Jump to content

Vlasništvo umrle supruge-molim pomoč


udovac

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Novi sam na forumu i potreban mi je savjet.Supruga mi je preminula, a u vlasništvu je imala osobni automobil koji sam joj ja poklonio darovnim ugovorom, te dijeli pola stana sa svojom sestrom nakon smrti svoje majke.Bila je u mirovini, i na njoj je imala ovrhu, te su joj uzimali trečinu mirovine.Molim za savjet što da radim i što mi po zakonu pripada.Želja joj je bila da svoju polovicu stana daruje svojoj unuci, ali to nigdje nema napismeno.Ja sam se spreman odreči polovine stana u korist unuke.Sada me zanim još i kako ide sa osobnim vozilom.Da li joj mogu to vozilo uzeti radi naplater potraživabnja, i što da radim da do toga ne dođe, jer sam i ja star i bolestan i bez vozila sam bespomočan, pošto živim dalje od bilo koje bolnice.

Hvala na odgovoru i savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ostavite­­ljevi potomci i bračni drug

Članak 9.

(1) Ostavite­­lja nas­­ljeđuju prije svih ­­nje­gova djeca i ­­nje­gov bračni drug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nas­­ljeđuju na jednake dijelove.

Pravo predstav­­lja­­nja

Članak 10.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je na­­d­živjelo ostavite­­lja nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca, ostavite­­ljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavite­­lja, onda dio koji bi ­­njemu pripao da je bio živ u času ostavite­­ljeve smrti nas­­ljeđuju ­­nje­gova djeca, praunuci ostavite­­ljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostavite­­ljevih potomaka.

 

DAKLE NJENI NASLJEDNICI STE VI I NJENA DJECA, A AKO SU DJECA UMRLA ONDA NA MJESTO UMRLOG DJETETA DOLAZE NJIHOVA DJECA (UNUČAD VAŠE POK. SUPRUGE) I TO SVA DJECA...ODNOSNO SVI UNUCI. VI SE MOŽETE NA OSTAVINI DOGOVORITI ŠTO KOME PRIPADA I NE MORATE SVI UZETI DIO U SVEMU.. ALI TO JE STVAR VAŠEG MEĐUSOBNOG DOGOVORA. NEZNAM KOLIKO JE DJECE BILO ALI SVI NASLJEDNICI NASLJEĐUJU PO ZAKONU JEDNAKE DIJELOVE (NPR. IMALA JEDNO DIJETE, VI I TO DIJETE NASLJEĐUJETE PO 1/2, IMALA 2 DJECE VI I DJECA NASLJEĐUJETE PO 1/3 I TAKO DALJE. AKO JE DIJETE UMRLO RANIJE NJEGOV/NJEZIN DIO NASLJEĐUJU UNUCI IZA TOG DJETETAI ONI TAJ DIO DIJELE IZMEĐU SEBE NA JEDNAKE DIJELOVE OVISNO KOLIKO IH IMA) NAPOMINJEM PONOVO, NASLJEDNICI SE MOGU DOGOVORITI KAKO NJIMA ODGOVARA... I KAKO SU SUGLASNI..

 

Opse­g nas­­ljednikove odgovornosti za dugove

Članak 139.

(1) Nas­­ljednik odgovara za ostavite­­ljeve dugove.

(2) Nas­­ljednik koji se odrekao nas­­ljedstva ne odgovara za ostavite­­ljeve dugove.

(3) Nas­­ljednik odgovara za ostavite­­ljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine, s time da na visinu vrijednosti naslijeđene imovine i vrijednost ostavite­­ljevih dugova koje je nas­­ljednik već podmirio sud pazi samo na prigovor nas­­ljednika.

(4) Kad ima više nas­­ljednika, oni odgovaraju solidarno za ostavite­­ljeve dugove, i to svaki do visine vrijednosti svoga nas­­ljednog dijela, bez obzira je li izvršena dioba nas­­ljedstva.

(5) Među nas­­ljednicima dugovi se dijele razmjerno ­­njihovim nas­­ljednim dijelovima, ako oporukom nije drukčije određeno.

Odvaja­­nje ostavine

Članak 140.

(1) Ostavite­­ljevi vjerovnici mogu zahtijevati u roku od tri mjeseca od otvara­­nja nas­­ljedstva da se ostavina odvoji od imovine nas­­ljednika, ako učine vjerojatnim postoja­­nje tražbine i opasnost da bez odvaja­­nja ne bi mogli namiriti svoju tražbinu.

(2) U tom slučaju nas­­ljednik ne može raspolagati stvarima i pravima ostavine, niti se ­­nje­govi vjerovnici mogu iz ­­njih naplatiti, dok se ne naplate vjerovnici koji su zahtijevali odvaja­­nje.

(3) Ostavite­­ljevi vjerovnici koji su zahtijevali to odvaja­­nje mogu naplatiti svoje tražbine samo iz sredstava ostavine.

(4) Odvojenoj ostavini sud može postaviti skrbnika.

(5) Na zahtjev ostavite­­ljevih vjerovnika sud može odrediti čuva­­nje odvojene ostavine. Troškove povjerava­­nja ostavine na čuva­­nje dužni su snositi vjerovnici koji su to zahtijevali.

(6) Ako vjerovnik koji je zahtijevao odvaja­­nje nema ovršnu ispravu ili ako već prije nije pokrenuo postupak radi ostvare­­nja svoje tražbine, dužan je pokrenuti postupak radi ostvare­­nja tražbine u roku koji mu odredi sud rješe­­njem o odvaja­­nju ostavine. Ako vjerovnik ne pokrene postupak na koji je upućen u roku koji mu je određen, sud će po službenoj dužnosti svoje rješe­­nje o odvaja­­nju ostavine staviti izvan snage.

(7) O zahtjevu vjerovnika sud odlučuje rješe­­njem u ostavinskom postupku. Žalba protiv tog rješe­­nja ne odgađa ­­nje­govu provedbu.

 

NASLJEDNICI ODGOVARAJU ZA OSTAVITELJEVE DUGOVE DO VISINE VRIJEDNOSTI ONOGA ŠTO SU NASLJEDILI.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija