Jump to content

problem u vezi alimentacije


satea

Preporučene objave

Pozdrav !

Molim Vas da me savjetujete: redovna sam studentica 3 godine,moj otac redovno plaća alimentaciju za mene ali prije 2 godine bila sam prisiljena otići od kuće u kojoj sam živjela sa majkom i očuhom i dvoje polubraće jer me majka prestala financirati. S ocem nikada nisam bila u kontaktu,oduvijek sam živjela s majkom. Ona prima moju alimentaciju,te sam otišla živjeti sa dečkom koji već 2 godine plaća moju školarinu za fax i snosi druge troškove.Zanima me postoji li mogučnost da se moja alimentacija počne isplačivati meni na poseban račun i kome se moram obratiti za to?! unaprijed hvala :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne samo da postoji takva mogućnost, nego je to naprosto vaše pravo koje ste trebali ostvarivati već 2 godine. Pokušajte stupiti u kontakt s ocem (znate barem njegovo ime i grad u kojem živi) i obavjestiti ga o novonastaloj situaciji te zatražite da ubuduće alimentacija bude uplaćivana na vaš račun. Ako baš nemate nikakve podatke o njemu, javite se majci i zatražite ih.

Ovo što sam gore napisala se odnosi na slučaj da stvarno više niste u dobrim odnosima s majkom pa da je ne želite zamoliti da taj novac proslijeđuje vama, a da ipak ne želite slučaj dovesti do suda, jer naravno to vam uvijek ostaje kao opcija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što moj otac ne plaća alimetaciju "dobrovoljno", nego mu direktno odbijaju s plaće prije par godina smo imali spor u kojem je on tražio da se iznos smanji,imam pravo na 23% njegove plaće.Ja sam od majke tražila samo za iznos školarine ali ona mi već 2 godine nije dala niti lipe :( pod izgovorom da i ona treba preživjeti ( i majka i očuh rade). Znači nemogu se obratiti niti jednoj(majci) niti drugoj(ocu) strani. Puno Vam hvala na Vašem odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Felixx hvala Vam na vašem odgovoru, iako nisam znala da životom u "izvanbračnoj zajedinci"( negdje sam pročitala da je to zajednica koja ima pravni učinak nakon 3 godine života ili ranije ako je rođeno dijete)u koju su me oni natjerali uskračujući financijska sredstva za nastavak školovanja. prestajem biti dijete mojih roditelja. Smatram da bi oni ako postoji mogućnost trebali osigurati sredstva za daljnje školovanje.To je samo moje mišljenje,ali svejedno hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

od majke tražiti sve dosad primljeno od oca na ime alimentacije i to tužbom za stjecanje bez osnova ,uvečeno za zatezne kamate (ali samo od razdoblja kad ste prestali živiti u majčinom kućanstvu)

tužbom tražiti i alimentaciju od majke za isto razdoblje.

uvečano za zakonske zatezne kamate .

ako majka odbija uplaćivati zakonski dužno uzdržavanje obratite se Općinskom državnom odvjetništvu.

ocu dojavite Vaš broj tekučeg računa i da alimentaciju uplaćuje na navedeni tekuči račun.

imate pravo na besplatnu pravnu pomoć (alimentacija)

nakon tri godine života sa izvanbračnim partnerom.

smatra se da ste u izvanbračnoj zajednici a što nije dobro u odnosu na uzdržavanje roditelja.

ali izvanbračna zajednica se mora dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija