Crank1d objavljeno: 12. travanj 2011. Dijeli objavljeno: 12. travanj 2011. Uskoro ću završiti rad na igri za iPhone pa prije nego se "zaletim" u kupnju Apple Dev Accounta zanima me kakav je slučaj sa dvostrukim oporezivanjem s obzirom da hrvatska nema sporazum s SAD-om? Treba li platiti porez SAD-u i RH ili samo jednoj državi? Radim kao individualni developer pa bi to trebao biti prihod od samostalne djelatnosti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marama odgovoreno: 18. travanj 2011. Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2011. Nisam bas shvatio, kakve ti tocno imas veze sa SADom? Zar ne zivis/radis u Hrvatskoj? Ili te buni to sto je Apple (koji bi prodavao tvoj sofrtware i tebi slao pare)? Vjerojatno nemas nikakav pravni status u SADu, stoga ni ne vidim po kojoj osnovi bi tamo placao ikakav porez. Eventualni sales tax te se ne tice, to Apple naplati i proslijedi drzavi. Obaveznik na americki income tax koliko mi se cini takodjer nisi, pogotovo ne na corporate tax. Ne znam tocno o kolikom se prometu radi, ali ako je neki pristojan iznos, najbolje registrirat doo aili obrt u sustavu poreza na dobit (platis 20% poreza na dobit, platis troskove poduzeca/obrta, ostalo sebi u djep). Ako si vec negdje zaposlen onda ti i obrt u sustavu poreza na dohodak moze bit prihvatljiv. Ako je neki sitniji iznos u pitanju onda ti se vjerojatno ne isplati otvarat obrte i poduzeca pa ce drzava uzet oko 50% (honorar, dohodak...). Ili eventalno vidi jel imas nekog prijatelja od povjerenja koji ima firmu pa da fakturira za tebe pa ti isplacuje lovu iz dobiti, no to vec zalazi u ilegalu pa ne bih o tome. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Crank1d odgovoreno: 18. travanj 2011. Autor Dijeli odgovoreno: 18. travanj 2011. Hvala na odgovoru. Da, živim u RH, trenutno nezaposlen. D.. ne planiram otvoriti jer nemam početnog kapitala. Mislio sam da će mi na 30% koje Apple uzima u startu po primjerku igre još SAD uračunati porez i onda još u RH da će uzeti 23% tako da meni ne bi ostalo ništa od prodaje igre ali sad vidim da je porez u stvari tih 30% koje Apple uzima u startu (i odmah riješe sve pravne poslove u SAD-u), tako da meni ostaje čistih 70% koji se onda još oporezivaju u RH. Koliko će mi onda RH uzeti od tog iznosa od 70%? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.