Jump to content

"Majstori" ofarbali auto


radesko

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Ne znam jesam li pogodio tematski ovaj forum pa u slucaju da sam pogrijesio, unaprijed se ispričavam.

Problem je sljedeći:

Radnici kod susjeda su ostatak od unutrašnje boje izlili na krov i ta je boja prešla preko žlijeba i cijeli auto zabjelila. Nakon pranja, na autu su ostale masne mrlje koje su očigledno oštetile lak, što upućuje na to da u toj smjesi nije bila samo unutarnja obična boja (moguće je da je bila i ipregnacija). Nismo prijavili policiji ali smo uslikali iz svih mogućih pozicija i imamo svjedoke koji su vidjeli da nam boja pada po autu. Šef majstora je rekao kako ce on to sanirati te je auto prešao nekim ručnim premazom. Na prvi pogled se sve činilo u redu ali nakon pranja auta sve mrlje su se opet vratile. Sada nas, naravno, taj šef optužuje da smo mi sami krivi tome jer on je popravio auto... Uglavnom, zanima nas koje su nam mogućnosti za policiju, sud, osiguranje (imam osjecaj da nema prijavljene radnike)? Molim pomoć, jer od prskanja boje je proslo gotovo 40dana :(

 

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Imate rok 3 godine od nastale štete da tražite naknadu za nju. Sudskim putem, naravno. Šef radnika vam očito ne želi više dobrovoljno pomoći pa je jedini ishod tužba, sudskim putem.

 

Ovo nije slučaj 'joj, dogodilo se'. Naveli ste: 'radnici kod susjeda su ostatak od unutrašnje boje izlili na krov i ta je boja prešla preko žlijeba i cijeli auto zabjelila' - to je krajnja nepažnja i oni na osnovi Zakona o obveznim odnosima moraju odgovarati. Oni se toga mogu osloboditi jedino da dokažu da je boja prolivena i stigla na vaš auto bez njihove krivnje (npr. negdje ste nepropisno parkirali).

 

Čim vam je njihov poslodavac prihvatio sanirati štetu, priznao je krivicu pa to nije sporno. Jedini je problem što taj popravak nije kvalitetno izveden. Odgovoran vam je poslodavac tih radnika (jedino ako ste sigurni da su vam to radnici namjerno učinili, mogli biste direktno od njih tražit popravak štete).

 

Što se tiče opasne stvari koju je kolega spomenuo, to se tiče slučaja kad vas npr. ugrize pas jer je on u sudskoj praksi okarakteriziran kao opasna stvar. Boja se ne bi mogla podvesti pod ovaj pojam.

 

 

Da preciziram na kraju, po Zakonu o obveznim odnosima, na temelju članka 1085. koji uređuje popravljanje imovinske štete, oni su vam dužni ili popraviti boju na autu (povrat u prijašnje stanje, i to kvalitetno bez mrlja) ili vam isplatiti naknadu štete da si vi sami to popravite ili ako je nemoguć popravak, da dobijete novac u obliku satisfakcije (naknade).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija