Jump to content

protupravno useljenje


123456789

Preporučene objave

evo ovako ide priča....

Davnih dana moji pradeda, deda i mama i braća su se dogovorili da svu imovinu (oranice,voćnjake, kuću) prepišu na jednog ujaka, da se izbjegnu sve zavrzlame nasljeđivanja i sl., dakle neka imovina bude u njegovom vlasništvu ali se uji i mami dopušta korištenje u bilo kojem trenutku, i čak ako im bude bio potrebno ujak će im morati i dati dio zemlje (u slučaju nužde) ali pravo korištenja imovine imaju pravo u bilo kojem trenutku. Ni mama ni ujaci ne žive na toj adresi.

U međuvremenu je u toj kući živjela samo baka Pa se dogodio rat, pa je baka protjerana ( nakon nekog vremena smo ju smjestili kod nas) i sad nakon x godina u dogovoru sa ujacima otac kreće u obnovu kuće u cilju da se baka ima gdje vratiti ( i naravno oni s njom jer nije bila sposobna za samostalni život, slabije je vidjela slabije se kretala, ali i dalje nepobjedivog duha :)) i tako je tata ugradio pvc stolariju, pogletao, pofarbao, uveo ponovno struju (i račune plaćao koji dolaze na njegovo ime) i tako su se preselili dole prvotno samo preko ljeta (zbog grijanja, nije bilo vode u kući i sl.) ali su druge godine odlučili okušati sreću preko čitave godine, u međuvremenu smo napravili kompletnu instalaciju vode (na bazi hidropak-cisterna) i renovirali (bolje rečeno napravili jer u kući nikada nije bilo vode ni kupaone), i počeli su roditelji obrđivati vrt i dobili prvu ovcu i kozu, i kravu i živjeli miran seoski život...da bi odjednom dole došla djeca i žena vlasnika (ujaka) i valjda su im se svidjele preinake pa su počeli provocirati (ujna najviše) da šta će njima tu krava, da sad bi se oni mogli vratiti (napomena ne možeš se negdje vratit ako nisi negdje nikada živio) i brinuti za baku, na što je baka (koja je jedina stvarno i živjela prije rata tamo) rekla je da joj oni ne trebaju...jer je onaj period kad je živjela sa njima bio najgori period života (verbalna zlostavljanja,ponižavanja i sl. to je bio period između protjerivanja i prije nego što su moji roditelji forsirali da dođe živjeti kod nas-počela je vidno stariti i propadati-rezultat "divnog" suživota valjda...) i samo napominjem da im nitko nije branio ni ulazak u kuću, niti ih je tjerao nego su ugošćeni kao normalni ljudi.. i nakon toga se sve smirilo nastavilo normalnim tokom. U međuvremenu je baka umrla. i roditelji su nastavili živjeti dole jer imali su životinja i bilo je pred zimu i nastavili su živjeti. Ujak se uopće nije javljao ni tražio da isele, nego je bratić (njegov sin) podnio kaznenu prijavu protiv mame da se protupravno uselila (napomena da je prilikom prepisivanja imovine na ujaka slkopljen usmeni dogovor da će svi imati pravo korištenja imovine). dolazili su inspektori i uzeli izjave, i predmet proslijedili državnom odvjetništvu. Roditelji su odlučili iseliti ali ne mogu odmah jer trebaju prodati kravu, ovce koze. I sad je ujak nedavno (prije koji dan) poslao zahtjev da se isele do 01.06. jer čine kazneno djelo protupravnog useljenja u tuđi dom. Ali da kuću moraju ostaviti u viđenom stanju (tj. nek si ti uložio u kuću a sad mi to sve ostavi ?!?).

Znam da je sve izvedeno na najgori mogući način sa jako puno propusta, ali šta je tu je. Sad moje pitanje je kako to sad ide, da li roditelji imaju pravo biti u kući do presude? Kako i da li uopće odgovarati na njihove "zahtjeve" i da li imaju roditelji pravo tražiti odštetu za održavanje kuće jer kao što sam rekla obnovili su kuću, plaćali režije i sl.? I da li imaju prilikom iseljavanja pravo to sve izvaditi (PVC stolariju, hidrofor, instalaciju vode odvoda - imamo sve račune kada se to sve nabavljalo) i općenito što savjetujete u vezi čitavog slučaja.

 

Unaprijed puno hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko rasprava za kuću i iseljenje još traje

podnijeti protutužbeni zahtjev za povrat uloženoga u obnovu kuće.

ako je sud po tužbi za iseljenje završio

podnijeti tužbu za naknadu štete i povrat uloženoga sa zakonskim zateznim kamatama od dana ulaganja.

bilo bi korisno savjetovati se sa odvjetnikom

koji bi vas i zastupao pre sudom.

 

da ste bili zastupani po odvjetniku bolje bi prošli

bilo je moguče tražiti vlasništvo nad kućom zbog ulaganja.

 

usluge odvjetnika su skupe

ali zna biti skuplje ako se zastupate sami bez upoznavanja sa zakonskim mogučnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija