Jump to content

Porez na zaradu od prodaje iPhone igara?


Crank1d

Preporučene objave

Uskoro ću završiti rad na igri za iPhone pa prije nego se "zaletim" u kupnju Apple Dev Accounta zanima me kakav je slučaj sa dvostrukim oporezivanjem s obzirom da hrvatska nema sporazum s SAD-om? Treba li platiti porez SAD-u i RH ili samo jednoj državi? Radim kao individualni developer pa bi to trebao biti prihod od samostalne djelatnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam bas shvatio, kakve ti tocno imas veze sa SADom? Zar ne zivis/radis u Hrvatskoj? Ili te buni to sto je Apple (koji bi prodavao tvoj sofrtware i tebi slao pare)? Vjerojatno nemas nikakav pravni status u SADu, stoga ni ne vidim po kojoj osnovi bi tamo placao ikakav porez. Eventualni sales tax te se ne tice, to Apple naplati i proslijedi drzavi. Obaveznik na americki income tax koliko mi se cini takodjer nisi, pogotovo ne na corporate tax. Ne znam tocno o kolikom se prometu radi, ali ako je neki pristojan iznos, najbolje registrirat doo aili obrt u sustavu poreza na dobit (platis 20% poreza na dobit, platis troskove poduzeca/obrta, ostalo sebi u djep). Ako si vec negdje zaposlen onda ti i obrt u sustavu poreza na dohodak moze bit prihvatljiv. Ako je neki sitniji iznos u pitanju onda ti se vjerojatno ne isplati otvarat obrte i poduzeca pa ce drzava uzet oko 50% (honorar, dohodak...).

Ili eventalno vidi jel imas nekog prijatelja od povjerenja koji ima firmu pa da fakturira za tebe pa ti isplacuje lovu iz dobiti, no to vec zalazi u ilegalu pa ne bih o tome. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Da, živim u RH, trenutno nezaposlen. D.O.o. ne planiram otvoriti jer nemam početnog kapitala. Mislio sam da će mi na 30% koje Apple uzima u startu po primjerku igre još SAD uračunati porez i onda još u RH da će uzeti 23% tako da meni ne bi ostalo ništa od prodaje igre ali sad vidim da je porez u stvari tih 30% koje Apple uzima u startu (i odmah riješe sve pravne poslove u SAD-u), tako da meni ostaje čistih 70% koji se onda još oporezivaju u RH. Koliko će mi onda RH uzeti od tog iznosa od 70%? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija