Jump to content

Nedoumica


PileSK

Preporučene objave

Poštovani,

Pitanje se odnosi na nasljedno pravo i dosmrtni ugovor. Naime , radi se o osobi koja je za života (umrla je) potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju u kojem je navedena sva njezina imovina. Osoba koja je davatelj uzdržavanja (a nije u rodu) "navodno" je upisala svu imovinu na svoje ime te je tako zakonski sve pokriveno. Ipak, ta osoba šalje svog odvjetnika kod prvog nasljednika koji bi inače imao pravo na imovinu umrle, te traži da se pokrene ostavinska rasprava jer nasljednik ima pravo na tamo neko grobno mjesto. Sad je tu čudno što se u Ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju to grobno mjesto nalazi na popisu imovine !!!

Ovdje se sada radi o nekoliko nepoznanica:

1. Zašto bi osoba koja ima dosmrtni ugovor i imovinu (grobno mjesto) upisano u ugovor, tražila nasljednika da pokrene ostavinsku parnicu jer navodno se on ne može upisati kao vlasnik ? Za grobno mjesto ne postoje dugovanja što je provjereno.

2. Zašto bi ta osoba tražila nasljednika da pokrene ostavinsku raspravu kad je i sama može pokrenuti kao interesna strana ?

3. Da li postoji mogućnost da ne može upisati imovinu bez provedene ostavinske ?

4. Da li se tu radi o dugovima umrle koje nije dužan platiti ali ih želi "uvaliti" nasljedniku ?

5. Kako nasljednik može preuzeti dugove ako nema imovine koju nasljeđuje jer je sva već upisana u ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da niste u pravu jer ako može upisati sve ostale nekretnine, koje su puno vrijednije od grobnog mjesta, onda nema zapreke za upis. Zakonski ima svo pravo upisa svih navedenih nekretnina i pokretnina koje su navedene u ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju. Ovdje se radi o nekoj vrsti prevare jer ne postoji valjan razlog zašto bi ta osoba trebala nasljednika .... sve može riješiti bez njega. Jedini je problem što ne mogu shvatiti o čemu se tu radi. I ne samo ja nego i još dva odvjetnika koji se bave nasljedstvima i imovinsko pravnim poslovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija