Jump to content

povišenje iznosa privremenog uzdržavanja od strane CZSS-a


Beata

Preporučene objave

želim pomoći prijateljici koja za dvoje mldb.djece prima privremeno uzdržavanje od CZSS-a:

 

-u vrijeme odobravanja iznosa 2009.god.djeca su bila starosti 10 i 8 godina - sada su skoro 12 i 10 - majka ima pravo na uzdržavanje do listopada 2012 god kad će djeca preći dobne skupine za veći iznos - da li majka može od centra zatražiti veći iznos ili se od početka do kraja isplaćuje onaj koji je odobren 2009.god?

 

hvala na savjetima :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"...-u vrijeme odobravanja iznosa 2009.god.djeca su bila starosti 10 i 8 godina - sada su skoro 12 i 10 god"

 

znači, može tražit povišenje iznosa - za svako dijete koje prijeđe granicu dobne skupine po kojoj se određuje visina naknade?

 

ovo što je bilo 8, a sad je 10 je u skupini 7-12 godina i tu još ne može ništa, a za ovo što je bilo 10, a 19.07. će biti 12, također ne do 19.07.2012.kad će napunit 13 godina, jel tako? pravo na uzdržavanje ima do rujna, 2012., znači samo tih 2 mjeseca može tražit veći iznos za 1 dijete? drugo će ostati u kategoriji 7-12 godina za vrijeme prava na naknadu.

 

otac se nikako ne brine za njih - niti ih viđa, a za vrijeme viđanja izlagao ih je djeci neprimjerenim sadržajima(porno filmovi i sl) majka je navrijeme primjetila promjene na dječjem ponašanju i djeca su joj se povjerila - da je otac tražio od njih stvari koje spadaju u incestno-pedofilske radnje. od toga ih je na svoj način zaštitila(upozorila je oca da su joj se djeca povjerila i da više neće dozvoliti da se na njima izživljava). Djeca naravno odbijaju ići k njemu jer su doživjela traumu. Nažalost,nije ga prijavila nadležnim institucijama jer se boji - za vrijeme braka bio je agresivan i nasilan i prema njoj i djeci i zna da kad bi u zatvoru završio, po izlasku bi im se želio osvetit i sigurno bi im fizički naudio. Otada se djeca ne viđaju s njim, on ne traži, a djeca ne žele.

Majka ima malu plaću pa joj to uzdržavanje od centra i dječji doplatak spašavaju situaciju, ali što nakon isteka roka od 3 god?

otac je u međuvremenu obolio od parkinsonove bolesti(obiteljska bolest, zasad u početnoj fazi), ne radi (i prije pojavljivanja prvih simptoma bolesti nije radio), samo kratko vrijeme je plaćao uzdržavanje/nekoliko mjeseci/ u iznosu od 800,00 kn za oboje djece. S obzirom na bolest, njegovu nebrigu oko liječenja (već godinama konzumira marihuanu što je sigurno pridonijelo bržem napretku bolseti), za pretpostaviti je, da i da želi, teško bi našao posao. Živi kod djevojke i kao ona ga uzdržava i jedva je dočekala da djeca prestanu dolaziti jer je mlada i djeca je ne zanimaju). Što je majci činiti - da li može pokrenuti postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti oca i kako taj postupak ide? Da li onda ima pravo na daljnje dobivanje uzdržavanja od centra ili kakav drugi oblik pomoći?

Ili je bolje da traži od njegove majke koja radi, ima stan i živi sama, nema nikoga za uzdržavanje?

 

Ovo je malo kompleksnija situacija, ali molim vas potrudite se i savjetujte, sama se baš ne snalazi u bespućima institucija, nema novaca za odvjetnike (znam da ima pravo na besplatnu pravnu pomoć pa kad dobijem osnovne smjernice na to ću je uputit, al da znamo odakle krenut jer djeca rastu, a s njima i njihove potrebe i sve im je teže objasnit da mama ne može kupit računalo i slično

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

hvala, to znam i to ću joj svakako pomoći oko realizacije. ali zanima me način pokretanja postupka oduzimanja poslovne sposobnosti-dal ga on akao bivša supruga može pokrenut i kako se to odražava na naplatu alimentacije? dal to išta pomaže ili odmaže da ona brže dođe do prava njihove djece o kojoj zapravo ona jedina brine jer njega ne zanimaju ni u kakvom pogledu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija