Jump to content

IVoda iz kanalizacije u podrumu


Adnanela

Preporučene objave

Prije dva dana prilikom žešćeg nevremena u zgradi se izlila voda iz kanalizacije u podrume i poplavila cca 20 cm podrume i prostorije i uzrokovala popriličnu štetu i nesnosan smrad.To se događa jednom godišnje..ovo je već 4 ili 5 godina, prilikom obilnijih kiša!Gospoda iz vodovoda prijašnjih godina su slali interventu ekipu da očisti obližnje šahte na cesti i voda se povlačila i uredno svaki izlazak naplaćivala preko naše pričuve..a mi koji smo oštećeni i poplavljeni još smo plaćali tu uslugu.Ovaj put su došli..šmrkom oprali podrume i za dva dana to dezinficirali nekim sreddstvom i ne znam uopće na čiji račun.E sad da li oni imaju pravo to naplatiti od pričuve.?da li mi imamo pravo na odštetu jer uredno plaćamo i pričuvu,odvodnju,slivne vode i oostale namete a podrumi nam redovno plave i uništavaju imovinu i konstrukciju same zgrade.To je zaraza...fuj!!!MOLIM SAVJET!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U odvodnji imaju podatak koji se stručno zove ' najviša kota usporene vode'.

To je razina do koje raste voda u sistemu odvodnje za vrlo obilnih padavina.

 

U vašoj zgradi ne bi smjelo biti odvodnih mjesta (podnih sifona, šahtova kanalizacije) ispod te razine. Ako ih ima , oni nisu odgovorni, a vaša zgrada je tehnički gledano - neispravna.

 

Za šahtove izvan zgrade je odgovoran onaj na čijem se zemljištu nalazi, i tko ga koristi. Ako se radi o sabirnom šahtu za potrebe samo vaše zgrade, vi ste ga dužni čistiti.

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle,zgrada je rađena pedest i neke..postoji u hodniku podruma šahta na niožoj razini od ceste iz koje se izlijeva sve u naš podrum ali ne zbog začepljenosti te šahte već zbog začepljenosti šahte na cesti kraj zgrade,jer kad ruknu žešće kiše ona se napuni vodom,lišćem i granjem ,začepi se te tek onda naš podrum strada...kontao sam zabetonirati poklopac šahte al kaže susjed da će nam onda voda ruknuti u stanove kroz odvode..i onda još gore...!Zanima me pravna odgovornost a li se može ko tužit ili osigurat ili šta već??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Adnanela je napisao:

kontao sam zabetonirati poklopac šahte al kaže susjed da će nam onda voda ruknuti u stanove kroz odvode..i onda još gore...!Zanima me pravna odgovornost a li se može ko tužit ili osigurat ili šta već??

 

Ako voda do sada nije prilikom poplavljivanja podruma 'ruknula' u stanove, vjerojatno neće niti ako se šaht zabrtvi (ne betonom, nego možda postaviti vodonepropusni poklopac okna). Svakako bi trebalo prije proučiti instalacije. Sustav odvodnje oborinskih voda u pravilu ide vanjskim rubom objekta, i odvojen je od odvodnje sanitarne vode, koja ide vertikalama unutar zgrade. Oba sistema spajaju se u sabirnom oknu (šahtu) izvan zgrade. Kada se uslijed nepogode ekstremno poveća dotok oborinskih voda, dolazi do zagušenja u tom sabirnom oknu, pa poraste nivo oborinskih voda, koje se onda 'vraćaju' u vaš podrum.

Tome je razlog a)loše konstruirano okno, b) smeće koje zatvori odvodnu cijev sabirnog okna ili c) mali kapacitet odvodnje kanalizacijske mreže dalje od sabirnog okna.

 

U slučaju a) i b) , krivnju snose suvlasnici zgrade, a u slučaju c) bitan je podatak koji sam naveo - 'najviša kota usporene vode'.

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija