Jump to content

Pravo građenja


Senco48

Preporučene objave

Poštovani, molim za pomoć!

 

Stjecatelj sam prava građenja koje se odnosi na prenamjenu dijela tavana u stambeni prostor.Zgrada ima tri suvlasnika Svi suvlasnici su potpisali Međuvlasnički sporazum kojim su definirali korištenje zajedničkih prostora tavana i podrumskih prostorija pojedinom suvlasniku prema diobenim nacrtima koji su sastavni dio sporazuma. Nadalje svi suvlasnici su potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja na dijelovima zajedničkih prostora koje su definirali Međuvlasničkim sporazumom i diobenim nacrtima. I konačno suvlasnici su si međusobno izdali neopozive i trajne suglasnosti kojima si odobravaju samostalno poduzimanje svih pravnih i drugih radnji za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole za prenamjenu tih prostora ( u stambeni ili poslovni ) i poduzimanje svih građevinskih radova prema svojem projektu bez ikakvih daljnjih pitanja ostalih suvlasnika. Svi navedeni dokumenti ovjereni su kod javnog bilježnika. Napominjem da naveden prava građenja još nisu unjeta u ZK kao teret građevine , a zgrada još nije etažirana.

Kako ja sada nemam više interes realizirati svoje pravo građenja bi želio isto prodati , odnosno prenjeti nekom investitoru. U tom smjeru sam oglasio prodaju. Međutim potencijalni kupci su jako sumnijčavi i boje se neke muljaže.

Prema mojim skoromnim saznanjima mislim da bi kupac kupnjom predmetnog dijela tavana postao suvlasnik stambene zgrade i plodouživatelj zemlijšta na kojoj je zgrada izgrađena .

E sad Vas lijepo molim da mi odgovorite :

 

1.Da li bi ja ovom opisanom prodajom učinio neke protuzakonite radnje ili čak kazneno dijelo prijevare u odnosu na kupca ( neki mi to insinuiraju )?

2.Kakav je status kupca koji nakon pribave svih dokumenata od nadležnih tijela legalno započne i završi prenamjenu tavanskog prostorau stan u pogledu uknjižbe tog stana u ZK ?

3.Da li bi se nakon završetka izgradnje stana i provedbom etažiranja stabmene grade, kupcu promijenio ststus vlasništva , dakle uključujići i pripadno zemljište?

U naprijed zahvaljujem na svim raspravama i sugestijama !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.Ako je potencijalni kupac upoznat sa svim relevantnim činjenicama kako ste ih naveli, nema ništa protuzakonitog.

2.Kupac ne može upisati vlasništvo prije provedbe etažnog elaborata u z.k.

3. Kupac postaje suvlasnik zgrade i pripadajućeg zemljišta u odgovarajućem udjelu sukladno etažnom elaboratu.

 

Termnin 'pravo građenja' u pravnom smislu nema značenje koje ste opisali. Sukladno Zakonu o vlaništvu, termin znači pravno-vlasnički reguliranu gradnju objekta na tuđem zemljištu .

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru g. felixx !

 

Zbunio me sadržaj članka i ZV-a :

 

Sadržaj prava građenja

Članak 281.

(1) Tko je nositelj prava građenja taj je i vlasnik zgrade koja je pripadnost toga njegova prava, a glede zemljišta koje je opterećeno pravom građenja ima ovlasti i dužnosti plodouživatelja; svaka tome suprotna odredba je ništava.

Znaći transakcija bi mogla teći na slijedeći naćin:

1. Sa kupcem sačinim ugovor kojime ustupam ( prodajem ) pravo građenja na predmetnom tavanu sa tabularnom izjavom

2. Na temelju tog ugovora Kupac u ZK sada svoje pravo građenja upisuje kao teret na predmetnu nekretninu.

3. Kupac na temelju ove uknjižbe dokazuje svoj pravni interes i ishodi sve potrebne dokumente za početak i završetak izgradnje stana, uporabnu dozvolu i sl.

4. Po dovršetku izgradnj stana kupac provodi etažni elaborat i nakon toga vrši upis svog stana u ZK.

E sad postavlja se pitanje s obzirom da zgrada do sada nije etažirana, pa treba etažirati sve stanove, da li u procesu izrade elaborata svi ostali suvlasnici moraju dati ponovnu suglasnost za novoizgrađeni stan.S obzirom na činjenicu da predmetni tavanski prostor nije više zajednički dio zgrade.

Ili postoji druga varijanta da kupac u vanparničnom postupku izvrši etažiranje samo svog novog stana nezavisno od ostalih suvlasnika. Naime to pitam iz razloga što ima ljudi koji su prije par godina dali ( neopozivu suglasnost ), a danas se mogu predomisliti i odlučiti suprotno ako ih se to ponovno mora tražiti. Time bi se dovelo kupca u nezgodnu situaciju, a to nikako ne želim, već sve pošteno i legalno.

Hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

Molio bih Vas za mišljenje u vezi prava građenja.

Naime, prijavio sam se za projekt IPARD-a, mjera 302 i htio bih otvoriti 'Sportski centar za sportsku rekeraciju mladih' odn Fitness centar.

Prostor u koji bi se to stavilo je u sklopu šsportske dvorane (teretana, saune, masaža). Provjerom u knjige ustanovio sam da je sve etažirano.

U IPARD-u traže pravo građenja na taj prostor (dvorana već 5 godina ima uporabnu i građevinsku dozvolu).

Nadležni u Gradu su rekli da ne mogu dati pravo građenja jer time postajem vlasnik cijele dvorane.

 

Građevinski zahvat koji je predviđen u adaptaciji ne treba dodatnu građevinsku dozvolu (rušenje 3 nenosiva zida i ugradnja klimatizacije i ventilacije)

 

Molio bih Vas savjet da li je uopće moguće to riješiti i kako to provesti jer je u igri oko 1 mil KN, a tak prostor već 5 godina stoji prazan.

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dspikic je napisao:

 

U IPARD-u traže pravo građenja na taj prostor (dvorana već 5 godina ima uporabnu i građevinsku dozvolu).

Nadležni u Gradu su rekli da ne mogu dati pravo građenja jer time postajem vlasnik cijele dvorane.

 

 

Pretpostavljam da je došlo do kakvog nesporazuma, ili ste nešto krivo preveli.

 

Vi ne gradite objekat na tuđem zemljištu uz odobrenje vlasnika zemljišta.

 

Možda treba suglasnost vlasnika za zahvat + dozvola za rekonstrukcuju/adaptaciju + ugovor o najmu .... ili nešto slično.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

pozzz

ako mi mozete pomoci oko neceg sto neznam kome da se obratim a to je u svezi otvaranja teretane

evo kao prvo ja sam dobio od opcine prostor od 150 kvadrata na koncesiju od 5 god

inace potpis jos nije stavljen pa me zanima na sto da obratim paznju i buduci da nemam firmu zanima me jeli moguce otvoriti preko Udruge ili Kluba teretanu.

koje su zapreke u tome ako ih ima ili pak moram otvoriti firmu,zadrugu....

molio bih i sve koji imaju teretane ili su ih pak imali neka mi se jave s odgovorom ako ga znaju bilo pravnim bilo nekim drugim pa i savjetom

sve prihvacam

MAIL alegregaucho10@yahoo.com

HVALA VAM UNAPRIJED

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija