Jump to content

nasljednički problemi


marlboroman

Preporučene objave

Ako mi iko može pomoći,odgovoriti na pitanja, bio bih mu neizmjerno zahvalan.

 

1.Što ako sud ne pokrene(već skoro 3.godina)ostavinski postupak po službenoj dužnosti,te eventualne posljedice toga za nasljednike?

2.Mogu li vjerovnici pokrenuti ostavinski postupak,ako mogu u,kojem slučaju?

3.Postoji li neki rok zasate za dugove ostavitelja?

4.Terete li nasljedenika dugovi ostavitelja koji su dovedeni do rješenja o ovrsi,te dugovi koji još nisu došli do rješenja o ovrsi?

5.U kojem trenutku nasljednici postaju nasljednici(radi se o nasljednicima prvog reda),u trenutku smrti ostavitelja ili nakon provedenog ostavinskog postupka?

6.Nasljeđuju li nasljednici otvorene firme(d.O.o.)ostavitelja,te u kojoj mjeri nasljeđuju obaveze istih?

Napomena:ne postoje novčana sredstva u nasljedstvu već samo nekretnine.

Unapred zahvalan..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Mogu ga pokrenuti nasljednici koji postaju stranke u postupku ili druge osobe koje ne mogu učestvovati u samom postupku. Nepokretanje ostavinskog postupka nema utjecaja na nasljednike u smislu da bi zastarjelo pravo na nasljeđivanje, a da li ima utjecaja na stanje imovine koja je bez jasno definiranog vlasnika ovisi o konkretnom slučaju.

 

2. U načelu da, budući da sud provodi ostavinski postupak po službenoj dužnosti iza ostavitelja koji je imao nekretnine, a u zakonu to nije uvjetovano time tko je sudu dostavio podatke. Međutim, moje osobno iskustvo je da neki sudovi u praksi prihvaćaju samo prijedloge za pokretanje ostavinskog postupka koje podnesu nasljednici.

 

3. Da.

 

4. Da.

 

5. U trenutku smrti ostavitelja, ali se njihovi suvlasnički dijelovi (koji mogu biti jednaki i nuli, npr. u slučaju odricanja) utvrđuju u postupku.

 

6. Da u smislu vlasništva, kao imovinu, dakle firme kao pravne osobe. Obaveze tih pravnih osoba nisu predmet nasljeđivanja budući da one ne pripadaju ostavitelju nego pravnoj osobi koja nije preminula nego egzistira bez prekida. Vlasnik (i raniji i novi) odgovara za te obaveze prema odredbama koje se odnose na poslovanje d.O.o.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija