Jump to content

Sporazumni razvod braka i CZSS


Desirebloom

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas, podijelite sa mnom svoje iskustvo, savjet ili ideju kako ovo što prije privesti kraju.

 

Pokrenut je postupak sporazumnog raskidanja braka na inicijativu jednog od supružnika (čitajte: drugi supružnik bi cijelu proceduru mogao sabotirati). Supružnici imaju maloljetnu djecu. U siječnju 2011. sud donosi rješenje po kojem su:

 

1) supružnici dužni pokrenuti postupak posredovanja u roku od 15 dana od dana primitka tog rješenja - u suprotnom, smatrat će se da je zahtjev za sporazumnim raskidom braka povučen

2) CZSS je dužan provesti i okončati postupak posredovanja u roku od 3 mjeseca od dana primitka tog rješenja

3) supružnici su dužni u roku od godine dana od dostave rješenja sudu dostaviti rješenje CZSS-a o posredovanju.

 

Danas je 19. srpnja 2011.

 

Problematika je sljedeća:

 

Ad 1)Jedan od supružnika osobno je dostavio zahtjev za pokretanje posredovanja CZSS-u i pritom nije dobio nikakav urudžbeni proj ili barem potvrdu o predaji zahtjeva. Naknadnim kontaktom od CZSS-a ne može se dobiti podatak o tome da li je predmet uopće zaprimljen te drugi supružnik sumnja u to da li je zahtjev uopće predan ne bi li se prekoračio rok od 15 dana i time povukao zahtjev za sporazumnim raskidom braka. U poluprivatnoj informaciji u CZSS-u su potvrdili da je zahtjev predan, ali nema urudžbeni broj te je jedini odgovor koji daju: Imamo gužvu, strpite se, doći ćete na red!

 

Pitanje: Da li je CZSS dužan strankama u predmetu dati nekakav urudžbeni broj njihovog predmeta i može li se ta informacija naknadno dobiti, nekakva službena potvrda da je zahtjev zaprimljen i datum zaprimanja?

 

Ad 2) Ukoliko je spomenuti supružnik sklon sabotaži zaista predao zahtjev, prema rješenju suda, CZSS je bio dužan provesti i okončati postupak posredovanja u roku od 3 mjeseca od dostave tog rješenja. CZSS to nije učinio niti postoji ikakva naznaka da će to učiniti.

 

Pitanje: Postoji li način da ih se požuri i snose li ikakve sankcije što nisu postupili po rješenju suda? Mogu li se obratiti sudu za pomoć u rješavanju stvari kod CZSS?

 

Ad 3) Ukoliko supružnici sudu ne dostave rješenje CZSS-a o provedenom posredovanju, ne svojom krivicom već krivicom CZSS-a koji to rješenje nije ni dio, smatrat će se da je zahtjev za sporazumnim raskidom braka povučen? Zar je to u redu? Što postupiti u tom slučaju?

 

Pitanje: Što se može napraviti prije istjeka godine dana? Može li se pokrenuti raskid braka tužbom dok je u tijeku proces raskidanja braka temeljem zahtjeva za sporazumni raskid?

 

Napomena:

U zahtjevu za sporazumni raskid ugovorena su rješenja svih mogućih spornih stvari, od skrbništva nad djetetom i alimentacije do raspodjele bračne stečevine. Zašto se takvi (naizgled) jednostavni slučajevi unedogled administrativno zavlače. Nije ni čudo da im je gužva na CZSS-u kada tako pristupaju rješavanju problema.

 

Molim Vas za pomoć.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. pitanje: da, osnove uredskog poslovanja

2. pitanje: morate biti uporni i dosadni, prisiliti ih da rade ono zašto su plaćeni. Na temelju čega ćete dokazati da Czss nije postupio u roku, ako nemate primjerak urudžbiranog dopisa?

3. pitanje dio: po meni ste već u startu učinili jednu manju pogrešku koju vrlo jednostavno možete ispraviti, a što bi se moglo kasnije pokazati puno isplativije vremenski i financijski.

Kod vas je temelj svega da ste se oko nečega dogovorili , iako u jednom dijelu spominjete da je uskoro bivši partner/ica sklon sabotaži. Ali idemo s time da se možete dogovoriti, što je vrlo pozitivno i pohvalno posebno ako imate malodobnu djecu. Za vas je postupak medijacije/mirenja koji se provodi na sudovima. Potrebno je napisati, a s obzirom da imate malodobnu djecu, kvalitetan plan roditeljstva koji mora biti u interesu djece i na njemu kao takvom inzistirati i ovim putem bi trebali puno prije doći do pravomoćnog rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Zašto se takvi (naizgled) jednostavni slučajevi unedogled administrativno zavlače"

 

Eh da, zaboravio sam, ovo vam je dobro ...

Kad netko nema znanja ili ima premalo posla, a treba i od tako malo posla napraviti lansiranje rakete na mjesec kako bi zaradio solidnu plaću, onda je najlakše pribjeći ovome što ste napisali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Urudžbeni broj: Ukoliko je zahtjev uredno zaveden i ima urudžbeni broj, do njega se ne može doći jer djelatnici CZSS-a odbijaju dati takvu informaciju. Da li bi pomogao pisani zahtjev CZSS-u za davanje te informacije zainteresiranoj strani?

 

2. I dosad smo bili uporni i dosadni, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da se takvim ponašanjem često može doći i do kontraefekta i još goreg odbijanja suradnje. Razmišljala sam i o kontaktiranju nadležnog ministarstva, no ni s njima nikad nisi siguran.

 

3. Tako je. Inzistiranjem jedne strane dogovoren je sporazumni raskid braka iako bi druga strana rado da se ta agonija još nastavi. Ima boljih i loših dana i nisam više sigurna ni u što pa mi na pamet pada i ideja sabotaže s druge strane.

 

Molim pojašnjenje vezano uz ovo zadnje:

- postupak medijacije/mirenja koji se provodi na sudu

- plan roditeljstva

 

Da li je to postupak mirenja koji se vodi neovisno od CZSS i na koji ga način pokrenuti? Kome se dostavlja plan roditeljstva?

 

Još jednom zahvaljujem na odgovorima i strpljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. pisani zahtjev kojim ćete tražiti uvid u spis.Kad dogovorite termin u kojem ćete dobiti spis, iskopirajte željeni dokument.

2. ako ćete razmišljati na takav način onda ćete dobiti kontraefekat od kojeg boli glava. Oni su tu radi nas, a ne obrnuto. Obratite se dopisom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Odjelu za inspekcijski nadzor. Mene su na jednom sastanku uvjeravali da im taj odjel promptno reagira, do sada mi se nitko nije javio da im je poslao predstavku i kako su reagirali.

3. "postupak medijacije/mirenja koji se provodi na sudu"

Na stranicama Općinskog građanskog suda.

"plan roditeljstva"

Najbolji plan roditeljstva je onaj u kojem svaki od roditelja uvažava djetetove potrebe, minimizira mogućnost za konflikt među roditeljima i pruža djetetu više neometanih kontakata sa drugim roditeljem.

A to znači:

1. stalna dostupnost i trajna uključenost oboje roditelja u život djeteta (izraditi precizan plan kad je dijete sa kojim roditeljem)

2. obavezna suradnja roditelja vezana uz zdravlje, pohađanje vrtića ili škole, slobodne aktivnosti, vjerski odgoj i sl; staviti na papir koji od roditelja će koju brigu preuzeti

3. doprinos za uzdržavanje djeteta, staviti na papir djetetove mjesečne potrebe i iznos koji će plaćati roditelj koji ne živi s djetetom, do kojeg u mjesecu.

4. zlouporaba alkohola ili opojnih droga: oboje roditelja suglasni su oko toga da niti jedan od njih neće skrbiti o djetetu kad su pod utjecajem gore navedenih opijata.

5. princip diskrecije: oboje roditelja suglasno je oko toga da će se suzdržati od bilo kakve rasprave u prisustvu djeteta o neriješenim međusobnim problemima

itd itd itd

 

Postupak mirenja vodi se na sudu i o započinjanju tog postupka morate se izjasniti na sudu.

Postupak mirenja vezan je utoliko za Czss što će sud zatražiti od Czss mišljenje i prijedlog dali je vaš "plan roditeljstva" u skladu s interesom djeteta.

Kome se dostavlja plan roditeljstva nadam se da je jasno iz predzadnje rečenice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija