kako određuje datum izbora za Sabor


robertl

Preporučene objave

Zanima me tko određuje termin parlamentarnih izbora i kako?

 

Nisam pravnik, ali koliko sam ušao u temu,....

 

- Ustav kaže u čl. 74 da se izbori za zastupnike u Sabor održavaju najkasnije 60 dana nakon isteka mandata ili raspuštanja Hrvatskoga sabora;

 

- Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor kaže u čl. 5

da Predsjednik raspisuje izbore, da se dan provedbe izbora određuje odlukom o raspisivanju izbora, te da od dana raspisivanja, pa do dana izbora mora proteći najmanje 30 dana.

 

Po tome mi ispada da je "ključ" u rukama Predsjednika. Kraj sadašnjeg mandata Sabora se može izračunati (4 godine od dana konstituiranja), a Predsjednik se datumski može "igrati" unutar maksimalno 60 dana od kraja manadata. S tim kad odredi datum izbora unutar tih 60, mora raspsiati izbore najmanje 30 dana ranije od "zamišljenig" datuma.

 

Maknimo na stranu moje mišljenje o J. Kosor, ali vidim da je svi proganjaju da datum izbora, a ona odgovara da će se o tome u HDZ-u dogovarati!!?? A meni se čini da to uopće nije do nje, ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O raspuštanju Sabora radi prijevremnih izbora odlučuje saborska većina. Predsjednikova uloga je samo formalna. Budući da HDZ ima vodeću ulogu u državi, HDZ s koalicijskim partnerima odlučuje o prijevremenim izborima. Jedino kada bi ih koalicijski partneri "izdali" moglo bi doći do preokreta. Demokracija se uopće ne razlikuje od bivšeg sustava. Partija i dalje odlučuje o svemu, samo ulica može lajati dok karavane prolaze.

 

Ustav

Članak 78.

 

Hrvatski sabor može se raspustiti radi raspisivanja prijevremenih izbora, ako to odluči većina svih zastupnika.

 

Predsjednik Republike može sukladno odredbama članka 104. Ustava, raspustiti Hrvatski sabor.

 

Članak 104.

 

Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a nakon savjetovanja s predstavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka može raspustiti Hrvatski sabor ako na zahtjev Vlade da se izglasa povjerenje, Hrvatski sabor Vladi izglasa nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.

 

Predsjednik Republike ne može na prijedlog Vlade raspustiti Hrvatski sabor dok traje postupak za utvrđivanje njegove odgovornosti za povredu Ustava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija