Jump to content

ZAJEDNIČKA ILI SIMULTANA HIPOTEKA


anonimno

Preporučene objave

Simultana hipoteka je založno pravo koje radi osiguranja jedne tražbine tereti nekoliko nekretnina tako kao da se sve one zajedno jedna nekretnina. Pritom te nekretnine ne moraju biti ni susjedne, niti trebaju biti u istoj katastarskoj općini; ako su u različitim, tada se upisane u uloške različitih gl. knjiga, koje se vode svaka kod drugog suda, ali to nije prepreka tome da sve te nekretnine zajedno osiguravaju istu hipotekarnu tražbinu, kao da su sve one zajedno jedna nektetnina.

Zajedničku se hipoteku osniva na nekoliko nekretnina, s time da će za to biti potrebno da su glede svake od tih nekretnina ispunjene sve one pretpostavke koje bi i inače trebale biti ispunjene za osnivanje hipoteke ne njoj:

1) zalogodavčevo vlasništvo te nekretnine

2) valjani pravni temelj za osnivanje založnog prava na njoj

3) čin upisa(uknjižba, predbilježba) hipoteke u zk kao tereta na toj nekretnini.

No, sama činjenica da se te pretpostavke ispunjene glede nekoliko nekretnina, pa da je u zk ulošku svake od tih nekretnina upisana hipoteka za osiguranje iste hipotekarne tražbine, još je ne čini zajedničkom.

Da bi ina to bila, u svakom od tih uložaka mora biti upisano(zabilježeno) da je to zajednička hipoteka. Kad se neku hipoteku upisuje kao zajedničku, tada se jedan uložak u koji je upisana ta hipoteka označuje kao glavni, a ostali ulošci u kojima su upisane hipoteke za istu tražbinu - kao sporedni.

U glavnom se ulošku stavlja uz upis hipoteke zabilježba zajedničke hipoteke s uputom na sporedne uloške, a u svakom od sporednih se uz upis hipoteke takvom zabilježbom upućuje na glavni uložak. Tek ovim zabilježbama zajedničke hipoteke, povezuju se hipoteke koje bi inače bile odvojene(makar osiguravaju istu tražbinu), u zajedničku hipoteku, s tome odgovarajućim posljedicama.

U pravilu će vijerovnik biti taj koji će tražiti osnivanje zajedničke hipoteke na više nekretnina kao zajedničke.

 

 

Eto, to je ono što je navedeno u Gavelli, i mislim da je sasma dostatno za odgovor, makar u komisiji bila i Gđa. JOSIPOVIĆ!

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija