Jump to content

gubitak vozačke


leeroy

Preporučene objave

Čuo sam da se u slučaju vožnje s konc. alkohola u krvi (ne-mladi vozač i ne profesionalac, B kategorija)većom od 0,5g/kg plaća kazna od 1000-3000 kn i GUBI VOZAČKA DOZVOLA NA 6 MJESECI.

 

Guglaući nisam uspio naći onaj drugi dio u zakonu, ali s obzirom da je svjež i da se ne zeznem u iščitavanju zakona htio bih provjeriti - je li to istina, a ako nije, kad se i na koliko gubi vozačka (okvirno, pretpostavljam da može ovisiti i o sucu....)

 

unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se izreći zaštitna mjera od 1 do 24 mjeseca, policija piše tu kaznu, okrivljenik je plati ako se slaže, a ako se ne slaže piše prigovor sudu koji mu je može umanjiti.

 

Tu se radi o općem prekršajnom nalogu kojeg policijski službenik može izdati na mjestu počinjenja prekršaja, a može se i izdati u nadležnoj organizaciji policije.

 

Ovlast policije je da izriče mjere opreza do 8 dana i navedena trajanja zaštitnih mjera.

 

Sud ima pravo potvrditi tu izrečenu zaštitnu mjeru, može je i umanjiti, ali je nema pravo povećati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatio - može? Dakle i ne mora. Može biti od mjesec dana do 24 mjeseca. Tko to određuje? Kako onda čujem od prijateljevog prijatelja policijskog službenika da se od 0,5-1,0 licitira s 6 mjeseci? Ima li neki dodatni pravilnik ili ovisi o policijskoj patroli i raspoloženju službenika?

 

Neovisno o tome, nije mi jasno kakav je to uopće sustav: skupljanjem kaznenih bodova (9 koliko sam pročitao, al nije ni bitno) se gubi vozačka dozvola na 9, 12 ili više mjeseci. Da bi se skupilo 9 kaznenih bodova treba napraviti više prekršaja.

S druge strane policija može oduzeti vozačku dozvolu "zaštitnom mjerom" i na 24 mjeseca (makar nisam na to naišao u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama....). Onda oni članci i kazneni bodovi gube smisao??!! Shvaćam jedino da se privremeno može (i treba) oduzeti vozačka da vozač opet ne sjedne u auto za 5 minuta, ali to se onda riješi kroz par dana....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prekršajnom zakonu se skoro sve "može a ne mora".

 

Trajanja mjera opreza i zaštitnih mjera u točno određenim vremenskim trajanjima po pojedinim prekršajnim radnjama nisu nikad objavljena u Narodnim novinama, stoga se mogu i različito tumačiti i provoditi od strane policije. Za sada postoji mogućnost vlastite odluke policijskog službenika, to je jedna od ovlasti policije i privilegija vlasti.

 

Pravilnik za sada ne postoji, u pripremi je jedan o izvršavanju zaštitne mjere, vidjeti će se da li će obuhvatiti i postupanje policijskih službenika na mjestu događaja zaticanja vozača pod opojnim sredstvima.

 

Dalje, policija ne može oduzeti vozačku zaštitnom mjerom, ali može provesti odluku suda i izreći zaštitnu mjeru, dok vozačka dozvola ostaje kod okrivljenika i njome se može koristiti tamo gdje je van dosega prekršajnog prava Republike Hrvatske, a što je opisano u Prekršajnom zakonu gdje možete vidjeti sve ostalo što vam nije jasno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, samo još jedno pitanje malo offtopik.

Recimo da me policija zaustavi, odredi već neku kaznu za nešto što ja smatram da nisam počinio - ako me traže da se potpišem na taj papir s kaznom, da li to moram učiniti (pa se kasnije žaliti sudu) ili ni ne moram?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija