Jump to content

skrbništvo nad ocem alkoholičarom i kockarom...


tomo2011

Preporučene objave

poštovani, treba mi pomoć, imam par pitanja. otac je hrvatski branitelj, sa ptsp-om, invalid domovinskog rata, proveo 4 mjeseca u srpskim logorima. danas je čovjek s velikim problemima, više puta je bio na liječenjima od alkohola, na rabu 2 puta, u zagrebu 3, ali nije se izlječio, dan danas pije i to puno, ali i kocka, prokockao je auto, mirovina mu je u velikim zaduženjima od 8 tisuća on dobije 1500 kuna i to je dobro jel bilo je vremena kad nije ništa dobijao, ali ne plaća nikakve račune, mama od svojih malih primanja plaća račune, kupuje hranu i sve potrpštine i to sve traje 5-6 godina. maloljetni brat živi s njima, ja sam otišao zbog posla u drugi grad. problem je što je ovaj vikend završio na psihijatriji jer je pao na ulici (imao je 3 promila u krvi), ali se odbija lječiti. pa me zanima dali mama može dobiti skrbništvo nad njim, koliko traje sudskim postupak i koliko će to koštati i hoće li onda kada/ako mama dobije skrbništvo on morati prisilno ići na liječenje? hoće li mama imati kontrolu nad njegovim primanjima? i najbitnije kome se obratiti?

unaprijed puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo vrlo sličan problem- oca branitelja s PTSPjem koji je uz to zbog dobi i organske bolesti psihički promijenjen. Zbog specifične ozljede ne može shvatiti matematiku na nivou zbrajanja i oduzimanja dalje od dvadeset. Posljedica toga je je neviđeno rasipništvo, jer npr, ne zna razliku između 10, 1000 i 100.000kn. Spolno se neodgovorno ponaša, pronalazi brojne partnerice za koje se ženi i razvodi nakon što ga iskoriste. Potrošio (Ulupao!!!) je neviđenu količinu novca, od dionica, fondova,od velike mirovine ostalo je 1800kn koju mu ne smiju plijeniti i invalidnina. Sad se borimo da ne ostane i bez kuće koju je dobio od države i koja je pod ovrhom jer zadnja(bivša) supruga nije u 3 godine platila niti kune režija i opteretila je kuću hipotekama.

Dosada su nam u "institucijama" govorili da ne možemo ništa dok je god on poslovno sposoban, a kad ostane bez sredstava za život da ćemo ga mi, odrasla djeca s vlastitim obiteljima i životima morati uzdržavati.

 

Vaša se majka ako to želi može razvesti, i time se osloboditi odgovornosti za očevo neodgovorno ponašanje, ali djeca , nažalost ne mogu.

 

Najnovije vijesti su da nam Centar za soc.skrb ipak preporuča da pokrenemo postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti i stavljanje pod skrbništvo, iako nas i sami upozoravaju da je ishod i trajanje postupka neizvjesno.

Soc. radnica s dugogodišnjim iskustvom kaže da ishod postupka ne ovisi samo o dijagnozi - (u gornjem slučaju Vaš otac za razliku od našeg ima 3 psihijatrijske dijagnoze- PTSP, alkoholizam i ovisnost o kocki, uz to vjerojatno ima i bar još nekoliko drugih dg: npr. depresija, oštećenje jetre, kronična upala gušterače itd), koliko nesposobnost osobe da se brine za sebe i svoje interese.

Sve ovisi o tome kako će se prezentirati na sudu.

Važan detalj na koji nas je upozorila jest da ukoliko sami podnesemo zahtjev sudu za oduzimanje poslovne sposobnosti sami i snosimo sve sudske troškove, vještačenja i sl, a ako je podnosilac CZSS, (na vaš zahtjev njima, ili oni mogu čak postupati na anonimnu prijavu), troškovi postupka padaju na teret države.

Tko ima podrobnije ili točnije podatke neka me ispravi ili nadopuni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemojte se nadati da će CZSS riješiti sve vaše probleme pokretanjem postupka za lišenje poslovne sposobnosti.

 

Ako Vašeg oca treba lišiti poslovne sposobnosti, sud može odrediti da ga se liši djelomično (npr. za odlučivanje o liječenju ili za raspolaganje imovinom) ili u potpunosti. Ako Vaša mama bude skrbnica (ili bilo tko drugi), imati će ovlasti poduzimati pravne radnje u tim dijelovima ili potpuno u ime Vašeg oca. Međutim, u praksi to ne mora značiti da ako je on lišen poslovne sposobnosti za odlučivanje o liječenju, da će traženje skrbnika za liječenjem u bolnici rezultirati i time da će on doista tamo biti primljen s obzirom da liječenje ovisi o medicinskim indikacijama, a ne o odlukama skrbnika. Ako on nema volje za liječenjem, niti jedna pravna odluka ne može dovesti do uspjega u liječenju, jer će on uvijek izbjegavati suradnju i pronalaziti načina da se ne liječi. I što se tiče liječenja, sad kada je poslovno sposoban i odbija liječenje, u bolnici liječnici mogu pokrenuti postupak za prisilni smještaj po posebnim zakonskim odredbama.

 

Drugo, u vezi upravljanja i raspolaganja imovinom, ako to Vaša mama bude ili neki drugi član obitelji, morat će CZSS svakih 6 mjeseci davati izvješće o tome na koji način se raspolagalo s tom imovinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija