Jump to content

Kakvu oporuku napisati....?


delas

Preporučene objave

Poštovani,

Davno prije(13 god.) poslije očeve smrti ja i brat smo se odrekli prava na dio koji nam pripada poslije očeve smrti u korist naše majke...što znači da je ona vlasnica svega...nekretnina....kuće i zemljišta.

Jednu kuću koju je stekla kao udovica poslije očeve smrti od druge osobe prepisala ju je tj. darovala mome bratu...a ova njezina kuča čija je vlasnica ona sama sada bi prepisala na mene oporukom tako da poslije njezine smrti bude samo moje (njezine kčerke) jer je brat namiren.

Koju i kakvu oporuku napisati, gdje je solemizirati i pohraniti da bude pravovaljana i nepobijena žalbom tako da moj brat nema više prava tražiti nužni dio te da u cijelosti sva nekretnina poslije ostavinske rasprave nakon njezine smrti ostane samo moje njezine kčerke(jer ču se ja brinuti o njoj do smrti)

Zahvaljujem. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško vam je dati odgovor koji bi vas apsolutno zaštitio. Oporuka se (vlastoručna,ili pisana pred svjedocima ili javna) može pobijati.... Brat može tražiti nužni dio, ... sve bi moglo odvesti u dugoročno parničenje sa neizvjesnim (i vjerojatno skupim ishodom troškova postupka)

 

Ako bi vam majka tu nekretninu ostavila na ime skrbi i brige za nju do kraja njenog života, najbolje vam je napraviti Ugovor o doživotnom uzdržavanju (sastavljaju ga odvjetnici i javni bilježnici... a ako znate, možete i sami, pa ga solemnizirajte kod bilježnika ili ovjerite na sudu)

To je onda naplatan pravni posao koji je puno teže pobijati i nekretnina koja je obuhvaćena takvim ugovorom ne ulazi u ostavinsku masu.

Time bi i vi i vaša majka bili zaštićeniji nego u slučaju oporuke (koja se može mijenjati doslovce svaki dan)

Ona da ćete se brinuti za nju jer ćete se ugovorom obvezati, a vi da se majka neće predomisliti za dan, dva, mjesec ili godinu i promjeniti svoju posljednju volju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sklopiti darovni ugovor (darovni ugovor možete kupoti u knjižari )i ovjeriti ga kod javnog bilježnika.

brat koji je od majke dobio kuću nema pravo na nužni dio

dar,kuća pokriva nužni dio .

 

ali ugovor o doživotnom uzdržavanju je povoljniji

i podrazumjeva brigu o roditelju.

ugovor odoživotnom uzdržavanju isključuje nasljeđivanje i nužni dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju ostavinske rasprave iza Vaše majke, Vaš brat, koji je već dobio dio imovine Vaše majke za života, neće imati pravo na nužni dio ukoliko je vrijednost već primljene nekretnine veća od njegovog nužnog dijela. Tako da je oporuka odnosno ugovor o darovanju, kao i drugi načini prijenosa ove nekretnine u vašu korist, uglavnom osigurani od njegovih potraživanja, ako je to sve što vas brine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam na odgovoru....ima se o tome zaista što raspravljati....ali svakako još jedno pitanje....ukoliko majka ne želi sklopiti ugovor o uzdržavanju sa kćerkom (samnom, jer se to mišljenje mijenja iz dana u dan a dužni smo je uzdržavati) za vrijeme svog života nego samo napiše vlastitu oporuku u kojoj mi "daruje ili ostavlja" nekretninu u cjelosti poslije svoje smrti..dali onda bez ugovora o uzdržavanju moj brat ima pravo tražiti nužni dio ako mu je mama za života darovala kuću na moru? tj. šta ako ona uopće ne napiše ništa tj. nema nikakve oporuke... šta nas dvoje nakon njezine smrti imamo pravo....kako da se dokaže da je on namiren a ja nemam ništa... s time da on sada gradi još jednu kuću a živi u našoj "zajedničkoj obiteljskoj"kući..

Još jednom zahvaljujem na odgovoru... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne napiše ništa dijelite na jednake dijelove.

Ako napiše oporuku, u kojoj naznači da vama ostavlja sve, brat može tražiti nužni dio, koji će ako ga dobije iznositi 1/2 zakonskog dijela (odnosno 1/4 ostavine)

Ali i sto tako može oporukom ostaviti njemu sve ili napraviti raspodjelu kakvu želi, jer je to njena imovina i njena posljednja volja. Koja se može mijenjati dokle god je živa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš brat nema pravo na nužni dio jer ga je već dobio za života majke. U slučaju da nužni nasljednik odluči postaviti zahtjev za svojim nužnim dijelom dolazi do primjene instituta uračunavanja prema kojem se svakom nužnom i zakonskom nasljedniku u njegov nasljedni dio uračunava sve ono što je dobio na dar od ostavitelja za života. Dakle, nakon što bi se dobila čista vrijednost ostavine, na to bi se dodala vrijednost nekretnine koju je Vaš brat već ranije dobio od majke za života te bi se potom određivao njegov nužni dio.

Budući da se prema iznesenom ovdje radi o dva nužna i zakonska nasljednika, te o dvije nekretnine koje ulaze u ostavinu odnosno priračunavanje, ne bi postojala povreda nužnog dijela Vašeg brata kada biste Vi dobili drugu nekretninu. Pravo na postavljanje zahtjeva za nužnim dijelom biste eventualno imali Vi ukoliko bi majka npr. i ovu nekretninu ostavila bratu, čisto primjera radi.

 

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija