Jump to content

Porez na prvu nekretninu - oslobođenje


Brane3

Preporučene objave

Pitanje: djevojka i ja kupujemo nekretninu. Ona nije do sada bila vlasnik nikakve nekretnine, a ja sam za svoju prvu nekretninu bio oslobođen od poreza. U slučaju da je ona vlasnik 1/2 stana onda bi ona trebala biti oslobođena plaćanja poreza za svoj dio (koji je manji od 50m2), a ja bih morao platiti za svoj dio.

Zanima me je li to točno i može li omjer vlasništva biti još povoljniji u njenu korist (budući da se tako plati manji porez)? Dakle može li ona biti npr. vlasnik 3/4, a ja 1/4 stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Na kupnju prve nekretnine ona je oslobođena plaćanja poreza, do 50 m2 nekretnine. Ako se radi o nekretnini koju kupujete direktno od investitora porez ne plaćate na cijeli stan nego samo na odgovarajući dio zemljišta na kojem se zgrada nalazi. To vam nisu tako veliki iznosi i ne prelaze par tisuća kuna, maksimalno.

Porez je na cijeli stan ako ga kupujete od fizičke osobe....(odnosno na vrijednost stana)

 

Savjetujem da pazite na sljedeće- umanjivanjem svog dijela, istina platit ćete manji porez sada, ali ako (nedaj bože) nastupe problemi među vama, računajte s time da će ona biti vlasnik 3/4, 4/5 stana.... a vi 1/3,1/4,1/5 ili kako se već dogovorite i u slučaju razlaza, rastave..... imat ćete pravo na toliki dio nekretnine.

Pa vidite što vam se više isplati. Platiti porez sada i biti mirni, ili ne platiti porez sada a riskirati u budućnosti....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija