Jump to content

Poništenje vlasništva 1/1 u zk starijim ugovorom ???


DarkoPotocnjak

Preporučene objave

Molim pomoc za slijedecu situaciju :

 

Kupio sam nekretninu u zg prije cca 2 godine i uredno se upisao u zemlj.knjige kao vlasnik 1/1.

 

Nedavno se pojavio jedan covjek koji je istu nekretninu kupio prije mene godinu dana, ali je "samo" ovjerio kupoprodajne ugovore kod javnog bilježnika i nikad ih nije predao u zemljišne knjige (neznam tocno iz kojeg razloga ali uglavnom ne zanima ga ta provedba..) tako da dok sam ja kupovao nigdje se nikakva bilješka ili teret u zemljišnim knjigama nije vodio...

 

Problem je slijedeci :

 

1.) Taj kupac prije mene (koji nikad nije upisao svoje vlasništvo u z.k) ima jedan dug (prema pravomoćnoj sudskoj presudi) prema covjeku koji se dočepao njegovog ugovora i sada pokušava osporiti tj.poništiti moje sadašnje cisto vlasništvo i upisati njega kao vlasnika da bi mogao ovršiti nekretninu i sebe naplatiti...

 

Ovo mi je nevjerojatno jer po tome (ako to uspije ??) nitko nikada nije siguran jel pravi vlasnik nekretnine s obzirom

da se uvijek mogu pojaviti ugovori o kupnji nekretnine koji nisu nikada provedeni u z.k.

 

Molim pojašnjenje i za slijdece situacije :

2.)Koji je uopce rok od kupnje nekretnine do predaje ugovora za upis vlasništva u z.k?? tj.moze li netko ko je kupio nekretninu prije cca 10 ili više godina sada predati ugovore za upis vlasništva??

 

3.)Što se dogodi ako prodavatelj u istom danu (ili u nekom malom vremenskom razmaku..)proda primjerice petorici kupaca nekretninu (sve ovjereni ugovori kod javnog bilježnika..- da li onaj tko je prvi došao i predao ugovor u zemljišne knjige ima više sreće i sebe upisuje a ostali "štanga" i pravac na sudsku parnicu za povrat novaca...??

 

Nadam se da nisu jako komplicirane situacije za pojašnjenje te ce u odgvorima mnogi procitati kako i da li se uopce moze covjek osigurat od eventualnih naknadnih "strahota" nakon kupnje nekretnine ??

 

 

srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o nasljeđivanju:

 

Višestruko ugovaranje otuđenja

Članak 125.

(1) Kad je više osoba sklopilo s otuđivateljem pravne poslove radi stjecanja vlasništva iste nekretnine, vlasništvo će steći ona koja je u dobroj vjeri prva zatražila upis u zemljišnu knjigu, ako su ispunjene i sve ostale pretpostavke za stjecanje vlasništva.

(2) Brisanje upisa vlasništva osobe iz stavka 1. ovoga članka i uknjižbu u svoju korist može zahtijevati osoba kojoj je otuđivatelj otuđio nekretninu i predao joj u samostalni posjed, ako dokaže da stjecateljica nije postupila u dobroj vjeri jer je u trenutku kad je sklopila pravni posao s otuđivateljem znala da je nekretnina drugomu već valjano otuđena i predana u samostalni posjed. Zahtjev za brisanje može se postaviti u roku od tri godine od upisa čije se brisanje zahtijeva.

(3) Odnos otuđivatelja s osobama s kojima je sklopio pravne poslove, ali one nisu stekle vlasništvo nekretnine, uređuju obveznopravna pravila.

 

U sudskoj praksi višestruka prodaja i nije tako rijetka, a bilo je o tome i u medijima.

 

Poznat je slučaj odvjetnice koja se sudi s državom jer su u gruntovnici dali prednost stranci koja je na drugom šalteru tražila upis dok je ona predavala svoj zahtjev.

 

Zbog gore navedenog bilježi se i minuta predaje zahtjeva za upis. Roka u kojem stjecatelj mora zatražiti upis u z.k. nema, a iz navedenih razloga je očigledno bolje to učiniti što je moguće brže.

 

Dakle, možete očekivati natezanje po sudovima, ali ako za drugi ugovor doista niste znali, ne biste smjeli izgubiti.

 

Povrat novca onima koji se nisu upisali se može ostvariti dobrovoljno ili kroz parnicu, ali prodavatelj koji je namjerno tako postupao može biti i kazneno odgovoran.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tnx, znaci ja sam prvi upisan i nece mi valjda moci nista jer nisam znao da postoje drugi ugovori (tko bi uostalom lud kupio nekretninu koja je vec prodana...)

 

Ali nakaradno je u ovoj državi da kupac nemoze biti siguran da li ce biti stvarni vlasnik dok ne provede upis do kraja u z.k.. jer prilikom kupnje(kontrole stanja u z.k pomocu "5 odvetnika") i ovjere kod javnog bilježnika nije garancija vlasništva.., prestrašno..

 

Prema svemu navedenom ispada da "tko prvi na šalter u z.k. njegova nekretnina"!.. to mogu biti i sekunde a ne samo minute.. gore od "Jakuševca" :-?

 

A s druge strane porezna uprava "kao državno tijelo" ce uredno naplatiti svima kupcima (ako ih je bilo npr.5) porez i poreznu uprvau ne zanima što se radi o kupcima iste nekretnine gdje ce od njih pet , cetri izvisiti kao vlasnici...

 

I drugi apsurd u odnosu na kupca i poreznu :

Ispada da ako kupac ima npr. porezni dug prema državi ili ne plati porez za kupljenu nekretninu a nije upisao vlasništvo iste (jer je to netko drugi ucinio prije njega), porezna nemoze napraviti ovrhu na nekretnini (radi naplate duga) iz razloga što nekretninu sam kupac nije upisao u z.k..

 

Po meni jedino rješenje za sve gore navedene situacije je :

 

Umrežavanje "javnih bilježnika" i "zemljišnih knjiga" te i "porezne uprave" ako je potrebno - sve baze nekretnina u "refreshu" online na internetu, tako da u onom trenutku kada kupac dodje sa prodavateljem kod bilježnika , javni bilježnik moze provjeriti (prije same ovjere ugovora i prijenosu novaca kupca-prodavatelju) da li postoji kakav problem tj.raniji upis ugovora o prodaji nekretnine na spomenutoj nekretnini a mozda se desio samo 5 minuta prije novog upisa...

 

Preozbiljne se gluposti mogu desiti ako izgubite npr milijun eura koje ste dali za kupnju nekretnine a niste si mogli pomoci (ni uz pomoc odvjetnika) zato jer je netko brže od vas dotrčao na šalter u z.k :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija