Jump to content

Nekretnina nad kojom nije provedena ostavinska... HITNO!!!


babavanga

Preporučene objave

Poštovani,

 

tri mjeseca nakon smrti majke (prije nešto više od godinu dana) je provedena ostavinska rasprava kod JB u kojoj su sudjelovali nasljednici 1. reda - bračni drug i dva sina (od kojih sam jedan ja). Pri tome nije dijeljena nekretnina koja se u zemljišnim knjigama vodi kao očeva, a u potpunosti je stečena tijekom braka. Pri ostavinskoj raspravi ju nitko nije spominjao (možda je to sretna okolnost, jer sam po očevom i bratovom zahtjevu tada bio spreman odreći se svoga dijela ocu u korist). Na nekretninu založno pravo ima banka (stambeni kredit izlazi za 2-3 godine, nositelj je otac, a sudužnik je bila majka).

 

Jedan sin (ja) živi s obitelji 6 i pol godina u nekretnini koja do tada nije bila dovršena za stanovanje. Tom prilikom dobivam punomoć od strane oca za adaptaciju i ulaganje u nekretninu (podigao sam stambeni kredit, pri čemu je bilo potrebno priložiti takvu vrstu punomoći). Uloženo je solidnih novaca i računi su čuvani.

 

E, sad ulazimo u sferu poremećenih obiteljskih odnosa.

 

Otac kuka kako više ne može plaćati svoj kredit i kako će zbog toga prodati kuću, ali i odbija moju ponudu da ja nastavim s otplatom njegovog kredita. Plaćanje preostalih rata kredita sam mu ponudio (jer mi to ne bi bio problem) i prije 6 i pol godina, no on i tada to odbija, tvrdeći da on želi napraviti nešto za nas dva brata.

 

Sada traži i da napustim nekretninu što ne želim prihvatiti, jer nemam kamo i s čim. Svaka kuna viška je godinama ulagana u postojeću nekretninu u kojoj i živim.

 

Usmeni dogovor je bio:

 

a) roditelji (pokojna majka i živi otac) ne žele u tu kuću

b) na gornju etažu (1/2 nekretnine) ne ulazim, jer će nju danas-sutra dovršiti brat i eventualno zasnovati u njoj obitelj

 

U međuvremenu brat se prezadužio nenamjenskim kreditima (oko 100.000,00 kn) i bojim se kako je to prava pozadina zašto bi otac htio prodati kuću. Brat je odustao i od ideje da useli na gornju etažu zbog trenutnih okolnosti, ali i svakako zbog financijske nemoći.

 

 

1. da li ima osnove i kod koga (JB ili Sud) tražiti provođenje ostavinske rasprave na navedenu nekretninu kako bih se uknjižio kao vlasnik na dijelu koji mi i pripada (ako se ne varam 1/3 majkine polovice)?

 

2. da li se umanjuje vrijednost ostavine za onoliko koliko sam joj podigao vrijednost svojim ulaganjem i održavanjem ili se time može teretiti očeva polovica koja je van ostavine ili se kao vrijednost ostavine uzima stanje koje je bilo prije moje investicije (prije 6 i pol godina)?

 

3. da li imam pravo prvokupa temeljem gore iznesenih činjenica (moguće suvlasništvo, adaptacija i ulaganje, stanovanje) ukoliko dođe do razdiobe sudskim putem?

 

4. što se događa ukoliko otac namjerno ne plaća rate kredita i izazove probleme s bankom?

 

 

Molim vas da nitko ovo ne shvati krivo. Meni je dosta ucjena, mjenjanja dogovorenog i igre s mojom sudbinom. Dosta mi je i da trpim i strahujem zbog nečije nelikvidnosti i pohlepe. Namjeravam u ovo ući pošteno, ali svakako bez ikakvih emocija. Dakako da namjeravam angažirati odvjetnika, ali me prije toga zanima vaše mišljenje.

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moguće je :

pokrenuti ostavinsku za naknadno pronađenu imovinu

(sa predhodnim rješenjem sa ostavinske kod istog suda ili javnog bilježnika)

bračna stečevina je imovina stečena u braku i vlasništvo je oba bračna partnera u omjeru 1/2 i 1/2 osim ako sud utvrdi drugačije temeljem diokaza.

bračnu stečevinu treba dokazati (bračni partner umro )

 

od vlasnika nekretnine tužbom tražiti povrat uloženih sredstava (uvečano za zakonske kamate)kojima je uvečana vrijednost nekretnine .

tužbom tražiti vlasništvo nad nekretninom zbog ulaganja i povečane vrijednosti nekretnine.

u oba slučaja spor treba upisati u vlasnički list

radi onemogučavanja prodaje nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija