Jump to content

Potvrde o neisplaćenim plaćama-molim pomoć


Patkica1

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Suprug je dao otkaz i uskoro prelazi u novu firmu. Stari poslodavac mu što zbog blokade računa, a što zbog drugih loših poslovnih odluka, nije imao "sredstava" za isplatu zadnjih nekoliko plaća, a o doprinosima i ostalim bonusima da i ne govorimo... Da stvar bude gora, poslodavac mu nije uručio niti nikakave isplatne liste, naprosto se oglušuje već duže vremena.

Moje pitanje je kakvu potvrdu bi mu poslodavac trebao izdati da bi imao dokaz da nije primio plaće i da li bi mu takva potvrda omogućila da traži isto kada, sad već bivši poslodavac, bude imao "sredstava" na računu? Da li je moguće da potvrdu dobije od strane računovodstva. ili ona mora biti potpisana od strane poslodavca da bi bila važeća?

 

Puno hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav ponovo!

 

Suprug je počeo raditi u novoj firmi.Od starog poslodavca, točnije od njegovog računovodstva uručena mu je radna knjižica, porezna kartica, odjave sa mirovinskog i zdravstvenog, sve izgleda uredno.PROBLEM je što je uz sve to uručen i dopis o sporazumnom raskidu radnog odnosa, potpisan samo od strane poslodavca u kojem je navedeno da su radnik i poslodavac suglasni da ne postoje potraživanja!Suprug je odmah na isto reagirao i rekao da se sa time ne slaže jer kao što sam navela ranije, poslodavac mu je dužan nekoliko plaća za koje mu nije dao obračune uopće i niti ne namjerava jer bi to značilo postojanje obveza za njega!

Molim hitno pomoć što nam je činiti, kako "natjerati" poslodavca da prizna dugove?Ponovo napominjem da suprug nema nikakvih potvrda, ,osim što se izlistom njegovog bankovnog računa može utvrditi kada je isplaćena zadnja plaća.

 

Puno hvala za odgovor,

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sporazum o o. ugovora o radu mora biti potpisan od obje strane odnosno i poslodavca i radnika da bi bio pravno valjan. Pretpostavljam da se poslodavac poslužio ovim kako bi izbjegao možebitne probleme ukoliko bi radni odnos prestao na drugi način, a postoje neriješena potraživanja radnika. Doduše, ovo stvara problem jer prethodni radni odnos nije razriješen na pravilan način. Suprug bi trebao poslati poslodavcu odgovarajući otkaz prema odredbama ugovora o radu te ujedno pokušati riješiti pitanje potraživanja, ili sporazumom s poslodavcem ili na drugi način. Mislim da biste trebali konkretniju pravnu pomoć u ovom predmetu jer poslodavac na ovaj način komplicira situaciju te postoje određeni elementi ucjene, ukoliko se ovakvo razrješenje radnog odnosa ne prihvati od strane radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Imam sličan problem sa time da sam sa bivšim poslodavcem obostrano potpisao O Ugovora o radu u kojem nije navedeno da ne postoje nikakva potraživanja nego samo razlog otkaza, a to su teške gospodarske prilike. Bivši poslodavac mi duguje zadnju plaću, te ta natezanja idu već nekoliko mjeseci. Mogu li pismenim putem zahtjevati od bivšeg p. da mi dostavi obračun dugovane, a neispisane plaće te ukoliko mi ne isplati u nekom roku prijaviti ga inspekciji rada i podići ovršni postupak ? Ćitao sam i u slučaju da mi je dao zadnji obračun plaće bi mogao momentalno pokrenuti ovršni postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija